Over 15.000 jøder har forladt Frankrig på to år: Føler sig utrygge og uvelkomne

Blodige terrorangreb, voldelige overfald og intimiderende hærværk rettet direkte mod jødiske franskmænd har fået adskillige jøder til at forlade landet.

Antallet af anmeldte gravskænderier, overfald eller andre antisemitiske handlinger er omkring fordoblet de seneste 20 år, og blandt andet dette har gjort mange franske jøder usikre i deres hjemland.

- Vi bliver mere og mere skrøbelige, hver gang det sker, så det er svært, siger jødiske Rachel Benecmous, der bor i Paris, til fransk tv.

I 2014 slog antallet af jøder, der forlod Frankrig, rekord, da 7.200 emigrerede. Men i 2015 blev rekorden atter slået, da 7.900 jøder rejste væk - de fleste til Israel.

- Hver person har sin egen årsag. Økonomisk krise, personlig sikkerhed eller terrorangreb. Nogle steder skyldes det en anti-jødisk kultur, siger Yigal Palmor fra Israels Jewish Agency, der opfordrer europæiske jøder til at emigrere, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

'Hvordan kunne Frankrig svigte'

Mange jøder følte sig også svigtet, da den islamiske terrorist Amedy Coulibaly for præcis et år siden angreb et jødisk supermarked i Paris og dræbte fire jøder. Få dage forinden havde andre terrorister angrebet satiremagasinet Charlie Hebdo, og her gik millioner af franskmænd på gaden for at demonstrere.

- Men når der har været angreb mod jøder, var der ingen, der gik på gaden. Det er hykleri, jeg kan ikke klare det mere, siger Yael Yosef, der er blandt dem, der har forladt Frankrig.

Mens den israelske regering byder jøderne velkommen, forsøger Frankrigs regering at samtidig at begrænse deres flugt:

- Hvordan har Frankrig kunnet lade sine jødiske landsmænd leve i frygt og lade dem tvivle blot et sekund på, at her er deres hjem, og bare se til, mens flere og flere franske jøder forlod deres land, fordi de ikke længere følte sig sikre, lød det lørdag i en tale af den franske premierminister, Manuel Valls.

Den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidt sagde noget tilsvarende efter terrorangrebet på Krudttønden og synagogen i Krystalgade, hvor det ene offer var jødiske Dan Uzan.

- Vi vil gøre alt for at sikre, at det jødiske samfund føler, at de er en del af det danske samfund, og vi vil gøre alt for at beskytte det jødiske samfund og de jødiske institutioner, sagde hun.

Se klippet i videoen over artiklen.