OVERBLIK Alle Trumps generaler er væk

Præsidenten angriber i stigende grad militærfolk i stedet for at ansætte dem.

Militærfolk fyldte meget i begyndelsen af Trumps præsidentperiode - det gør de ikke længere. (Foto: © Andrew Harrer, UPI)

Stabschefen i det amerikanske forsvarsministerium, admiral Kevin Sweeney, sagde lørdag op.

I en kortfattet meddelelseministeriets hjemmeside giver Sweeney ingen begrundelse for sin afsked.

Men admiralen bliver den tredje højtstående figur, der forlader Pentagon, efter præsident Donald Trump meddelte, at han vil trække USA's soldater ud af Syrien.

De mange opsigelser er udtryk for en større tendens. Op til og i begyndelsen af sin præsidentperiode var Trump meget optaget af at få et godt forhold til militæret og hyrede militærfolk til at beklæde topposter i sin administration.

Men nu angriber præsidenten i stigende grad prominente officerer, og generalerne forsvinder fra Det Hvide Hus.

Analytikere siger, at præsidenten brugte generalerne til at legitimere sin udenrigs- og sikkerhedspolitik, der vækker kritik langt ind i Trumps eget parti. Men præsidenten har tilsyneladende fået nok af medarbejdere med bånd og stjerner på.

Her er et overblik over de topofficerer, som ikke længere er en del af Trumps hold:

Michael Flynn og H.R. McMaster

General H.R. McMaster blev udnævnt som national sikkerhedsrådgiver i februar 2017. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

Den tidligere generalløjtnant Michael Flynn nåede dårligt at komme i gang med sit nye job som Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, før han blev fældet af sine løgne om kontakter med russere under valgkampen i 2016.

Som afløser for Flynn valgte en anden generalløjtnant: H.R. McMaster.

Han blev dengang beskrevet som "en af de fremmeste hjerner i den amerikanske hær", men han holdt kun lidt over et år i jobbet som præsidentens vigtigste sikkerhedspolitiske rådgiver.

Amerikanske medier skrev dog i forbindelse med McMasters afsked i april 2018, at det ikke så meget var forholdet til Trump, som kostede ham jobbet.

Forholdet var god nok anstrengt, men det var var snarere uoverensstemmelser med to andre tidligere militærfolk, James Mattis og John Kelly, som blev udslagsgivende. De to vender vi tilbage til.

H.R. McMaster blev erstattet som national sikkerhedsrådgiver af USA's tidligere FN-ambassadør John Bolton.

John Kelly

John Kelly har været general i marinekorpset. (Foto: © Carlo Allegri, Scanpix)

Det var efter sigende ikke så meget lyst, men et ønske om at tjene sit land, der fik forhenværende general i marinekorpset John Kelly til at acceptere jobbet som præsident Trumps stabschef i juli 2017.

Kelly var ikke helt uforberedt på, hvad der ventede ham, eftersom han kom fra en stilling som minister for indenlandsk sikkerhed.

Men som stabschef kom den politisk uerfarne John Kelly helt ind i hjertet af det kaos, som har kendetegnet Det Hvide Hus under Donald Trump. Og her havde militærmanden tilsyneladende ikke det, der skulle til, for at klare opgaven.

Flere medier rapportede, at Trump end ikke var talefod med sin stabschef i tiden før, det blev meddelt, at Kelly ville forlade sin stilling i januar 2019.

Den republikanske politiker Mick Mulvaney er midlertidigt udpeget til at bestride posten, der er blevet beskrevet som "jobbet, ingen vil have."

James Mattis

James Mattis har tilnavnet "Mad Dog". (Foto: © Mike Blake, Scanpix)

Det vakte en vis bekymring blandt Trumps politiske modstandere, da det stod klart, at den kommende præsident havde valgt en pensioneret general med tilnavnet "Mad Dog" som sin forsvarsminister.

De, der kendte James Mattis, var dog lettede og kaldte det for eksempel "godt nyt for Nato", at Trump havde valgt en stålfast Nato-tilhænger til posten, efter han under valgkampen havde kaldt forsvarsalliancen for "forældet".

Senere blev James Mattis nærmest hyldet af præsidentens modstandere for sin evne til at agere modvægt til Trumps nationalistiske linje. Sammen med blandt andre stabschef John Kelly og udenrigsminister Rex Tillerson udgjorde Mattis det, der blev kaldt "aksen af voksne" i Det Hvide Hus.

Men med Trumps beslutning om at trække USA ud af Syrien var bægeret fuldt.

- Præsidenten fortjener en forsvarsminister, som er mere enig med hans synspunkter, end jeg er, skrev Mattis i sin opsigelse.

Trump har udnævnt den tidligere forretningsmand Patrick M. Shanahan som fungerende forsvarsminister. Han kom fra stillingen som viceforsvarsminister.