OVERBLIK Det ved vi om storbranden i London

En brand hærgede et højhus i London onsdag nat. Mindst 30 er døde, og mange savnes.

Natten til onsdag udbrød der brand i højhuset Grenfell Tower i London-bydelen Kensington.

Her er, hvad vi ved om branden:

*Branden er formentlig startet på 3. eller 4. etage og har lynhurtigt spredt sig til alle andre af de øvre 24 etager i højhuset, der ligger på Latimer Road i bydelen White City nær Notting Hill i Vestlondon.

* Brandvæsenet fik de første alarmopkald natten til onsdag klokken 00.54 lokal tid. Brandfolk var fremme seks minutter efter. * Over 250 brandmænd har deltaget i slukningsarbejdet. Mere end 100 politifolk og 100 ambulancereddere hjalp også til.

Mindst 30 døde

* Myndighederne har bekræftet, at flere er døde i branden i den 24 etagers høje ejendom. Mindst 30 har mistet livet. Ifølge politiet forventes dødstallet at stige.

* Mindst 74 af beboerne er blevet behandlet på Londons forskellige hospitaler. Flere af dem er udskrevet igen. Mindst 14 er dog fortsat i kritisk tilstand.

Farlig bjærgning af lig

* Flere meldes savnet, men ingen har endnu overblik over, hvor mange det drejer sig om. Britiske medier skriver, at flere hundrede beboere kan have opholdt sig i de 120 lejligheder.

*Brandmyndighederne har torsdag sagt, at man ikke forventer, at flere har overlevet branden.

* Eftersøgningsarbejdet og bjærgningen af lig inde i bygningen er ekstremt kompliceret og farligt, blandt andet fordi branden har fået bygningsdele til at styrte mod jorden. Og der er stadig meget varme og røg indenfor. Brandfolkene må derfor bevæge sig forsigtigt mellem ødelagte bygningsdele fra etage til etage, fra lejlighed til lejlighed og fra værelse til værelse.

 • Flammerne har stort set været over hele højhuset på 24 etager. (Foto: Neil hall © Scanpix)
 • Indtil videre er det lykkes redningsmandskabet at nå 21 etage. (Foto: UGC © Scanpix)
1 / 2

Brandårsag ukendt

* Årsagen til branden er endnu ukendt. Og der kommer til at gå lang tid, før årsagen er afklaret, siger politiet.

* Britiske medier skriver, at bygningens facade kan have været særlig brandfarlig. Normalt vil en brand i en betonbygning ikke sprede sig så hurtigt. Men facaden blev sidste år renoveret med aluminiumsplader, som kan indeholde plastic. Myndighederne siger dog, det er for tidligt at spekulere i brandårsagen.

* Allerede i 2013 advarede en gruppe beboere om, at der var stor risiko for en brand i højhuset, og flere gange har beboerne påtalt, at de manglede brandinstrukser.

* Storbritanniens premierminister, Theresa May, har bestilt en gennemgribende og åben undersøgelse af den voldsomme brand.

* Scotland Yard politi har ifølge The Guardian ligeledes åbnet en undersøgelse.

Øjenvidner: Var som en gyserfilm

* Øjenvidner har fortalt, at synet af branden var det værste, de nogensinde havde set. Beboere, som flygtede fra flammerne, har beskrevet det som noget fra en gyserfilm, og at det vækkede minder om scenerne efter angrebet på World Trade Center i 2001.

* Øjenvidner hørte beboere råbe, at de ikke kunne forlade deres lejlighed, fordi der var for meget røg i opgangene. Billeder viste, hvordan beboerne hang ud af vinduerne og viftede med tøj og mobiltelefoner for at blive reddet.

* Der er ubekræftede rapporter om, at folk er blevet set springe ud fra højhuset. Og blandt andet skulle en baby være blevet kastet ud af 10. eller 11. sal, hvorefter en mand formåede at gribe barnet.

 • Der er kommet så meget mad, tøj og anden hjælp fra frivillige, at hjælpeorganisationerne nu beder folk om at holde igen. Der er ikke plads til mere, og der er mere end rigeligt til de husvilde brandofre. (Foto: Neil hall © Scanpix)
 • Frivillige hjælper med at sortere i de store mængder ting, som folk har doneret. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)
 • Nær højhuset skriver folk kondolencer og gode budskaber til ofrene og de pårørende. (Foto: Neil hall © Scanpix)
 • Den britiske premierminister, Theresa May, besøgte højhuset og hilste på brandvæsenet torsdag formiddag. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)
 • Beboerne har mistet alle deres ejendele, og derfor har de behov for tøj og sko til både børn og voksne. (Foto: Neil hall © Scanpix)
 • Myndighederne ved ikke, hvor mange beboere som var hjemme under branden. Derfor har man ikke kunnet sætte tal på antallet af savnede. (Foto: Neil hall © Scanpix)
 • Sådan så højhuset ud onsdag, da brandfolkene havde fået bugt med store dele af flammerne. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)
 • Hele bygningen har stort set været opslugt af flammer. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)
 • Londons brandkommisær, Dany Cotton, har beskrevet branden som den værste i de 29 år, hun har været i brandvæsenet. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)
 • Naboer i området måtte onsdag iføre sig masker, fordi røgudviklingen var så kraftig. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)
 • Højhusets facade er fuldstændig smadret. Indvendig er lofter og vægge kolapset. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)
 • Brandfolkene regner ikke med at finde flere overlevne. Nu består en stor del af arbejdet i at bjærge lig. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)
 • Mindst ni brandfolk har fået mindre skader af at arbejde under de ekstreme og farlige forhold i højhuset. De har sat deres eget liv på spil, har brandkommissær Dany Cotton sagt. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)
 • Mere end 250 brandfolk har deltaget i slukningsarbejdet, der har varet i mere end et døgn. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Scanpix)
 • Arbejdet har været hårdt og farligt, og brandfolkene har haft brug for at tage hvil mellem de vanskelige opgaver. (Foto: Andy rain © Scanpix)
 • Både brandfolk og retsmedicinere arbejder på stedet. Ligesom bygningseksperter også holder øje med, at højhuset er sikkert at færdes i. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Scanpix)
1 / 16

*Lokalsamfundet i bydelen er nu gået sammen i stor stil for at hjælpe de husvilde med mad, drikke, tøj og steder at sove. Der er indsamlet over en million britiske pund.

* Bystyret har indlogeret mere end 70 på hotelværelser, og flere andre beboere må sove i sportshaller, kirker og hos fremmede, som har åbnet deres hjem.

Bygningen ligger på Latimer Road i bydelen White City ved Hammersmith og Fulham i det vestlige London. (© DR Nyheder)

Kilde: Reuters, BBC og AFP, Ritzau, The Guardian, politiet og brandmyndighederne.