OVERBLIK: Det har Trump nået de første syv dage som præsident

USA's nye præsident har haft travlt, efter at han overtog nøglerne til Det Hvide Hus.

USA's præsident Donald Trump underskriver præsidentielle dekreter i Pentagon, som er USA's forsvarsministeriums administrationsbygning. (Foto: OLIVIER DOULIERY © Scanpix)

Selvom de fleste amerikanske præsidenter oftest bliver dømt på deres første 100 dage i Det Hvide Hus, så synes USA's nye præsident, Donald Trump, at gå direkte efter en sådan bedømmelse allerede efter sin første officielle uge i embedet.

I hvert fald har ingen anden amerikansk præsident i nyere tid ifølge New York Times startet sit præsidentskab med så stor ståhej eller sat så mange forskelligartede initiativer i gang, som Donald Trumps første uge har budt på.

Det er dog ikke unormalt for præsidenter at underskrive såkaldte præsidentielle dekreter - eller 'executive orders', som de hedder på engelsk.

Et præsidentielt dekret er en blanding af en lov og en bekendtgørelse, som kan ændre anvendelsen af en lov, men ikke skabe nye love. Dekretet har til gengæld samme effekt som en lov.

Trump: Pressen lyver

Men Donald Trumps første uge som præsident har også budt på nogle, ifølge det amerikanske medie Politico, optrædener og udtalelser, der strider mod politiske normer og traditioner.

Blandt andet har Donald Trumps første uge i Det Hvide Hus budt på et visit til CIA, det amerikanske efterretningsvæsen for udenlandske efterretninger, hvor præsidenten ifølge Politico proklamerede, at han altid har været glad for USA's efterretningstjenester, selvom han ugen forinden havde sammenlignet CIA med nazister.

Det Hvide Hus pressetalsmand, Sean Spicer, holder presse-briefing for den amerikanske presse. (Foto: SHAWN THEW © Scanpix)

På mødet med CIA fortalte Donald Trump ligeledes, at den amerikanske presse består af nogle af de mest utroværdige mennesker i verden, og præsidentens pressemand, Sean Spicer, blev da også herefter sendt i byen for at holde et pressemøde, hvor han understregede, at fremmødet til Donald Trumps indsættelsesceremoni "var det største nogensinde. Punktum".

Det sagde han, selvom billeder fra nyhedsbureauet Reuters vidner om en helt anden virkelighed - at der var flere mennesker til forgængerens, Barack Obamas, indsættelsesceremoni i 2009.

Donald Trumps første uge som præsident

Herunder gennemgår vi nogle af de vigtigste ordrer, Donald Trump har sat i gang i løbet af sin første uge som USA's præsident:

Første spadestik til tilbagetrækning af Obamacare

Donald Trumps første præsidentielle dekret blev underskrevet allerede på præsidentens indsættelsesdag og foreskriver ifølge Politico, at Obamacare minimeres så meget som muligt, indtil sundhedsforsikringen, som er skabt af den tidligere præsident Barack Obama, tilbagetrækkes helt.

Dødsstød til frihandelsaftale

Med endnu et dekret har Donald Trump trukket USA ud af en ellers allerede færdigforhandlet frihandelsaftale, den såkaldte TTP-frihandelsaftale, med 11 andre lande i Stillehavsområdet.

Aftalen blev forhandlet på plads af hans forgænger i 2015 og skulle lette handelsbariererne mellem de 12 lande. Det lykkes dog ikke Barack Obama at få aftalen godkendt af Senatet i den amerikanske kongres.

Forbud mod amerikansk abortrådgivning i udlandet

Præsidentens kuglepen har denne uge også leveret blæk til endnu et præsidentielt dekret, der forbyder, at amerikanske skattekroner går til internationale organisationer, der udfører aborter eller informerer om muligheden for at afbryde en graviditet.

Forbuddet, som går under navnet 'The Mexico City Policy' (Mexico City-politikken, red.) har været en politisk kastebold i USA siden 1980'erne, og da USA's nye vicepræsident, Mike Pence, ligeledes er arv abortmodstander, kommer den præsidentielle ordre heller ikke som en overraskelse, skriver Politico.

Præsident Trump underskriver et præsidentielt dekret, der forbyder, at amerikanske skattepenge går til internationale NGO'er, der rådgiver om abortmuligheder. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Godkender udskældt olieledning

Donald Trump har også brugt sin første uge som præsident på at give grønt lys til to ellers udskældte olieledninger i USA, de såkaldte Dakota Access Pipeline og The Keystone XL Pipeline.

Særligt Dakota Access Pipeline var sidste år katalysator for store demonstrationer i USA, hvor aktivister kæmpede mod olieledningen, som ifølge dem både vil gå gennem såkaldt 'helligt land' - altså landområder med stor kulturel værdi for USA's oprindelige folk - ligesom olieledningerne ifølge protestgrupper i USA vil have stor indflydelse på både flora og fauna i området.

Olieledningen, som har været længe undervejs, og som skal transportere råolie gennem det amerikanske midtvest til golfkysten, var ellers blevet stoppet af Obama-regeringen.

Mur mellem USA og Mexico

En af Donald Trumps store mærkesager under præsidentkampagnen var at bygge en mur mod Mexico - og at få Mexico til at betale for den. Et løfte, som den nye præsident også har lagt vægt på i løbet af sin første uge i Det Hvide Hus.

Således har Donald Trump beordret en undersøgelse af, hvordan der hurtigst muligt kan bygges en mur på USA's grænse mod Mexico, ligesom han også har beordret strengere immigrationslove i USA og hurtigere deportationer af udokumenterede immigranter, der opholder sig ulovligt i USA.

Mexicos præsident, Enrique Peña Nieto, har nægtet, at Mexico vil betale for muren, og han har aflyst et møde med Donald Trump, som skulle have fundet sted i næste uge. Afbuddet fik efterfølgende Donald Trump til at melde ud, at muren skal betales via en ny told på 20 procent på importerede varer fra Mexico.

Præsident Trump fremviser et præsidentielt dekret, der skal påbegynde etableringen af muren mellem USA og Mexico. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Forbud mod syriske flygtninge i USA

Med endnu et pennestrøg har Donald Trump underskrevet et forbud på ubestemt tid mod, at syriske flygtninge kan få adgang til USA. Derudover har han sat udstedelse af visum til seks andre hovedsageligt muslimske lande - Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan og Yemen - på hold i tre måneder.

En stor del af Trumps præsidentkampagne drejede sig ligeledes om et eventuelt forbud mod muslimsk indvandring til USA. Dekretet går ifølge Det Hvide Hus under titlen 'Protection Of The Nation from Foreign Terrorist Entry into The United States' (Nationens beskyttelse mod udenlandske terroristers adgang til USA, red.).

Derudover har Donald Trump også underskrevet et præsidentielt dekret, der skal maksimere USA's militær, ligesom han har truet med at skære 40 procent i USA's støtte til FN og andre internationale organisationer.

Kilder: Politico, New York Times, The Guardian, BBC, Washington Post.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter