OVERBLIK Derfor flygter så mange fra Syrien

Bomber, frygt og undertrykkelse. Et land i opløsning er primær årsag til, at syrere lige nu flygter.

250.000 mennesker har mistet livet under konflikten i Syrien. (Foto: STRINGER © Scanpix)

250.000 mennesker har mistet livet i krigen i Syrien, der har varet 4,5 år.

7,6 millioner syrere er flygtninge i deres eget land.

4 millioner syrere er flygtet ud over landets grænser.

Blandt de fire millioner er flere hundrede syrere ankommet til Danmark de seneste uger for at søge asyl og for at komme videre til andre lande.

Men hvem og hvad flygter de fra?

Det korte svar er krig og undertrykkelse.

Sådan lyder det fra mellemøstanalytiker i DR Nyheder, Birgitte Vestermark.

Flygtninge har siddet i lejre i årevis

De flygtninge, vi ser på Europas landveje og banegårde netop nu, kan deles op i to grupper, fortæller hun. De, der flygtede i begyndelsen af krigen. Og de, der er flygtet inden for de seneste uger og måneder.

De, der er flygtet i krigens første år, har boet enten privat eller i flygtningelejre i nabolandene og finder efterhånden ud af, at de ikke kan vende tilbage. Krigen trækker ud og bliver ved.

De forestillede sig, at de kun skulle være væk i et begrænset tidsrum, og nu kan det ikke holde, fordi bomberne bliver ved med at falde i deres hjemland, og fremtidsmulighederne, der hvor de er, er dystre.

Pengene slipper op

Deres egne medbragte penge er ved at slippe op, og det samme er pengene til at drive flygtningelejrene. UNHCR (FN's flygtningehøjkommissariat) får simpelthen ikke bevillinger nok ind til at kunne drive disse lejre.

- Når en krise er på sit højeste og ny, og flygtninge vælter ud, så bliver der råbt højt, og der bliver lovet masser af penge. Men ofte når pengene skal betales, bliver løfterne ikke holdt. Jo længere tid en krise trækker ud, jo mindre nyhedsinteresse har det – og jo mindre penge giver donorerne. Og så tvinges folk jo til at flygte videre, siger Birgitte Vestermark.

Du kan læse hele interviewet med Birgitte Vestermark her:

DR og TV2 samler ind

Krisen i Syrien går nu på sit femte år. Mange mennesker flygter hver eneste dag, og FN's nødhjælpskasse er ved at være tom. Derfor samler DR og TV2 ind til flygtninge fra Syrien i et stort indsamlingsshow søndag aften klokken 20.00-23.00.

Pengene fra indsamlingen går til de internt fordrevne i Syrien og til de syriske flygtninge i nabolandene Jordan, Libanon, Tyrkiet, Egypten og Irak.

Du kan læse mere om indsamlingen her.

FacebookTwitter