OVERBLIK Det er der sket, siden missil ramte polsk landsby

Nato og flere andre lande peger på, at det var et ukrainsk missil, der tirsdag ramte Polen.

Røg fra en eksplosion på den polske side af den polsk-ukrainske grænse. (Foto: © STOWARZYSZENIE MOJE NOWOSIOLKI, Ritzau Scanpix)

To personer er dræbt, efter et missil ramte den polske landsby Przewodów, der ligger meget tæt på den ukrainske grænse.

Dermed blev Ukraine-konflikten trukket endnu hårdere op, da Polen er et Nato-land, og hele forsvarsalliancen derfor kunne være blevet trukket ind i krigen i Ukraine.

Truslen er dog aftaget, efter blandt andre Nato onsdag har holdt pressemøde.

Her blev det gjort klart, at forsvarsalliancen ikke vurderer, der er nogen indikation på, at missilnedslaget skyldtes et bevidst angreb.

Det er stadig ikke 100 procent klarhed over, hvem der affyrede missilet.

Meget indikerer dog, at det kan stamme fra det ukrainske luftforsvar, der har forsøgt at forsvare sig mod de russiske missiler, der tirsdag ramte flere ukrainske byer.

Her følger en tidslinje over, hvad der er sket siden tirsdag, hvor missilet ramte Polen.

Nato: Formentlig et ukrainsk missil, der ramte Polen

Jens Stoltenberg holdt onsdag pressekonference i Natos hovedkvarter i Bruxelles. (Foto: © YVES HERMAN, Ritzau Scanpix)

Natos generalsekretær fortalte onsdag eftermiddag, at der ikke er nogen indikationer på, at missilnedslaget skyldtes et bevidst angreb.

- Og vi har heller ingen indikationer på, at Rusland forbereder offensive militære aktioner mod Nato, lød det fra Jens Stoltenberg.

Han fortalte, at de foreløbige undersøgelser tyder på, at et ukrainsk luftforsvarsmissil affyret fra Ukraine er årsagen til eksplosionen i Polen. Missilnedslaget skete nemlig samme eftermiddag, hvor flere ukrainske byer var under russisk luftangreb.

- Men lad mig sige det her helt klart: Det er ikke Ukraines fejl. Rusland bærer ansvaret i sidste ende, mens det forsætter sin ulovlige krig mod Ukraine, fortalte Jens Stoltenberg på pressemødet.

Nato-chefen fortalte også, at forsvarsalliancen fortsætter med at støtte Ukraine i dets ret til at forsvare sig selv.

- Rusland må stoppe denne meningsløse krig, lød det fra Stoltenberg.

Hvad siger ukrainerne?

Formand for Ukraines nationale sikkerhedsråd og forsvarsudvalg, Oleksiy Danilov, siger, at man har et bevis, der fører tilbage til Rusland. (Foto: © VALENTYN OGIRENKO, Ritzau Scanpix)

Ukrainerne vil have fælles adgang til området i Polen, hvor nedslagene fandt sted.

Her vil de være med til at undersøge, hvad der skete, da missilnedslaget kostede to polske statsborgere livet.

Det oplyser Oleksiy Danilov, der er formand for Ukraines nationale sikkerhedsråd og forsvarsudvalg, på Twitter.

Han siger, at Ukraine har bevis for 'et russisk spor'. Han har dog ikke yderligere beskrevet, hvilke beviser der er tale om.

Desuden forventer han, at ukrainerne får adgang til den information, Nato blandt andet har brugt, for at nå frem til den foreløbige konklusion om, at det skyldtes et ukrainsk missil.

Polens præsident, Andrzej Duda, siger ifølge Reuters, at både Polen og USA skal godkende det, hvis Ukraine skal deltage i undrsøgelsen. Han tilføjer, at det i øjeblikket er polske og amerikanske eksperter, der foretager undersøgelsen.

Hvad sker der nu i Polen?

Polsk politi er i gang med at undersøge stedet, hvor et missil tirsdag ramte to personer. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

Myndigheder er onsdag i fuld gang med at undersøge området omkring Przewodów i Polen, hvor nedslaget fandt sted.

Ifølge Nato's generalsekretær er det nødvendigt med flere undersøgelser af, hvad der egentlig skete.

Han fortalte, at Nato allerede har udvidet sin tilstedeværelse ved Natos østlige grænse ind mod Rusland, i forbindelse med at landet begyndte sin invasion af Ukraine.

Dog siger han, at man løbende ser på, hvad alliancen ellers kan gøre.

For at sikre at en lignende hændelse ikke sker igen, vil Natos store prioritet lige nu være at øge støtten til Ukraines antiluftskyts, lød det fra Jens Stoltenberg.

Ukraine har tidligere i krigen opfordret Nato til at indføre flyveforbud over det krigshærgede land. Men ifølge en talsmand for den tyske regering er der stadig ikke udsigt til et flyveforbud over Ukraine, da man mener, det vil eskalere konflikten yderligere.

Polen overvejede at få aktiveret særlig Nato-artikel

Talsmand for den polske regering, Piotr Müller (th.) udtalte sig sent tirsdag om missilnedslaget i Polen. Samtidig lød det fra Ukraine, at missilet var affyret fra russerne. (Foto: © Janek Skarzynski, Ritzau Scanpix)

Den polske regerings talsmand, Piotr Müller, fortalte under et pressemøde tirsdag, at man eventuelt ville aktivere Natos artikel 4. Artiklen beskriver, at Nato-landene skal rådføre sig med hinanden, når som helst et land mener, at deres territoriale integritet, politiske uafhængighed eller sikkerhed er truet.

Missilet, der ramte Polen, var ifølge de polske myndigheder russiskproduceret. Moskva afviste dog hurtigt tirsdag, at de stod bag.

Nato har ikke aktiveret artikel 4, efter det er kommet frem, at man ikke vurderer, at missilnedslaget var en bevidst handling.

Det oplyser en talsmand for det tyske udenrigsministerium ifølge Reuters.

Polens præsident, Andrzej Duda, fortalte også tidligere onsdag, at der ikke var nogen beviser for, at missilet blev affyret fra Rusland. Derimod lød det fra præsidenten, at det højest sandsynligt stammede fra det ukrainske forsvar.

Få seneste nyt om situationen i Polen og Ukraine i vores liveblog.