Over en halv million demonstrerer i Barcelona: Vi bliver og kæmper, uanset hvad!

Politiet har til aften brugt tåregas i sammenstød med catalanske demonstranter.

Lige nu er der sammenstød mellem politiet og demonstranter i den catalanske hovedstad Barcelona.

Over en halv million demonstranter har allerede fra morgenstunden været på gaderne. Ikke bare i Barcelona, men i hele Catalonien.

Som en del af demostrationerne har en generalstrejke lammet den catalanske transportsektor. Det fortæller DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, der befinder sig i Barcelona.

- Det myldrer med mennesker til fods, for der kører ingen busser, biler eller taxier. Togene kører også på nødplan lige nu. De her demonstrationer har lammet fredagens hverdagsliv i hele Catalonien, siger hun.

- Det, der skulle have været en protestmarch, er gået i stå. Der er så mange mennesker, at folk ikke kan komme frem og tilbage.

Kampe mellem politi og demonstranter

Voldelige protester og sammenstød har præget Barcelona og resten af Catalonien siden mandag.

Her afsagde den spanske højesteret ni fængselsdomme mod 10 fremtrædende catalanske politikere og to politiske ledere for tilskyndelse til oprør i forbindelse med den catalanske uafhængighedsafstemning i 2017.

Og det er de domme, der har fået catalonierne på gaden igen.

  • Her bliver portrætter af de fængslede holdt op af demonstranterne. (Foto: lluis Gene © Scanpix)
  • I løbet af dagen har der været meldinger om sammenstød mellem demonstranter og politi. (Foto: PAU BARRENA © Scanpix)
  • Her er politiet i færd med at beskytte deres hovedkvarter i Barcelona. (Foto: PAU BARRENA © Scanpix)
  • En demonstrant bliver arresteret af politiet. (Foto: PAU BARRENA © Scanpix)
1 / 4

- Dommene har udløst en eksplosion af vrede, der har varet hele ugen. Lige nu er der kampe mellem demonstranter og politiet ved politiets hovedkvarter i byen, selvom hele dagen har været ret fredelig, fortæller Anna Gaarslev fra Barcelona og tilføjer:

- Det er kun inden for de sidste par timer, at det er eskaleret med tåregas og den slags. Men selvom der er mange på gaden, så sidder der også mange - som er glade for at være en del af Spanien - i deres hjem og tænker: Det her går den helt gale vej.

Det er endnu uvist, hvor mange der er blevet anholdt og såret som følge af demonstrationerne.

- Vi vil afgøre vores egen fremtid!

Blandt de titusinder af demonstranter, der har gået på gaden i Barcelona, er 58-årige Manuel Capdevilla.

- Vi er mange, der selv vil kunne stemme og afgøre vores fremtid. Om vi så får tæsk eller bliver anholdt, er ligegyldigt. Vi bliver her og vi fortsætter kampen, fortæller han til nyhedsbureauet AP.

Maunel Capdevilla vil blive og demonstrere, uanset hvad der sker med ham. (Foto: (Foto: AP/DigitalGlobe))

Den 42-årige skolelærer Laura Lopez er enig.

- Folk er i fængsel, fordi de gav os mulighed for at stemme. Det er skammeligt, og derfor er vi så vrede. Det eneste vi vil, er at bestemme over vores egen skæbne, siger hun ifølge AP

Skolelæren Laura Lopez vil, som mange andre cataloniere, selv bestemme over sin fremtid. (Foto: (Foto: AP/DigitalGlobe))

Ifølge Anna Gaarslev vil de voldsomme protester dog ikke ligefrem hjælpe på de politiske hårdknuder, der er mellem Catalonien og resten af Spanien.

- Den spanske centralregering vil stadig holde fast i, at de dømte separatister begik en forbrydelse efter spansk lov, og derfor skal i fængsel. Så man er ikke nærmere en politisk dialog. På trods af de mange mennesker på gaden, er konflikten lige så fastlåst, som den har været de seneste år. Den er bare optrappet i løbet af ugen, siger DR's korrespondent.

Artiklen er opdateret med en video i toppen af artiklen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter