OVERBLIK De vigtigste afsløringer i fortrolige drone-dokumenter

Forleden blev en skattekiste af hemmeligtstemplede dokumenter om det amerikanske droneprogram afsløret - og droneangrebenes svagheder beskrevet i detaljer. DR giver dig et overblik her.

En amerikansk drone lander i Afghanistans Jalalabad lufthavn (Arkivfoto). (Foto: Noorullah Shirzada © Scanpix)

USA har fået en ny whistleblower.

Og som Edward Snowden har vedkommende vendt sig mod journalisten Glenn Greenwald med en skattekiste af hemmeligtstemplede dokumenter, der beskriver den amerikanske regerings droneprogram - der er blevet en del af hverdagen i USA's kamp mod terror - i detaljer.

Greenwald, der i 2013 skrev Snowdens afsløringer for The Guardian, har skabt graver-mediet The Intercept, som torsdag offentliggjorde deres analyse af dokumenterne.

Dokumenterne har analyseret angreb i årene 2011 til 2013 - og især brugen af droner i Afghanistan, Somalia og Yemen.

Men hvad afslører de egentlig? DR har samlet højdepunkterne her.

9 ud af 10, der dør, er 'forkert'

Blandt de mest debatskabende afsløringer er, at langt de fleste angreb er baseret på tvivlsomme efterretninger og derfor tager livet af civile mennesker.

Årsagen er, at mange mål udpeges ved at anvende metadata fra telefoner og computer-trafik. Selv om det i dokumenterne erkendes, at denne metode har sine svagheder.

- Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg er stødt på efterretninger, der var fejlagtige, siger den nye whistleblower til the Intercept.

Netop det er hovedårsagen til de forkerte drab.

- Det er forbløffende, hvor mange gange data-selektorer er blevet anvendt til at udpege forkerte mennesker. Og det er først flere måneder og år senere, at du pludselig indser, at mens du troede, du jagtede det her virkelig vigtige mål, var det i stedet hans mors telefon, forklarer den hemmelige kilde.

Diagrammet viser kilderne til efterretninger, der i 2012 resulterede i droneangreb i Afrikas Horn. Hele 57 procent af efterretninger kommer fra såkaldt SIGINT, der betyder efterretninger baseret på telesignaler. Af disse er hele 17 procent fra såkaldte partnerlande, og det er ifølge de lækkede dokumenter og The Intercept særligt disse, der er behæftet med fejl, da partnermyndighederne kan have klare interesser i bestemte angreb. Alligevel anbefaler evalueringen at øge efterretninger fra partnerlande. De resterende efterretninger var fra CIA og FBI og var hovedsageligt af typen HUMINT, der betyder menneskelige efterretninger. Disse stammer ofte fra spioner på landjorden og fangeafhøringer. Artiklen fortsætter under billedet. (© The Intercept)

Angreb dræber flere end forventet

Også omfanget af civile drab har skabt forargelse.

Det Hvide Hus og Pentagon påstår ellers, at netop droneangreb er præcise, og at de civile dødsfald derfor er minimale sammenlignet med konventionelle angreb.

Men drone-dokumenterne viser, at alene i operation 'Haymaker' i Afghanistan blev 35 mål sat ud af spillet. Flere end 200 mennesker mistede livet i de angreb.

- Hver gang et droneangreb dræber mere end én person, er der ingen garanti for, at disse personer fortjener deres skæbne... Så det er et voldsomt sats, siger kilden til The Intercept.

Dokumenterne afslører, at op mod 90 procent af de mennesker, der i en fem måneders periode blev dræbt i luftangreb, ikke var de tilsigtede mål. I Yemen og Somalia, hvor USA har langt mere begrænsede efterretninger, kan de tilsvarende tal være langt større.

Operation Haymaker ramte kun jackpot, som de kalder det (JP), 35 gange, mens 219 personer blev dræbt i såkaldte 'kinetiske angreb', der er dronebombninger. Jackpot henfører til, at operationen har resulteret i, at målet med operation HVI (Highly Valuable Individual) er blevet dræbt eller taget til fange. Ved landoperationer (enabled ops), er der en markant forskel. Her er der fire jackpots på fire missioner og ingen andre dræbt. På kortet kan man se droneangreb foretaget i Afghanistan. Artiklen fortsætter under billedet. (© The Intercept)

Ukendte døde kaldes "fjender i krig"

Det har skabt stor forargelse, at alle, der omkommer i et amerikansk droneangreb, registreres som "fjender i krig" - uanset om de var mål for angrebet og om deres identitet er kendt.

Dermed står tabstallene i skarp kontrast til de officielle tal – den amerikanske regering oplyser ikke tabstal i forbindelse med droneangreb, og der er stor usikkerhed om, hvor mange der bliver dræbt af amerikanske droner.

Men tallene er normalt sat langt lavere.

Det fik den hemmelige kilde til at beskrive den amerikanske regerings udsagn om at minimere antallet af civile ofre i droneangreb som "en overdrivelse i bedste fald og ellers en decideret løgn".

På ét år under Operation Haymaker, udførte man i alt 2.082 dronemissioner i Kunar- og Nuristanprovinserne i Afghanistan. 88,8 procent af missionerne blev udført om natten, selvom Afghanistans daværende præsident, Hamid Karzai, flere gange i perioden forlangede et ophør af de natlige angreb, der gjorde civilbefolkningen bange. USA fortsatte ifølge dokumenterne ufortrødent. Af de over 2.000 missioner blev der kun løsnet skud 173 gange og i 34 procent af disse tilfælde, ramte man ikke den HVI (Highly Valuable Individual), man gik efter, men nogle andre. Ifølge diagrammet blev 14 civile dræbt i angrebene, men det anslås som værende meget konservativt ifølge The Intercepts kilder. Artiklen fortsætter under billedet. (© The Intercept)

Geografi - ikke trussel - afgør angreb

Afghanistan og Irak er blevet udsat for langt flere droneangreb end Yemen og Somalia.

Det skyldes for det meste, at de to lande er erklærede krigszoner, og at USA har baser tæt på de tilsigtede mål, hvorfra de kan sende droner afsted.

Derimod er Yemen og Somalia "sorte krigszoner" - da der ikke er erklæret krig - og beslutninger om at angribe mennesker derfor er underlagt strengere restriktioner.

Selv efter præsident Obama har godkendt et mål i Yemen eller Somalia skaber afstanden mellem dronebaser og mål betydelige udfordringer for de amerikanske styrker. Udfordringer, der i dokumenterne omtales som "afstandens tyranni".

Dermed kan det tage flere år at tage sætte et farligt mål ud af spil, selv om truslen mod USA's og resten af verdens sikkerhed kan være skyhøj, fordi afstanden til målet har afgørende indflydelse på, om man sætter et angreb i gang.

Kortet viser de amerikanske baser, hvorfra de kan opsende dronerne over Afrikas Horn. Grundet "politiske og udviklingsmæssige problemer i regionen, kompliceres planlægning af flyvninger samt baselokationer," som der står i rapporten. Derfor skal dronerne flyve meget langt fra deres baser, hvilket nedsætter deres overflyvninger af Afrikas Horn. Grundet basernes placeringer er der minimum 450 kilometer fra en base til Yemen, mens dronen til mål i Somalia skal flyve minimum 1.000 kilometer. Rapporten anbefaler derfor at udvikle dronernes rækkevidde, så de i højere grad kan cirkulere over områder frem for at flyve direkte fra base til mål. Artiklen fortsætter under billedet. (© The Intercept)

Afgørende viden skydes ihjel

Der er dog også andre store omkostninger ved USA's droneprogram.

Med de mange angreb, der tager livet af mulige terrorister frem for at tage dem til fange, har USA skabt en krigsførelse, hvor man ofte ikke er i stand til at skaffe potentielt afgørende efterretninger fra tilfangetagne terrormistænkte. Alene af den grund at de er døde.

Det skader USA's egen sikkerhed.

Men det skader derudover også USA's evne til fremover at udpege deres ofre ud fra langt bedre efterretninger, end dokumenterne afslører er hverdag for de amerikanske droneangreb.

Og i samme omgang også skåne flere civile.

Over 2.000 missioner og under 200 angreb fra 2011-2012 lyder måske ikke som den store succes, og de lækkede dokumenter afslører da også, at man selv var utilfeds med Haymaker-missionen ved evalueringen i 2013. Den fastslår blandt andet, at den ikke havde gjort nogen nævneværdig forskel. For eksempel skriver de, at der går for langt imellem, man rammer vigtige Al Qaeda-mål, ligesom det ikke er lykkedes missionen at isolere Al Qaeda i Afghanistan. Sympatisører med terrorgruppen støtter stadig uhindret AL Qaeda inden- og udenfor Afghanistan. Det er ifølge rapporten heller ikke lykkedes at ødelægge Afghanistans status som et helle for AL Qaeda, lyder det. Dog mener rapporten, at det er lykkedes at skabe større lokal opposition mod AL Qaeda grundet deres søgen efter spioner for at stoppe bombningerne. (© The Intercept)
Facebook
Twitter