OVERBLIK: Bomber dræber tre i Boston

To bomber eksploderede midt i Boston Marathon. Foreløbig er tre døde og 144 såret. Angrebet betragtes som terror, og CIA hjælper med efterforskningen.

To bomber eksploderede tæt på mållinjen ved Boston Maraton mandag lidt før klokken 15 amerikansk tid og har indtil videre dræbt tre mennesker og såret over 140.

To bomber eksploderede tæt på mållinjen ved Boston Maraton mandag lidt før klokken 15 amerikansk tid og har indtil videre dræbt tre mennesker og såret 144.

Af dem er mindst 17 i en kritisk tilstand og yderligere 25 i en alvorlig tilstand. Ofrenes skader inkluderer brækkede knogler, sår fra granatsplinter og bristede trommehinder.

En mand fik sågar sprængt sit ene ben helt væk, men forsøgte at blive stående.

Gennemser tonsvis af materiale

Ifølge en embedsmand fra Det Hvide Hus behandler efterforskerne angrebet som et terrorangreb. Han fremstår anonym, da efterforskningen stadig står på. Det skriver nyhedsbureauet AP.

WBZ-TV rapporterer, at efterforskere har ransaget en lejlighed i Boston-forstaden Revere. Massachusetts politi bekræfter, at der er blevet udstedt en ransagningskendelse, men vil ikke komme med yderligere detaljer, skriver AP.

Politi er sammen med FBI lige nu i gang med at gennemse tonsvis af optagelser, amatørvideoer og fotografier i et forsøg på at komme tættere på en forklaring på mandag aftens bombeeksplosioner i Boston.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, en del af arbejdet med at finde en årsag til angrebet.

Obama: Mobiliserer alle nødvendige ressourcer

USA's præsident, Barack Obama, talte til nationen umiddelbart efter angrebet og lovede, at de ansvarlige kommer til "at føle den fulde tyngde af retfærdighed". Han forsikrede samtidig, at den amerikanske regering "mobiliserer alle de nødvendige ressourcer".

Myndighederne har fundet yderligere to bomber på vejen ind mod mållinjen i maratonløbet, men det lykkedes at desarmere dem begge.

De to eksplosioner fandt sted med omkring 10 sekunders mellemrum og kun 100 meter fra hinanden. Mindst én løber blev blæst omkuld af eksplosionen, viste tv-billeder.

Ifølge Wall Street Journal fandt antiterrorstyrker fem mistænkelige enheder forskellige steder i byen, men efter tekniske undersøgelser tvivler efterforskerne på, at der er tale om bomber, siger en kilde til avisen.

FBI overtog hurtigt ansvaret for efterforskningen, men indtil videre er der intet officielt motiv eller oplysninger om, hvem der har udført det tilsyneladende velkoordinerede angreb.

I New York og Washington er beredskabet blevet forhøjet i kølvandet på angrebet i Boston.

Bomberne i Boston er det værste angreb siden 11. september 2001, hvor næsten 3.000 personer mistede livet.

Otte-årig dreng blandt de dræbte

En kun otte-årig dreng er blandt de dræbte ifølge en person, der har talt med en ven af familien. Det skriver AP.

Omkring 23.000 mennesker deltog i maratonløbet, der kaldes verdens ældste og mest prestigefyldte. Det er en af Bostons største årligt tilbagevendende begivenheder.

Tragedien fandt sted på Patriots' Day - en årlig festdag, hvor indbyggerne i Massachusetts holder fri og mindes de første slag under den amerikanske uafhængighedskrig.

Ville muligvis ramme så mange som muligt

Eksplosionerne skete fire timer inde i løbet og to timer efter, at den mandlige vinder havde krydset målstregen. På det tidspunkt havde mere en 17.000 af deltagerne gennemført løbet, mens cirka 6.000 stadig befandt sig ude på ruten.

Der spekuleres i, at angrebene var timet til netop at blive udført efter fire timer af løbet, da det typisk er på det tidspunkt, flest løbere krydser stregen i store maratonløb.

Bostons politichef, Edward Davis, har bedt alle folk i Boston om at holde sig indendøre og undgå at opholde sig i store klynger af mennesker, mens bombehold metodisk kontrollerer alle tasker langs marathonruten.

Der har ikke været meldinger om sårede eller dræbte danskere, oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice.

Facebook
Twitter