Overblik: Bare bryster, podiepiger og miss'er i bikini er under pres

Miss America vil ikke længere fokusere på udseende og skønheder i bikini. Det er del af en større udvikling.

Miss America-deltagere i en konkurrence i Atlantic City i 2015. Nu skal bikini-delen af konkurrencen være fortid. (Foto: Mark Makela © Scanpix)

Skønhedskonkurrencen Miss America har offentliggjort, at man ikke længere vil fokusere på de kvindelige deltageres udseende. Man dropper således den del af konkurrencen, hvor de skal optræde i bikini eller badedragt.

Ændringen sker for at være i tråd med tidens kvindesyn, og lægger sig dermed op af en lang række andre skridt, der gør op med en 'lummerhedskultur', der fremstiller kvinder som fortrinsvis seksuelle objekter.

Her er andre skridt, der for nyligt er taget i samme retning:

Tour de France dropper podiepiger

Mens Tour de France har valgt at droppe kyssende podiepiger, har Giro d'Italia indtil videre valgt at holde fast. Her er det Tinkoff-Saxos Alberto Contador, der i 2015 tænker over tilværelsen. (Foto: Stringer/Italy © Scanpix)

Cykelløbet Tour de France har ifølge The Times fra i år droppet de såkaldte podiepiger, der overrækker trøjer og kindkysser vinderne efter hver etape.

Bystyret i Paris, hvor Tour de France afsluttes, mener også, at de såkaldte kyssepiger udstiller kvinderne som "duller" og er med til at skabe en sexistisk stereotyp.

- Det er et levn fra en anden tid, siger Helene Bidard fra kommunistpartiet ifølge Ritzau.

Sidste år valgte et andet stort cykelløb, Spanien Rundt, også at droppe præmiepiger. I Italien har ledelsen af løbet Giro d'Italia dog ingen planer i den retning.

Indtil videre holder man herhjemme fast i podiepigerne i landets største cykelløb, PostNord Danmark Rundt.

Avisers bare bryster under pres

(arkiv) The Sun afsluttede i 2015 den 44-år gamle tradition med topløse kvinder på side 3. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

I 2015 valgte den britiske tabloidavis The Sun at droppe topløse billieder af avisens side 3-piger. Det skete blandt andet efter en kampagne fra pressionsgruppen No More Page 3.

I 2018 valgte Tysklands meste solgte avis Bild at følge trop. Hvor The Sun ikke udsendte en officiel pressemeddelelse og og spøgte med mediepostyret ved blandt andet at bringe et topløst billede i avisens rettelsesspalte, var den tyske avis mere åben:

- Disse billeder har til hovedformål at underholde - fortrinsvis mænd. Men på Bild mener vi ikke, at mænds underholdning skal være stødende for kvinder (og selvfølgelig heller ikke omvendt). Derfor bringer vi ikke længere sådanne billeder, lød det i en meddelelse.

Herhjemme holder Ekstra Bladet dog ifølge chefredaktør Poul Madsen fast i de afklædte piger på side 9:

-Side 9-pigen kommer til at være i Ekstra Bladet, lige så længe vi er her. Jeg var på vej til at begå min karrieres største fejltagelse, da jeg var ved at afskaffe hende for 10 år siden, sagde chefredaktøren i marts til fagbladet Journalisten.

Formel 1 siger farvel til 'gridgirls'

Tidligere Formel 1-mester Nicky Lauda poserer med såkaldte gridgirls i 2005. (Foto: CHRISTIAN CHARISIUS © Scanpix)

Løbsledelsen i Formel 1 har tidligere i år valgt at sløjfe de letpåklædte piger, de såkaldte gridgirls, der står med numre og tager imod kørerne i startområdet.

- Selv om praksis med at anvende grid-piger har været en fast del at Formel 1-grandprixer i årtier, mener vi, at denne skik ikke passer med vores brandværdier og klart er i modstrid med nutidens samfundsnormer, udtalte F1s kommercielle direktør Sean Bratches ifølge Bilmagasinet.

Den tidligere Formel 1-ejer Bernie Ecclestone kritiserer dog beslutningen:

- Pigerne var en del af showet. Fansene elsker glamouren, siger Ecclestone til avisen The Sun.

NBA-hold dropper cheerleaders

(arkiv) Cheerleaders optræder under en NBA-opvisningskamp i Beijing i 2013. (Foto: kim Kyung-Hoon © Scanpix)

Basketballholdet San Antonio Spurs,der spiller i den bedste amerikanske liga, har valgt at erstatte de dansende heppekor, cheerleaders, med mere "familievenlig" underholdning.

Hidtil er publikum blevet underholdt af klubbens egne Silver Dancers, men pigerne vil nu blive erstattet af et blandet gruppe, der vil udføre stunts og akrobatik.

En af de fyrede cheerleadere, Melissa Schoonover, følte sig ifølge The Washington Post "knust", da hun opdagede, at danseteamets hjemmeside og sociale medieprofiler var taget ned.

- Efter 26 år er det som om holdet slet ikke havde eksisteret. Nuværende og tidligere 'sølvdansere' havde ikke fortjent dette, skrev hun på Facebook.

På det seneste ses der mere kritisk på cheerleader-fænomenet, efter at det er kommet flere rapporter frem om overgreb og udnyttelse af cheerleadere. Blandt andet skulle pigerne være blevet tvunget til at optræde topløse.

Facebook
Twitter