Otte personer anholdt i Sveriges største hackersag nogensinde

Retssagen mod personer, som skal have svindlet for flere end 40 millioner svenske kroner, begyndte i dag.

De it-kriminelle har svindlet sig til mere end 40 millioner svenske kroner - omkring 31 millioner danske kroner. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Næsten 700 organisationer, banker, myndigheder, kommuner og endda et politisk parti er blandt ofrene i det som muligvis er den største sag nogensinde om ulovlig indtrængen i datasystemer i Sverige.

Det skriver SVT om sagen, der kom for retten i dag.

I alt er der blevet svindlet for mere end 40 millioner svenske kroner - omkring 31 millioner danske kroner.

Bag den omfattende it-kriminalitet står otte personer fra forskellige lande, som har opereret i Sverige, men også virksomheder uden for landets grænser har været ofre for de anholdtes angreb.

Blandt de otte anholdte er også den formodede bagmand, der er 38 år.

Mails med kode

De anholdte har ifølge SVT i flere tilfælde sendt mails med ondsindede kode til virksomheder og myndigheders mailinglister.

For dem, der har modtaget mailen har afsenderen til forveksling mindet om en kendt afsender-adresse, men så snart modtageren har åbnet mailen er computeren blevet inficeret af koden.

Derefter har modtageren ringet til en oplyst supportlinje, hvorfra en falsk medarbejder så har sendt vedkommende en anmodning om fjernadgang til computeren. Når modtageren så har givet samtykke til dette, har de kriminelle fået direkte adgang til både computer og netværk.

- Man er kommet ind i systemerne hos modtagerne, og der har man eksempelvis kunnet gå direkte ind og ændret et kontonummer i økonomisystemet. Så betaling til eksempelvis leverandører er gået til forkerte modtagere, forklarede kammeradvokat Helena Ljunggren tidligere i dag på et pressemøde.

Sveriges tredjestørste parti, Sverigedemokraterna (SD), bekræfter overfor SVT, at partiet er blandt de it-kriminelles mål. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Ifølge SVT står 60 virksomheder, myndigheder og organisationer listet som mål i anklageskriftet, men ifølge mediets kilder er der mistanke om, at de anholdte også trængt ind i tusindvis af andre datasystemer - blandt andet hos partiet Sverigesdemokraterna, der er medlem af den svenske rigsdag.

Da flere af de ramte er offentlige myndigheder ventes dele af efterforskningen at blive hemmeligstemplet ligesom dele af retssagen vil ske for lukkede døre.

Banker snydt for millioner af kroner

Blandt de it-kriminelles mål er flere banker, heriblandt Ikano Bank. Bagmændene formåede at få en ansat i banken til at udbetale over 3,3 millioner svenske kroner - omkring 2,5 millioner danske kroner - til dem.

- Man har gjort tre forsøg og et er lykkes. Det er første gang i bankens 30-årige historie. Vi opdagede det meget hurtigt, siger salgschef Patrik Azsäter til SVT.

Også Resurs Bank har været i de kriminelles sigtekorn. Her forsøgte de at svindle sig til 3,7 millioner svenske kroner - 2,9 millioner danske kroner - men lykkedes kun med at franarra banken en million svenske kroner - omkring 780.000 danske kroner.

Begge banker afviser, at svindlen er gået ud over deres kunder.

- Det jeg kan sige er, at vi er en lille del, af det er. Vi blev ramt af en bedrageri mod en lille afgrænset afdeling hos os, men vi opdagede det hurtigt, og ingen kunder har lidt skade, siger kommunikationsdirektør i Resurs Bank til SVT.

Den bank, som de it-kriminelle havde størst held med at svindle, var Swedbank, der udbetalte i alt 4,4 millioner svenske kroner - omkring 3,5 millioner danske kroner - til bagmændene.

Det er svensk politi, der har efterforsket sagen med international hjælp.