Over 50 dræbt efter selvmordsbomber i Kabul: 'Mange af ofrene er kvinder og børn'

Målet for terrororganisationen IS i Afghanistan er et højt civilt tabstal, lyder vurderingen fra ekspert.

En såret mand bliver båret til et nærliggende hospital, efter en selvmordsbomber sprængte sig selv i luften ved et center for vælgerregistrering i Kabul tidligere i dag. (Foto: MOHAMMAD ISMAIL © Scanpix)

Målet med at angribe et vælger-registreringscenter i Kabul er en kombination af et højt tabstal af civile og en klar demonstration af, at Islamisk Stat i Afghanistan (ISK) er imod det forestående parlamentsvalg.

Sådan lyder vurderingen fra konsulent ved Forsvarsakademiet, David Vestenskov, der har forsket i den sikkerhedspolitiske situation i Afghanistan.

Bombeangrebet fandt sted søndag formiddag i den afghanske hovedstad Kabul, hvor en selvmordsbomber sprængte sig selv i luften ved et center, hvor indbyggere var samlet for at få udstedt id-kort og lade sig registrere som vælgere.

(© DR Nyheder)

Indtil videre er mindst 57 personer blevet dræbt og flere end 115 personer er såret.

Ifølge politichefen i Kabul, Daud Amin, har gerningsmanden bevidst gået efter at dræbe civile, og den IS-loyale gruppering i landet går som udgangspunkt også efter de såkaldt 'bløde' mål, forklarer David Vestenskov.

- De går efter at ramme steder og områder, der ikke er så svært bevogtet, og i modsætning til Taliban er det ikke nødvendigvis højere symbolske mål, som eksempelvis militære mål, men civilbefolkningen, de rammer, siger han og tilføjer, at dagens angreb dog alligevel kan tillægges en symbolsk værdi.

  • Afghanske sikkerhedsstyrker bevogter stedet, hvor en selvmordsbombemand tidligere i dag angreb. (Foto: OMAR SOBHANI © Scanpix)
  • Vinduer spræntes og køretøjer blev ødelagt af eksplosionen, der fandt sted ved et center, hvor de lokale indbyggere i Kabul fik udstedt ID-kort. (Foto: OMAR SOBHANI © Scanpix)
  • Angrebet dræbte flere end 57 og sårede mindst 115 sårede (Foto: OMAR SOBHANI © Scanpix)
1 / 3

Frygter konsekvenserne

Grundlæggende handler det nemlig for Islamisk Stat om at få maksimal eksponering af deres angreb, forklarer han.

- Vælgerregistreringscenteret repræsenterer jo det demokratiske valg. Så det høje tabstal og den symbolske handling bliver koblet sammen, og der en forståelse af, at det også sker blandt den afghanske civilbefolkning.

- IS kan bruge det til at brande sig selv og klart demonstrere, at de er imod demokratiet og til at promovere deres dagsorden, siger David Vestenskov.

Myndighederne og politikere frygter også, hvilke konsekvenser angrebene kan få for parlamentsvalget i oktober.

I den første uge siden vælgerregistrering åbnede, har kun 190.000 ifølge New York Times ladet sig registre ud af, hvad de politiske partier vurderer, 14 millioner mulige vælgere.

- Vi er bekymret for antallet af registrerede vælgere. Hvis folk ikke tager del i valget, er det meningsløst, siger talsmand for det politiske parti Junbish til avisen.

IS og Taliban har forskellige mål

IS i Afghanistan er de seneste år rykket frem i takt med, at de er presset væk fra de omkringliggende områder, som Irak og Syrien.

Men i modsætning til Taliban, som primært går efter at angribe de afghanske sikkerhedsstyrker for at holde de civile tabstal nede, har flere af IS' angreb været rettet mod landets shia-muslimske befolkning, som terrororganisationen betragter som 'frafaldne'.

- De to organisationer har to vidt uforenelige mål. Hvor IS vil skabe et verdensomspændende kalifat, har Taliban et mere snævert nationalt fokus, siger David Vestenskov.

I Kabul kunne den voldsomme eksplosion høres over hele byen, hvor vinduer knustes flere kilometer væk, og køretøjer i nærheden af centeret blev ødelagt.

'Mange af ofrene er kvinder og børn'

Ifølge både øjenvidner og talsmand for det afghanske sundhedsministerium, Wahid Majro, er der mange børn og kvinder blandt de sårede, og dødstallet forventes at stige.

- Efter jeg hørte braget, skyndte jeg mig hen til, hvor eksplosionen fandt sted, hvor jeg hjalp med at bære de mange sårede til hospitalet. Mange af ofrene er kvinder og børn, som var her for at få deres identitetskort og blive registreret som vælgere, siger Bashir Ahmad til Al Jazeera.

Det er kun en uge siden, vælgerregistreringen åbnede, og allerede nu har der været flere angreb.

Ifølge de afghanske myndigheder blev tre politibetjente dræbt i et angreb i sidste uge, da de bevogtede et andet center for vælgerregistrering.

Og David Vestenskov forventer da også, at dagens angreb langt fra bliver det sidste.

- Valghandlingen er et af de omstridte punkter, og for Taliban og de islamistiske grupperinger giver det anledning til at markere sig for at rekruttere og tiltrække investorer, og gå efter at sabotere den afghanske regerings projekt, siger han og fortsætter:

- Samtidig er der formentlig heller ikke tvivl om, at sikkerhedsstyrkerne vil prioritere det, så vi kan forvente et større sikkerhedsopbud.

Facebook
Twitter