OVERBLIK: Det Hvide Hus' skiftende forklaringer om fyret FBI-chef

Donald Trump har i løbet af denne uge skiftet forklaring på, hvorfor han fyrede FBI-chef. Her følger et overblik over fyringen.

Donald Trump fyrede FBI-chefen James Comey tirsdag aften. Han er efterfølgende kommet med forskellige begrundelser bag fyringen. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Siden USA's præsident, Donald Trump, fyrede FBI-chef James Comey, har den officielle forklaring for, hvorfor Comey måtte fratræde, svinget en del.

Donald Trump skiftede torsdag i et interview på NBC igen forklaring.

Her følger et overblik over forskellige forklaringer for, hvorfor James Comey, der blandt andet ledede en undersøgelse af, om Trumps kampagne samarbejdede med Rusland under præsidentvalget, er blevet fyret.

Tirsdag aften

"Kære direktør Comey", indleder Donald Trump sit fyringsbrev til FBI-chefen. Han vedhæfter et brev fra justitsminister Jeff Sessions, der anbefaler, at Comey bliver fyret.

Der følger også et brev med fra vicejustitsminister Rod Rosenstein, der beskriver Comeys "fejltrin" i håndteringen af sagen om Hillary Clintons e-mails.

- Jeg har accepteret deres anbefaling, og du er hermed opsagt og fjernet fra dit embede med øjeblikkelig virkning, skriver Trump.

https://twitter.com/PeterAlexander/status/862063234429444096

Onsdag

Vicepræsident Mike Pence siger, at "præsident Trump har taget den rigtige beslutning på det rigtige tidspunkt og på baggrund af de rigtige anbefalinger".

I Det Hvide Hus siger talskvinde Sarah Huckabee Sanders, at Rosenstein og Sessions var i møde med præsident Trump mandag.

Under det møde gav de to præsidenten en mundtlig anbefaling om at fyre Comey. Trump skulle efterfølgende have bedt om en skriftlig anbefaling.

Sanders sagde dog også, at Trump havde overvejet at fyre Comey, siden han blev præsident.

- Jeg tror, at det har været et gradvist tab af tillid, sagde Sanders.

Torsdag

I et interview på NBC skifter Trump nu forklaring.

- Jeg ville have fyret ham uanset anbefalingerne, siger han og tilføjer:

- Han er en blærerøv, han er en pralhals.

Kort efter siger talskvinde Sanders, at Comeys optræden til en høring i Kongressen sidste uge, før mødet mellem Trump, Sessions og Rosenstein, havde været "den sidste dråbe".

- Anbefalingerne gav bare mere grund til den beslutning, sagde talskvinde Sanders.

Høringen handlede om Clintons e-mails. Comey sagde blandt andet, at han ikke havde det godt over, at han besluttede at offentliggøre, at FBI genåbnede sagen kort før valget.

Hillary Clinton selv og flere af hendes støtter har udtalt, at den beslutning formentlig kostede hende sejren.

/ritzau/

Facebook
Twitter