OVERBLIK 17 sager trækker lige nu tråde til Trump

Præsidenten er udsat for et juridisk angreb uden sidestykke, skriver magasin.

Flere af sagerne på listen involverer direkte præsident Trump. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Det er sin sag at bevare overblikket over de mange sager og efterforskninger, som på den ene eller anden måde involverer USA's præsident, Donald Trump.

De fleste af sagerne har deres udspring i den særlige anklager Robert Muellers efterforskning. Mueller har mandat til at undersøge det mulige samarbejde mellem Donald Trumps valgkampagne og Ruslands regering i forbindelse med præsidentvalget i 2016, samt enhver anden sag, der måtte dukke op under efterforskningen.

Men Mueller er ikke den eneste anklager i USA, som er på udgravning i Trumps verden. Magasinet Wired har talt sig frem til, at der netop nu verserer mindst 17 forskellige sager i USA's juridiske system.

På den baggrund konkluderer Wired, at "Donald Trump er udsat for et juridisk angreb, som ingen præsident tidligere har oplevet."

Her er en kortfattet gennemgang af de 17 sager:

Robert Muellers egne sager

Robert Mueller overtog Rusland-undersøgelsen, da Donald Trump fyrede FBI-chefen James Comey. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

1. Ruslands angreb mod valgkampen

Hvad: Ruslands forsøg på at påvirke præsidentvalget i USA, der omfatter hackerangreb, angreb mod valgmaskiner og spredning af falske nyheder.

Hvem: Ruslands militære efterretningstjeneste GRU, det russiske firma Internet Research Agency (IRA).

Status: 12 GRU-agenter og 13 IRA-ansatte er blevet tiltalt. Det samme gælder tre andre russiske firmaer.

Hvad nu: Store dele af efterforskningen er endnu ukendt. De ubesvarede spørgsmål handler blandt andet om, hvorvidt Ruslands præsident, Vladimir Putin, var involveret, og om der foregik nogen form for koordinering med Donald Trumps valgkampagne.

2. Wikileaks

Hvad: Organisationen Wikileaks' offentliggørelse af email, der var stjålet af russiske hackere fra nøglepersoner hos Demokraterne.

Hvem: Efterforskningen kredser om en række Trump-ansatte og deres mulige viden om Wikileaks' afsløringer. Wikileaks-stifteren Julian Assange kan også være på radaren.

Status: Endnu er ingen sigtet, men prominente Trump-støtter som den tidligere rådgiver Roger Stone har udtalt, at de forventer en sigtelse.

Hvad nu: USA's justitsministerium forbereder i øjeblikket en sag mod Julian Assange. Robert Mueller skal derfor forsøge at finde ud af, hvor meget de to sager overlapper hinanden, skriver Business Insider.

3. Mellemøstlig indflydelse

Hvad: Mellemøstlige landes forbindelse til Donald Trumps valgkampagne og forretningsimperium.

Hvem: Efterforskningen fokuserer særligt på De Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien og Israels aktiviteter under Donald Trumps valgkamp. Især Trumps seniorrådgiver og svigersøn Jared Kushner har været mål for udenlandsk lobbyarbejde.

Status: Endnu er ingen retslige dokumenter offentliggjort. Flere navngivne personer samarbejder med Robert Mueller i sagen.

Hvad nu: Mediet Daily Beast oplyser, at den særlige anklager gør klar til at fremlægge denne gren af efterforskningen i begyndelsen af 2019.

4. Paul Manafort

Hvad: Skattesnyd, hvidvask og påvirkning af vidner begået af Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort.

Hvem: Ud over hovedpersonen selv involverer sagen en stribe af hans samarbejdspartnere, blandt andre Manaforts mangeårige højre hånd, Rick Gates, som også var ansat i Trumps valgkampagne. Gates har erklæret sig skyldig i at lyve for myndighederne og samarbejder nu med Robert Mueller.

Status: Myriaden af tiltaler mod Paul Manafort blev delt op i to retssager. Han blev kendt skyldig i de fleste anklagepunkter i den første retssag, men slap for den anden ved at indgå en aftale med Robert Mueller - en aftale, som han senere er blevet beskyldt for at have brudt.

Hvad nu: Manafort får sin straf i den første retssag i februar 2019. Robert Mueller fortsætter sin efterforskning af flere af den dømtes samarbejdspartnere.

5. Trump Tower i Moskva

Hvad: En skyskraber, som Donald Trump overvejede at opføre i Ruslands hovedstad.

Hvem: Sagen blev problematisk for Trump, da hans tidligere personlige advokat Michael Cohen erkendte sig skyldig i at have løjet for Kongressen om byggeprojektet. Cohen tilstod, at der stadig blev arbejdet på projektet frem til midten af 2016, mens Donald Trump var præsidentkandidat.

Status: Michael Cohen samarbejder med Robert Mueller i sagen. Trump afviser, at byggeprojektet var seriøst.

Hvad nu: Robert Mueller vil undersøge, hvordan Donald Trumps forretningsinteresser i Rusland spillede sammen med hans valgkampagne. Blandt andre præsidentens søn Donald Trump Jr. risikerer at blive indhentet af deres udtalelser om byggeprojektet.

6. Kontakter med Rusland

Hvad: Trump-medarbejderes kontakter med repræsentanter for Rusland under valgkampen og i overgangsperioden efter Trumps valgsejr.

Hvem: Mindst 14 af Trumps folk havde kontakt til Rusland i perioden. Det gælder blandt andre den senere justitsminister Jeff Sessions og Michael Flynn, der blev national sikkerhedsrådgiver.

Status: Både Michael Flynn og rådgiveren George Papadopoulos har erklæret sig skyldige i forbrydelser, der knytter sig til deres kontakter med Rusland. Flynn samarbejder med Robert Mueller.

Hvad nu: Der er stadig ubesvarede spørgsmål om et centralt møde i juni 2016, da blandt andre sønnen Donald Trump Jr., Paul Manafort og Jared Kushner mødte en russisk advokat, der tilbød "snavs" om Hillary Clinton.

7. Forhindre rettens gang

Hvad: Donald Trumps mulige forsøg på at obstruere Rusland-undersøgelsen.

Hvem: Sagen tager afsæt i præsidentens fyring af forbundspolitiet FBI's chef, James Comey, der stod i spidsen for Rusland-undersøgelsen i dens indledende fase.

Status: Ingen retsdokumenter er lagt frem endnu, men dokumenter i andre sager vidner om, at både Michael Cohen og Paul Manafort har leveret brugbar information i sagen.

Hvad nu: Eksperter ser tegn på, at Robert Mueller kan være på vej med en sag mod Trump, der ikke kun handler om fyringen af James Comey. I givet fald ventes den særlige anklager at overdrage beviserne til Kongressen i stedet for selv at tiltale præsidenten.

Sager ved statsadvokaten for Southern District i New York

Den komite, der stod for Donald Trumps indsættelse, indsamlede et rekordbeløb. (Foto: Jim Bourg © Scanpix)

8. Ulovlige kampagnebidrag

Hvad: Udbetaling af tys tys-penge til to kvinder, der siger, at de har haft affærer med Donald Trump.

Hvem: Trumps tidligere personlige advokat og problemknuser Michael Cohen har erkendt, at han var med til at betale penge til pornostjernen Stormy Daniels og nøgenmodellen Karen McDougal. Cohen siger, at Trump dirigerede udbetalingerne, og at formålet var at forhindre kvindernes historier i at skade hans chancer for at blive præsident. Medieselskabet American Media Inc. (AMI) var involveret i at undertrykke Karen McDougals historie.

Status: Michael Cohen er idømt tre års fængsel - blandt andet for at have betalt kvinderne i strid med reglerne for kampagnebidrag. AMI har bekræftet Cohens udlægning af sagen og samarbejder med statsadvokaten.

Hvad nu: Ud over Cohen og AMI samarbejder den tidligere finansdirektør i Trump Organization, Allen Weisselberg, med myndighederne i sagen. Dermed mangler statsadvokaten kun at stævne en enkelt af de formodede bagmænd i sammensværgelsen: Trump selv.

9. Bidrag til indsættelse

Hvad: En efterforskning af de 107 millioner dollar, som Trumps indsættelseskomite indsamlede.

Hvem: Sagen bygger på en mistanke om, at bidrag til præsidentens indsættelse i januar 2017 kom fra suspekte kilder, blandt andet i udlandet. Efterforskere kigger også på, hvad pengene blev brugt til, skriver Wall Street Journal.

Status: Paul Manaforts tidligere samarbejdspartner Sam Patten samarbejder med myndighederne i efterforskningen, der befinder sig på et tidligt stadie.

Hvad nu: Det er uklart, om efterforskningen vil føre til sigtelser.

10. Bidrag til Trump SuperPAC

Hvad: Efterforskning af bidrag til organisationen Rebuilding America Now.

Hvem: Rebuilding America Now er en såkaldt SuperPAC, der arbejdede for at få Donald Trump valgt som præsident. Paul Manafort har spillet en rolle i organisationen. Sagen hænger sammen med efterforskningen af bidrag til Trumps indsættelseskomite og bygger på samme mistanker.

Status: Befinder sig på et tidligt stadie.

11. Lobbyarbejde for udlandet

Hvad: Sager mod lobbyister, der har undladt at lade sig registrere som agenter for udlandet.

Hvem: Paul Manafort indgik en aftale med Robert Mueller for at slippe for en retssag, hvor han var tiltalt for at have arbejdet for Ukraine uden at lade sig registrere hos myndighederne i USA. Men i samme forbindelse fandt den særlige anklager beviser mod mindst tre andre lobbyister: Tony Podesta, Vin Weber, og Greg Craig. De menes også at have arbejdet på vegne af Ukraine.

Status: Mueller har overdraget sagerne til statsadvokaten for Southern District i New York. Paul Manaforts samarbejdspartner Rick Gates samarbejder med efterforskerne.

Hvad nu: Nyhedsbureauet AP oplyste i begyndelsen af december, at efterforskningen efter lang tids stilstand nu er sat op i gear med afhøringer af vidner og mistænkte.

Sag ved statsadvokaten for District of Columbia

Russiske Maria Butina blev tvunget til at tilstå, siger Ruslands regering. (Foto: Press Service of Civic Chamber o © Scanpix)

12. Maria Butina og NRA

Hvad: En russisk spions forsøg på at påvirke amerikanske politikere.

Hvem: Den 30-årige russiske kvinde Maria Butina har erkendt, at hun forsøgte at påvirke amerikanske politikere og skade landets interesser, blandt andet gennem sit arbejde i den amerikanske våbenrettighedsorganisation National Rifle Association (NRA).

Status: Maria Butina har indgået en omfattende aftale om at samarbejde med statsadvokaten.

Hvad nu: Efterforskere ventes at gå efter Maria Butinas amerikanske kæreste, som introducerede hende til konservative kredse i USA. FBI interesserer sig også for, om Rusland har givet penge til NRA for at hjælpe Trump med at vinde præsidentvalget.

Sager ved statsadvokaten for Eastern District i Virginia

Tyrkiet anklager Fethullah Gülen, der bor i eksil i USA, for at stå bag et kupforsøg i 2016. (Foto: handout © Scanpix)

13. Elena Alekseevna Khusyaynova

Hvad: Ruslands forsøg på at påvirke valg i USA.

Hvem: Sagen handler om Elena Alekseevna Khusyaynova, der er formodet finanschef for Internet Research Agency - det føromtalte russiske firma, som også bliver efterforsket af Robert Mueller. Det er uklart, hvorfor statsadvokaten for Eastern District i Virginia har valgt at føre en særskilt sag mod Khusyaynova.

Status: Elena Alekseevna Khusyaynova er blevet sigtet for forsøg på at påvirke både præsidentvalget i 2016 og midtvejsvalget i 2018.

14. Tyrkisk indflydelse

Hvad: Kampagne fra Tyrkiet for at få udleveret imamen Fethullah Gülen.

Hvem: Efterforskere undersøger en hemmelig plan fra Tyrkiet om at give amerikanske politikere et negativt billede af Fethullah Gülen - en fremtrædende imam, som tyrkerne vil have udleveret fra USA. Ifølge en sigtelse hyrede Tyrkiet gennem stråmænd den senere nationale sikkerhedrådsgiver Michael Flynns konsulentfirma til opgaven. Flynn påkaldte sig selv myndighedernes opmærksomhed ved at skrive et hårdt indlæg om Gülen, der blev offentliggjort samme dag, som Trump blev indsat.

Status: Michael Flynn samarbejder med myndighederne i sagen. To af hans tidligere samarbejdspartnere, Bijan Kian og Ekim Alptekin, er blevet sigtet for ikke at have registreret sig som lobbyister. Alptekin er desuden sigtet for at have løjet for FBI.

Hvad nu: Både Bijan Kian og Ekim Alptekin nægter sig skyldige. De risikerer lange fængselsstraffe, hvis de ender med at blive dømt.

Andre sager

Donald Trump giver i 2016 på vegne af sin familiefond en check til en organisation, der forsyner krigsveteraner med servicehunde. (Foto: Rick Wilking © Scanpix)

15. Trumps skatteforhold

Hvad: Donald Trumps brug af skattefiduser.

Hvem: Avisen New York Times afslørede i oktober, at Donald Trump har benyttet skattefiduser til en værdi af over 400 millioner dollar. Flere lokale myndigheder i New York har nu åbnet efterforskninger af sagen.

Status: Ukendt.

16. Trump Foundation

Hvad: Ulovligheder i familiefonden Trump Foundation.

Hvem: Den øverste anklager i staten New York stævnede sidste år Trump og hans børn for at have blandet familiefondens velgørende arbejde sammen med både Trumps forretninger og præsidentkampagnen.

Status: Som led i en aftale med anklagemyndigheden vil familiefonden blive opløst.

Hvad nu: På trods af aftalen fortsætter efterforskningen af familiefonden, som har bedrevet "et chokerende mønster af ulovligheder" ifølge New Yorks justitsminister, Barbara Underwood.

17. Honorar-bestemmelser

Hvad: Muligt brud på forfatningen.

Hvem: To statsadvokater har åbnet en sag mod Trump, hvori de beskylder ham for ikke at have kappet forbindelsen til sit forretningsimperium, da han blev præsident. Dermed kan han have handlet i strid med den amerikanske forfatning, der har flere bestemmelser om, at præsidenten ikke må modtage honorarer og gaver.

Status: Statsadvokaterne har sendt stævninger til blandt andet The Trump Foundation.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter