OVERBLIK: 7 spørgsmål og svar om rigsretssagen mod Donald Trump

Den tidligere præsident Donald Trump får som den første i USA's historie den tvivlsomme ære af hele to rigsretssager.

Sådan så det ud, da Donald Trump forlod Det Hvide Hus den 20. januar, forud for Joe Bidens indsættelse, som han ikke deltog i. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

USA's præsident, Joe Biden, tvivler på, at der kan opnås det fornødne antal stemmer i Senatet til at kende hans forgænger Donald Trump skyldig i den rigsretssag, som venter den tidligere præsident.

Alligevel bliver rigsretssagen, hvor Trump er anklaget for at have opildnet til vold mod USA's regering, "nødt til at finde sted”. Sådan lyder det fra den Joe Biden til CNN.

For selvom sagen kan komme til at forsinke godkendelsen af Bidens egen administration, så vil det ifølge ham "have en værre effekt, end hvis den (rigsretssagen, red.) slet ikke finder sted."

Udtalelsen faldt i nat dansk tid, ikke længe før medlemmer af Repræsentanternes Hus officielt satte gang i rigsretssagen mod den tidligere præsident Trump.

Det skete, da medlemmerne af rigsretssagudvalget gik igennem Capitol-bygningen, som huser Kongressen, for at bringe anklageskriftet mod Donald Trump til Senatet.

  • Den gruppe af demokrater, som er ansvarlige for rigsretssagen i Repræsentanternes Hus, gør klar til afgang mod Senatet i nat. Forrest Jamie Haskins, som også bærer selve anklageskriftet. (Foto: pool © Scanpix)
  • Gåturen har en stærk ceremoniel karakter - her går gruppen gennem rotunden, som fører fra Kongressens ene kammer, Repræsentanternes Hus, til det øverste kammer, Senatet. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)
  • Den formelle overdragelse blev afsluttet ved at stævningen til slut blev læst højt i Senatet af Jamie Haskins. Det tog cirka fem minutter at læse det fire sider lange anklageskrift højt. (Foto: U.S. Senate TV © Scanpix)
1 / 3

Men hvad er op og ned i rigsretssagen mod Donald Trump, og hvad kan den få af konsekvenser? Det kan du få et overblik over her:

1

Hvad er anklagerne mod Donald Trump?

Den 6. januar trængte hundredvis af Trump-støtter ind i Kongressen, hvor de amerikanske senatorer var samlet for at stemme om den endelige godkendelse af Joe Biden som vinder af præsidentvalget. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Donald Trump er den første præsident i USA’s historie, der får den tvivlsomme ære af at være genstand for hele to rigsretssager.

Denne gang er den tidligere præsident sigtet for at have opildnet til uroligheder, da Trump-støtter stormede Kongressen den 6. januar i år, hvor fem mennesker mistede livet. Anklagen, som blev rejst en uge efter angrebet, lyder på at have ”opildnet til vold mod USA’s regering”.

I Repræsentanternes Hus stemte 232 for en rigsretssag, mens 197 stemte imod. 10 republikanere sluttede sig til Demokraterne med deres ja-stemmer.

2

Hvad var det nu, den første rigsretssag handlede om?

Her ses Ukraines præsident Volodymyr Zelensky side om side med daværende præsident Donald Trump under FN's generalforsamling i september 2019. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

I den første rigsretssag mod Donald Trump var han anklaget for at presse Ukraines leder, Volodymyr Zelenskyj, til at indlede en undersøgelse af Joe Biden - dengang Trumps potentielle rival til præsidentposten, og hans søn, Hunter Biden.

Donald Trump afviste alle anklager, som blandt andet gik på, at han skulle have brugt militær støtte som pression mod Volodymyr Zelenskyj.

Sagen blev rejst af demokraterne i Repræsentanternes Hus, men afvist af det republikanske flertal i Senatet.

3

Hvem skal føre sagen?

USA's øverste højesteretsdommer, John Roberts (i midten), her i selskab med Donald Trump og højesteretsdommer Elena Kagan, hørte første rigsretssag mod den nu tidligere præsident. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

Til forskel fra den foregående rigsretssag mod Donald Trump vil USA’s øverste højesteretsdommer, John Roberts, formentlig ikke komme til at sidde på dommerbænken.

Det skyldes, at det ifølge den amerikanske forfatning kun er højesteretsdommeren, der fører rigsretssager mod siddende præsidenter – hvilket Donald Trump ikke længere er.

I stedet vil enten vicepræsident Kamala Harris eller den længst siddende demokrat i Senatet, Patrick Leahy, i stedet føre sagen.

4

Men kan man overhovedet føre en rigsretssag mod en tidligere præsident?

Dette billede fra den 13. januar viser Demokraternes leder i Repræsentanternes hus, Nancy Pelosis, underskrift på det dokument, der igangsatte rigsretssagen mod Donald Trump. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

Det er faktisk ikke noget, man har gjort før i USA, og der står heller ikke noget om det i landets forfatning.

Normalt er rigsretssager forbeholdt siddende præsidenter, og for eksempel blev rigsretssagen mod Richard Nixon afsluttet, da han trådte tilbage. Ifølge BBC betyder det, at Donald Trumps forsvar kan hævde, at sagen imod ham er forfatningsstridig.

Man har dog før ført sager mod forhenværende embedsmænd på lavere niveauer, efter de er fratrådt deres stillinger.

5

Hvad sker der så nu?

Disse to magtfulde herrer, Republikanernes Mitch McConnell (t.v.) og Demokraternes Chuck Schumer (t.h), er blevet enige om at udskyde starten på rigsretssagen. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Normalt ville en rigsretssag gå i gang, umiddelbart efter at Senatet modtager rigsretsdokumentet. Men det gør den ikke denne gang.

Efter aftale mellem de to ledere i Senatet - den demokratiske majoritetsleder, Chuck Schumer, og den republikanske minoritetsleder, Mitch McConnell - vil behandlingen af rigsretssagen først begynde om to uger, altså den 9. februar.

Aftalen er lavet, så Senatet kan få tid til først at behandle så mange som muligt af udnævnelserne til Biden-administrationen, altså de ministre og vigtige embedsmænd, som først kan gå i gang med arbejdet, når de er godkendt af Senatet.

Det giver samtidig Donald Trumps forsvar mulighed for at forberede sig på sagen.

6

Hvad er chancen for, at Donald Trump bliver dømt?

Sådan så det ud, da medlemmer af Repræsentanternes Hus den 13. januar stemte om, hvorvidt der skulle rejses en nummer to rigsretssag mod Donald Trump. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Der skal et flertal på to tredjedele af Senatets medlemmer til for at dømme Donald Trump skyldig.

Der er 100 sæder i Senatet, som er ligeligt fordelt mellem demokrater og republikanere, hvor vicepræsident Kamala Harris' mulighed for at nedlægge veto giver Demokraterne et flertal. Det vil altså kræve, at 17 af de republikanske senatorer slutter sig til Demokraterne og stemmer for at kende Trump skyldig.

7

Hvad sker der, hvis han bliver kendt skyldig?

Det kan blive et endegyldigt farvel og tak til præsidentembedet og alle andre officielle embeder for Donald Trump, hvis han bliver dømt. (Foto: pool © Scanpix)

Da Donald Trump ikke længere er præsident, vil det ikke have de store konsekvenser for hans nuværende situation, hvis Senatet mod forventning lykkes med at samle et flertal mod ham.

Det kan til gengæld få konsekvenser for hans chancer for igen at bestride præsidentembedet – eller noget som helst andet officielt embede i USA. Et simpelt flertal i Senatet kan nemlig beslutte at blokere for denne mulighed – og dermed også Trumps mulighed for at genopstille i 2024.

Kilder: The Guardian, CNN, BBC

Artiklen er opdateret den 23. februar 2021: En henvisning til de 10 republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus, der stemte for en rigsretssag, er fjernet fra afsnittet om, hvorvidt den tidligere præsident kan blive dømt af Senatet, da deres stemmeafgivelse ikke spiller nogen rolle i Senatets afstemning.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter