OVERBLIK 20 år med terror i Storbritannien: Fra Lockerbiebombe til angreb i hjertet af London

Oprørerne fra IRA spredte frygt i 1990'erne, nu er det radikale islamister og højreekstremister.

Mindst 48 blev såret, da flere gerningsmænd slog til to forskellige steder i London sent lørdag. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Storbritannien er blevet ramt af terrorangreb to gange alene i år.

Vi har samlet et overblik over nogle af de mest ødelæggende angreb siden bombningen af Pan Am-fly 103 over Lockerbie.

Listen er ikke udtømmende, da den irske oprørsbevægelse IRA for eksempel har stået bag en alenlang række bombeangreb frem til omkring årtusindeskiftet.

2017: Seks dræbt ved angreb i hjertet af London

(Foto: DANIEL SORABJI © Scanpix)

Mindst seks personer mistede livet i et terrorangreb i centrum af London 3. juni.

Flere gerningsmænd først kørte en varevogn op på fortovet på London Bridge og ramte flere fodgængere i høj fart. Varevognen kørte herefter til det nærliggende Borough Market, hvor gerningsmændene forlod køretøjet og stak flere personer ned. Metropolitan Police skød og dræbte kort efter episoden tre formodede gerningsmænd. Det vides endnu ikke med sikkerhed, om der er flere gerningsmænd.

Den ene formodede gerningsmænd havde tilsyneladende beholdere spændt fast på kroppen, men ifølge politiet var bombevesten falsk.

Mindst 48 personer blev såret.

2017: 22 dræbt i terrorangreb efter koncert i Manchester

Koncertgæster efter eksplosionen i foyeren på Manchester Arena. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Kort før midnat den 22. maj eksploderede en bombe efter en koncert i Manchester Arena i Storbritannien med den amerikanske popsangerinde Ariana Grande.

Gerningsmanden havde medbragt en sprænganordning - sandsynligvis en selvmordsbombe - til koncerten og detonerede den formentligt i arenaens foyer. Premierminister Theresa May kalder angrebet et af de værste, der har været i Storbritannien.

Ofre: 22 dræbt og 59 såret, herunder flere kritisk.Gerningsmand: En mistænkt døde under eksplosionen. En 23-årig mand er anholdt.

2017: Terrorangreb mod Westminster Bridge og parlamentet

Et tæppe af blomster dækkede pladsen foran parlamentet efter angrebet, og der blev kastet blomster i Themsen under Westminster-broen. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Den 22. marts i år kørte en mand ind i en større menneskemængde på Westminster Bridge i London. Efterfølgende kørte han ind i et hegn og prøvede at få adgang til det britiske parlament.

En politibetjent forsøgte at stoppe ham, men blev stukket ihjel. Gerningsmanden blev efterfølgende dræbt af en anden politimand.

Antal ofre: Fire døde. Flere end 40 personer blev såret.Gerningsmand: Den 52-årige Khalid Masood, der stod bag angrebet, blev skudt og dræbt af politiet.

2016: Labour-politiker dræbt af højreekstremist

Den dræbte politiker blev mindet på Trafalgar Square i London. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Det kastede en mørk skygge over valgkampen om EU-afstemningen i Storbritannien, da den 41-årige Labour-politiker Jo Cox blev dræbt. Gerningsmanden var den dengang 52-årige højreekstremist Thomas Mair, som råbte "Storbritannien først" under angrebet.

Jo Cox blev skudt og stukket med en kniv i Birstall i West Yorkshire. En 77-årig mand blev stukket i maven, da han forsøgte at afværge angrebet. Drabet er blevet betegnet som en terrorhandling, og dommeren har slået fast, at Thomas Mairs var politisk motiveret.

Ofre: En person dræbt.Gerningsmand: Er blevet idømt livsvarigt fængsel.

2013: Soldat dræbt på åben gade

Efter mordet på Lee Rigby er en 19-årig mand idømt en langvarig fængselsstraf for at ville kopiere drabet. (Foto: Luke MaCGregor © Scanpix)

Den britiske soldat Lee Rigby blev brutalt dræbt på åben gade i London af to muslimske konvertitter. Den dræbte var en 25-årig far, som havde kæmpet mod Taliban i Afghanistan.

Gerningsmændene påkørte ofret og stak ham derefter ihjel med en kniv. Efterfølgende forsøgte de at halshugge ham. Drabet blev filmet, og den ene gerningsmand fortalte, at soldaten blev dræbt for at hævne britiske soldaters drab på muslimer.

Ofre: En død.Gerningsmænd: Michael Adebolajo og Michael Adebowale, der er opvokset i Storbritannien og har kristne nigerianske forældre, men som var konverteret til islam.

2013: Højreekstremist ville starte racekrig med moskéangreb

Shazia Khan (t.v.) og Massarrat Saleem (t.h.), hvis far blev slået ihjel, ses her kort tid efter, at højreekstremisten blev idømt en lang fængselsstraf. (Foto: Oli Scarff © 2013 Getty Images)

Fra april til juli 2013 stod den højreekstremistiske studerende Pavlo Lapshyn fra Ukraine bag en række attentatforsøg mod moskéer. Først stak han en 82-årig mand, som var på vej hjem fra en moské i Birmingham, ihjel med en kniv.

Senere detonerede han en hjemmelavet bombe foran en moské Walsall, hvilket førte til evakueringen af 150 hjem. Senere detonerede han en bombe ved en moské i Wolverhampton og angreb en moské i Tipton med en sprængladning. Da han blev pågrebet, sagde han, at målet var at starte en racekrig.

Ofre: En dræbt.Gerningsmand: Blev idømt 40 års fængsel.

2005: Undergrundstog og bus bombet i London

Bombeangrebet i London sendte chokbølger gennem hele den vestlige verden. (Foto: stephen hird © Scanpix)

I juli 2005 blev den offentlige transport i det centrale London ramt af et selvmordsbombeangreb, da fire gerningsmænd med rygsække fulde af sprængstof bombede tre undergrundstog og en dobbeltdækkerbus. Det koordinerede angreb er blandt de mest dødelige, der er udført i Storbritannien.

Ofre: 52 døde og flere end 700 såret.Gerningsmænd: Fire bombemænd, der alle døde. Flere andre er dømt for medskyldighed.

1999: Mand angreb etniske minoriteter og homoseksuelle i London

En af bomberne sprængte ved et supermarked på Electric Avenue i Brixton. Forbipasserende hjalp de sårede. (Foto: DAVE TRAINER © Scanpix)

I løbet af en periode på 13 dage i april 1999 udførte nynazisten David Copeland, der lider af skizofreni, en række bombeangreb mod etniske minoriteter og homoseksuelle i Brixton, Brick Lane og på en bar for homoseksuelle i Londons Soho-kvarter.

Ofre: Tre omkom, mens flere end 130 blev såret.Gerningsmand: Han blev anholdt i sit hjem og idømt fængsel på livstid.

1996: IRA-bombe skaber enorme ødelæggelser

Her ses nogle af ødelæggelserne, som bomben forårsagede. (Foto: Steve Eason © 2008 Getty Images)

I februar 1996 endte våbenhvilen med Den Irske Republikanske Hær (IRA), da en bombe eksploderede i erhvervsområdet Canary Wharf i Docklands i London.

Flere end 30 kom til skade, og der var enorme materielle ødelæggelser, som løb op i mere end en milliard danske kroner.

Ofre: To personer døde.Gerningsmand: IRA-medlem James McArdle blev dømt, men siden frigivet som led i fredsprocessen i Nordirland.

1993: Lastbilbombe i erhvervsdistrikt

Fra 1940'erne har IRA stået bag en række bombekampagner i Nordirland og Storbritannien. Målet var et forenet Irland. (Foto: ANDRE CAMARA © Scanpix)

En bombe lavet af mere end ét ton gødning smadrede hundreder af vinduer i Bishopsgate i London og ødelagde en kirke fra Middelalderen i april 1993. En anden kirke og en undergrundsstation blev også hærget af bomben, og 44 personer blev såret i eksplosionen.

Ofre: En 34-årig fotograf blev fundet død i ruinerne.Gerningsmand: IRA blev hurtigt efter bombeangrebet udpeget som de skyldige.

1993: To børn dræbt af bomber i skraldespande

Bomberne var små og gemt i skraldespande foran en butik og en McDonalds-restaurant. (Foto: Richard Baker © This content is subject to copyright.)

To bomber i skraldespande i et shoppingområde ved Warrington i det nordlige England eksploderede i marts 1993. Angrebet kostede en dreng på tre år og en dreng på 12 år livet på Bridge Street. Adskillige andre blev såret.

Ofre: To børn.Gerningsmænd: IRA har indrømmet at stå bag angrebet.

1992: Bombeangreb mod Baltic Exchange

Bombeangrebet omtales som Baltic Exchange-angrebet, da virksomhedens bygning måtte rives ned. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

I april 1992 hærgede en bilbombe Londons finansdistrikt, smadrede hundredvis af vinduer og forårsagede skader, da folk blev ramt af flyvende glasskår.

Bombeangrebet forårsagede så stor skade på den bygning, som husede Baltic Exchange, at det måtte rives ned. 91 personer blev såret i angrebet.

Ofre: Tre personer døde.Gerningsmænd: IRA har indrømmet at stå bag angrebet.

1988: Bombningen af Pan Am-fly 103 over Lockerbie

Mistanken faldt hurtigt på Libyen efter bombningen af flyet over Lockerbie. (Foto: GREG BOS © Scanpix)

I december 1988 eksploderede en bombe om bord på Pan Am-fly 103 på vej over byen Lockerbie i Skotland. Flyet var på vej fra Frankurt til New York via London, og angrebet kostede alle på flyet samt 11 indbyggere i stationsbyen livet.

Ofre: 281 døde.Gerningsmænd: En libysk agent blev i 2001 dømt for angrebet.

Kilder: BBC, Guardian, CNN, New York Times.