Otte drenge tilbage i grotten: Afventer næste skridt i redningsaktion

Der bliver arbejdet på højtryk i grotten i Thailand, men der går mange timer, før de næste kommer ud.

En dykker bærer en lufttank mod grotten. Det er opfyldningen af de mange tanke på udvalgte steder i grotten, der gør, at de næste drenge må vente på at blive reddet. (Foto: Athit Perawongmetha © Scanpix)

Det gik hurtigere end forventet med at få de første fire drenge ud af Tham Luang-grotten i Thailand, men efter den første jubel over en vellykket indledning på redningsaktionen, er den nu sat i bero.

- Det har været et rent mesterstykke, sagde Narongsak Osatanakorn, der er aktionsleder, på et pressemøde i eftermiddag.

Alligevel kunne man ikke fortsætte med arbejdet, hvor 18 professionelle dykkere står for at ledsage drengene ud af grotten, mens omkring 70 personer har været beskæftiget med at sørge for, at der var tanke med komprimeret luft – og dermed ilt - undervejs på den fire kilometer lange rute ud i friheden.

Indsatsen for at få de første fire drenge ud medførte, at alle depoterne med luft blev opbrugt, og de skal nu fyldes op igen med friske tanke, for man kan begynde at redde de sidste otte drenge og deres fodboldtræner.

- Lufttankene og hele systemet skal på plads igen. Jeg kan ikke være helt præcis, men det kommer til at tage imellem 10 og 20 timer. Det bliver ikke over 20 timer, sagde aktionslederen på pressemødet, der blev afholdt klokken 16 dansk tid.

Glæde i hjembyen

Ifølge BBC vil redningsaktionen blive genoptaget klokken otte i morgen tidlig lokal tid. Det er klokken tre i nat dansk tid.

Hele redningsaktionen blev sat i gang tidligere end planlagt, da der pludselig var et ophold i regnen. Monsunregnen udgør et stort problem for redningsarbejdet, da grotterne risikerer at blive oversvømmet igen.

Man har derfor arbejdet hårdt på at pumpe vand ud af grotten, og flere steder har man sænket vandstanden betragteligt på den måde.

I byen Mae Sai, hvor drengenes fodboldhold har hjemme, vakte det stor jubel, at de første drenge kom ud.

- Jeg er så glad! Jeg har været så bekymret, fordi det bare er børn, der fanget i så lang tid i mørket, sagde Kamon Chantapun ifølge New York Times.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk