Otte års fængsel til russisk eks-minister i bizar korruptionssag

Putins bedste ven har spillet afgørende rolle i sag mod Ruslands tidligere økonomiminister.

Ruslands tidligere økonomiminister, Alexei Uljukajev, bag tremmer under domsafsigelsen i Moskva tidligere i dag. (Foto: Sergei Karpukhin © Scanpix)

Ruslands tidligere økonomiminister, Alexei Uljukajev, er skyldig i at have taget imod to millioner dollar – omkring 12,6 millioner danske kroner, fra administrerende direktør i oliefirmaet Rosneft, Igor Setjin.

Det slog en russisk domstol fast tidligere i dag.

Uljukajev er den højest rangerende russiske embedsmand, der er blevet arresteret siden 1993, og sagen mod ham er ”bizar”, fortæller DR’s Rusland-korrespondent, Matilde Kimer, fra Moskva.

- Det er fordi, at han var minister, og fordi han er anklaget - og nu dømt - for at have krævet og modtaget bestikkelse fra en af Putins bedste venner. I det hele taget er den her sag meget mærkelig, for han er dømt nærmest udelukkende på basis af beskyldninger fra Setjin, som endda har nægtet at møde op i retten.

Magtkamp i den øverste elite

Russiske analytikere tolker sagen som et udtryk for en magtkamp i den absolutte elite blandt landets magthavere, fortæller hun.

- Vi skal årtier tilbage i russisk politik for at finde anholdelser af så højt placerede topfolk. Uljukajev bliver normalt placeret i den liberale del af Forenede Ruslands top sammen med Medvedev, hvor Setjin nok er i den konservative lejr, kendt som en af Putins mest loyale venner.

- I det hele taget har en del iagttagere undret sig over både bestikkelsesbeløbets størrelse - 12-13 millioner kroner lyder måske af meget, men disse olieselskaber taget i betragtning så er det faktisk ikke ret mange penge - og så er undringen også, hvordan nogen ved deres fulde fem ville afkræve en af Putins allernærmeste bestikkelse.

Vin eller penge?

Ifølge anklageskriftet afkrævede den tidligere minister de mange millioner fra Rosneft-chefen for ikke at stille sig i vejen for, at hans ministeriums ja til at sælge regeringens andel af en anden olievirksomhed til Rosneft.

De to aftalte at mødes og øjeblikket efter, at Setjin har givet Uljukajev kufferten med de mange penge, blev den tidligere minister pågrebet af efterretningsagenter.

Ifølge Uljukajev selv havde han ingen viden om, at kufferten indeholdt penge – han troede derimod, at den indeholdt en venskabelig gave fra Setjin i form af dyr vin.

Minister bag tremmer

Anklageren havde krævet 10 års fængsel til Uljukajev, men strafudmålingen lød i dag på otte års fængsel.

At Uljukajev rent faktisk skal bag tremmer lige så overraskende som resten af sagen, fortæller Matilde Kimer.

- Alle havde forventet, at det ville blive en betinget dom. For det er jo en mand, der har været i russisk toppolitik altid – i 25 år. Så det har virkelig været en overraskelse, at han skal otte år i fængsel, fortæller hun.

Alexei Uljukajev har afvist anklagerne og hævder, at han er offer for et komplot udtænkt af Igor Setjin.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk