OVERBLIK Derfor kan folkeafstemning i Italien ramme hele Europa

Folkeafstemning i Italien handler om meget mere end en ændring af landets forfatning.

I morgen, søndag 4. december, stemmer vælgerne i Italien om en ændring af landets forfatning.

Landets regeringsleder Matteo Renzi ønsker at stække Italiens overhus, senatet, så magten i Italien bliver forankret hos regeringen og underhuset, deputeretkammeret.

Afstemningen kan få store konsekvenser - ikke bare for Renzi og Italien - men også for resten af Europa. Her er et overblik:

Hvorfor er afstemningen vigtig?

Den italienske folkeafstemning skaber nervøsitet langt uden for landets grænser, fordi regeringsleder Renzi har sat alt på ét bræt og gjort afstemningen til en afstemning om ham selv. Tidligere på året lovede han gentagne gange, at han ville tage sit gode tøj og gå, hvis ikke han vandt afstemningen. Selvom Renzi siden har trukket lidt i land, og forsøgt at få afstemningen til at handle om forfatningsændringerne, så lugter oppositionen blod, og Renzi vil have mere end overordentlig svært ved at bevare troværdigheden, hvis ikke han går efter et nederlag.

Derfor taler mange om, at Italien kan blive kastet ud i politisk ustabilitet, hvis regeringen taber - en ustabilitet, der kan skabe uro i hele Europa på grund af Italiens størrelse og skrøbelige økonomi, der i årevis har stået stille og hvor bankerne lider åndenød.

En valgplakat for en højreorienteret bevægelse opfordrer vælgerne til at stemme nej. (Foto: © Filippo MONTEFORTE, Scanpix)

Hvorfor er det et problem for resten af Europa?

Set fra omverdenen og ikke mindst de eurolande, der deler valuta med Italien, er udsigten til politisk ustabilitet i Italien alt andet end tillokkende. Mange har nervøse trækningen over, at alle de italienske oppositionspartier sætter spørgsmålstegn ved, om Italien skal blive i euroen.

Italiens førende oppositionsparti er Den Femstjernede Bevægelse, der er stiftet af en komiker, og blandt andet ønsker en afstemning om Italiens euro-medlemsskab. Hvis der opstår politisk uro - eller nyvalg - i Italien, så forventer mange at Den Femstjernede Bevægelse vil få yderligere vind i sejlene og måske ligefrem kan vinde.

Hvad stemmer de om?

Det afgørende element i Renzis plan er at ændre den måde, der laves love og udpeges - og ikke mindst væltes - regeringer i Italien.

Se en kort video om folkeafstemningen:

I dag har Italien to lovgivende kamre: Deputeretkammeret og senatet. Renzis reform vil kraftigt indskrænke senatets magt og reducere dets medlemmer fra 315 til 100. Disse 100 skal ikke længere vælges af italienerne, men udvælges blandt regions- og lokalpolitikere efter en kompliceret og endnu ikke færdig nøgle.

Denne ændring vil reelt gøre deputeretkammeret til den afgørende politiske kampplads i Italien og det eneste sted, hvor der kan stilles mistillidsvotum til en siddende regering. Denne ændring af Italiens kommandobro går hånd i hånd med en allerede vedtaget valglov, der sikrer, at det parti, der får flest stemmer ved et parlamentsvalg over to runder automatisk får flertal i deputeretkammeret.

Hvem er hovedpersonerne?

Den italienske regeringsleder Matteo Renzi er hovedpersonen. Hvis han vinder, står han igen styrket og vil for alvor ligne manden, der kan og vil forandre Italien. Taber han, så er han en færdig mand, i hvert fald som regeringsleder. Renzi er dog - som afstemningen viser - aldrig bange for højt spil, så han kan meget vel trække sig som regeringsleder, men blive som partileder for partiet PD og satse på at han kan vinde et nyvalg.

Beppe Grillo kan tage et stort skridt nærmere magten i Italien med folkeafstemningen. (Foto: © ALESSANDRO BIANCHI, Scanpix)

Beppe Grillo er et italiensk unikum og landets reelle oppositionsleder. Han er en skarp og syrlig komiker, der har stiftet Europas mest succesrige alternativ til de etablerede partier og højre- og venstrefløjsbevægelser. Grillos Femstjernede Bevægelse er i høj grad et barn af de mange korruptionsskandaler i italiensk politik og de mere 20 år med med Silvio Berlusconi som en dominerede skikkelse i det italienske demokrati. Femstjernerne er drevet af krav om mere direkte demokrati, mere vedvarende energi, opgør med finanspolitikken i Europa, skepsis overfor euroen, men tilhængere af EU.

Italiens præsident hedder Sergio Matarella. Hans rolle er normalt mest ceremoniel, men hvis Renzi taber afstemningen, er det præsidenten, der skal styre Italien igennem et kompliceret farvand, hvor nyvalg eller en teknokratisk overgangsregering synes som de to mest sandsynlige scenarier. Matarellas opgave vil kompliceres yderligere af, at hvis forfatningsreformen falder på jorden, vil Italien stå tilbage med to forskellige valglove: Én for senatet og én for deputeretkammeret.