Over 20.000 rumænere sagde farvel til ekskonge

Ekskong Michael levede i eksil indtil kommunismens fald i 1990.

Med en stor statsbegravelse i hovedstaden Bukarest tog rumænere og royale afsked med Rumæniens tidligere konge, Kong Michael.

Kong Michael døde i sidste uge 96 år gammel efter længere tids sygdom.

Kisten blev kørt langsomt gennem den rumænske hovedstad til toner fra kirkeklokker rundt omkring i byen, hvor mange tusinder mennesker var mødt op for at sørge og tage afsked, ifølge BBC.

Efterfølgende blev kisten lagt ombord det kongelige tog, der kørte til byen Curtea de Arges, hvor Kong Michael er blevet ved siden af sin kone Anne, der døde sidste år.

Mange royale deltog i begravelsen

Kong Michael havde tætte bånd med kongelige rundt omkring i Europa.

Han var fætter til Storbritanniens dronning Elizabeth, og flere af Europas royale - blandt andre Sveriges Kong Carl Gustaf og den britiske Prins Charles - deltog i begravelsen for at mindes Kong Michael.

Han døde i Schweiz, hvor han boede i eksil i en stor del af sit liv. Han var gift med dronning Anne, der har danske rødder. Hendes mor var den danske prinsesse Margaret.

Dronning Ann-Marie (til venstre), der er dronning Margrethes yngste søster, deltog i begravelsen med blandt andet Storbritanniens prins Charles (i midten), og den spanske dronning Sofia. (Foto: ROBERT GHEMENT © Scanpix)

- En trist dag for Rumænien

Rumæniens præsident Klaus Lohannis har i forbindelse med Kong Michaels død været ude og fortælle om kongens store betydning for Rumæniens historie.

- Kongen var en af Rumæniens største personligheder. Han skrev Rumæniens historie med store bogstaver, og hans død er et tab for alle rumænere, sagde præsidenten på et pressemøde kort efter nyheden om dødsfaldet kom ud.

I pressemødet deltog Storbritanniens ambassadør Paul Brummell også.

- Kong Michael var en meget vigtig person for vores fælles historie. Han kæmpede mod kommunismen, fascismen og havde meget tætte bånd med Storbritannien. Det er en meget sørgelig dag, sagde ambassadøren.

Levede i eksil i mange år

Kong Michael blev tunget til at abdicere i 1947, efter at kommunisterne havde taget magten i Rumænien. Han levede derefter i eksil i det vestlige Europa.

Han prøvede flere gange at vende tilbage til Rumænien, men det lykkedes ikke.

Han vendte først tilbage i 1990, året efter diktatoren Nicolae Ceausescu var blevet henrettet.

Kong Michael fik sit rumænske statsborgerskab tilbage, men blev dog aldrig regent igen.

På grund af sygdom trak han sig tilbage fra offentligheden i 2016. Han gennemgik flere leukæmi- og kræftoperationer.

Facebook
Twitter