OSCE i Ukraine: Våbenhvile bliver næsten overholdt

Observatørgruppe fra OSCE blev nægtet adgang til den strategisk vigtige by Debaltseve.

Militære køretøjer fra den ukrainske hær holder parkeret på en vej mellem byerne Artemivsk og Debaltseve i det østlige Ukraine. Kampene aftog kraftigt, da våbenhvilen trådte i kraft, men der er stadig skyderier. (Foto: © ANATOLII STEPANOV, Scanpix)

Prorussiske oprørere har søndag nægtet observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, adgang til den omringede by Debaltseve i det østlige Ukraine, hvor våbenhvilen delvist er blevet brudt, oplyser OSCE.

Men lederen af OSCE-missionen siger, at en våbenhvile, der trådte i kraft ved midnat natten til søndag, holder i det store og hele.

- Våbenhvilen bliver overholdt i det meste af det østlige Ukraine, siger OSCEs missionschef, Ertugrul Apakan.

Fredsaftale i Minsk

Men den tyrkiske OSCE-diplomat tilføjer, at der er problemer i Debaltseve og i Lugansk, som er en oprørernes hovedbaser.

Våbenhvilen er et resultatet af maratonforhandlinger mellem Ukraines præsident, Petro Porosjenko, Ruslands præsident, Vladimir Putin, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, i Minsk fra onsdag til torsdag.

Minsk-fredsplanen har til formål at stoppe 10 måneders blodig konflikt i det østlige Ukraine, hvor der nu ud over våbenhvilen skal oprettes en neutral bufferzone uden tunge våben.

- Vi kan åbne ild

Prorussiske oprørere hævdede søndag, at våbenhvilen ikke gælder Debaltseve, et vigtigt trafikknudepunkt nær Donetsk, hvor kampene har været mest optrappet i de seneste uger.

- Selvfølgelig kan vi åbne ild ved Debaltseve. Det er vores territorium, siger en af oprørernes kommandanter, Eduard Basurin, til nyhedsbureauet AFP.

- Det er vores indre territorium. Indre er indre. Men der bliver ikke skudt på frontlinjen, siger han.

En talsmand for den russiske præsident Putin siger dog i Kreml, at alle de punkter, der indgår i fredsplanen, som er udgangspunktet for våbenhvilen, skal overholdes betingelsesløst.

/ritzau/Reuters