Over 15.000 mennesker har mistet livet efter ødelæggende tyrkisk jordskælv

Dødstallet fortsætter med at stige efter mandagens voldsomme jordskælv i det sydlige Tyrkiet.

Redningsfolk og frivillige leder efter overlevende i den tyrkiske by Iskenderun. (Foto: © Pavel Nemecek, Associated Press)

Flere end 15.000 mennesker meldes nu omkommet i Tyrkiet og nabolandet Syrien som følge af det skrækindjagende jordskælv, der fandt sted i de tidlige morgentimer i mandags.

Det oplyser myndigheder i Tyrkiet og Syrien ifølge Ritzau.

Heraf er over 12.000 dræbt i Tyrkiet, mens knap 3000 meldes omkommet i Syrien.

Det første jordskælv ramte nær millionbyen Gaziantep i Tyrkiet, mens det andet havde epicenter lidt nordligere. Ødelæggelserne har ramt både den sydlige del af Tyrkiet og den nordvestlige del af Syrien.

Det voldsomme skælv, der blev målt til en beregnet størrelse på 7,8, blev fulgt af et nyt voldsomt jordskælv samt talrige efterskælv og begravede utallige mennesker under tonsvis af murbrokker.

Siden har redningsarbejdere i de to lande kæmpet for at få ofre ud af ruinerne, men time for time svinder håbet ind for at finde overlevende. Blandt andet fordi, der er størst sandsynlighed for at finde overlevende i løbet af de første 72 timer.

Situationen forværres samtidig af frostgrader i de berørte områder.

DR's udsendte, Victor Schrøder Friis, sendte i går denne statusrapport hjem fra den tyrkiske by Antakya i Hatay-regionen:

Voksende kritik af Erdogan

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, besøgte i går for første gang katastrofeområdet, da han ankom til byen Kahramanmaras, hvor utallige store bygninger er forvandlet til cementklumper og murbrokker.

Satellitbilleder fra før og efter jordskælvet viser de enorme ødelæggelser i Kahramanmaras. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Blandt ruinerne og sørgende indbyggere indrømmede den magtfulde tyrkiske præsident, at der var begået fejl fra myndighedernes side i forhold til at redde folk ud i live.

- Selvfølgelig har der været noget, vi ikke har gjort godt nok. Betingelserne er åbenlyse. Det er helt umuligt at forberede sig på en katastrofe, som denne, sagde han ifølge Ritzau under besøget.

- På den første dag oplevede vi visse problemer. Men på andendagen og i dag er situationen under kontrol, lød det endvidere.

Den kontroversielle præsident besøgte i går katastrofeområdet. (Foto: © MURAT CETINMUHURDAR / PRESIDENTI, Ritzau Scanpix)

De seneste dage har flere tyrkere været både vrede og desperate over manglende hjælp til at få deres kære reddet ud fra under murbrokkerne. I flere tilfælde har man kunnet høre råb om hjælp fra personer i ruinerne uden at have redskaberne til at kunne få folk fri.

Samtidig har flere jordskælvsofre, som har befundet sig under ruinerne, brugt Twitter til at bede om hjælp, og nødråbene har været så mange, at de har fået deres eget hashtag - #enkazaltindayim. Det betyder "jeg er under ruinerne", skriver Ritzau.

Problemerne har ført til skarp kritik af præsidenten – herunder ikke mindst fra lederen af oppositionspartiet CHP, Kemal Kilicdaroglu. Tirsdag aften pegede han på, at Erdogan og hans parti har haft magten i over 20 år og derfor har haft rig mulighed for at etablere et velfungerende jordskælvsberedskab.

- Hvis der er en person, som har ansvaret for det her, er det Erdogan, lyder kritikken fra Kilicdaroglu ifølge BBC.

Flere store internetudbydere i Tyrkiet begrænsede i går muligheden for at bruge Twitter, oplyser NetBlocks, som overvåger internetnedlukninger rundt om i verden. Twitters ejer, Elon Musk, har siden oplyst, at adgangen snart vil blive genoprettet. (© Screenshot fra Twitter)

Samtidig minder han om, at præsidenten har lovet ordentlig sikring af tusinder af tyrkiske huse for at kunne modstå jordskælv i landet, som jævnligt rammes af rystelser.

Kilicdaroglu har samtidig stillet spørgsmålstegn ved, hvordan magthaverne har brugt de milliarder af kroner, som i over 20 år er blevet indsamlet i form af den tyrkiske jordskælvsskat, der opkræves over folks telefonregning.

Håbet svinder ind

Det er langt fra kun i Tyrkiet, at der har været udfordringer i forhold til at skaffe hjælp til de levende begravede.

Også i det nordlige Syrien har mange stået uden hjælp.

Tue Kazar-Jakobsen, der er chefrådgiver hos Red Barnet og tidligere har lavet nødhjælpsarbejde i det nordlige Syrien, kaldte i går situationen for "desperat".

Her pegede han på, at den syriske borgerkrig skaber en flaskehals, fordi al nødhjælp skal gennem Tyrkiet, og samtidig har de 12 års krig betydet, at befolkningen i forvejen er ekstremt sårbar, og at der er ekstremt få ressourcer i området.

Derfor er det et spørgsmål om liv og død, at der kommer nødhjælp ind, lyder vurderingen fra Tue Kazar-Jakobsen.

Redningsarbejde i gang i den syriske by Aleppo. (Foto: © FIRAS MAKDESI, Ritzau Scanpix)

Der er nu gået over tre døgn, siden det første voldsomme jordskælv fik utallige bygninger til at styrte i grus, og dermed er chancen for at finde overlevende stærkt forringet. Der er derfor udsigt til, at mange af de savnede ikke bliver reddet ud i live.

I nat lykkedes det dog for tyrkiske redningsfolk at redde to børn ud i live i den tyrkiske by Antakya efter 68 timers indespærring.

I videoen ses det ene barn bliver befriet fra murbrokkerne. Vi skal advare om billeder, der kan være ubehagelige: