OVERBLIK: Disse krav stiller EU for lån til Grækenland

Målet med låneprogrammet er skabe øget vækst, konkurrenceevne, en bæredygtig økonomi og finansiel stabilitet.

Eurogruppens finansministre drøfter på skæbnemøde mandag Grækenlands vilje til at gennemføre reformer. (Foto: Yorgos Karahalis © Scanpix)

Efter et langvarigt tovtrækkeri indgik EU-landene og den græske regering i sommer en aftale om et tredje låneprogram til det kriseramte Grækenland.

* Låneprogrammet på i alt 86 milliarder euro trådte i kraft 19. august 2015, og det løber til august 2018.

* Lånet udbetales løbende i perioden under betingelse af, at grækerne gennemfører reformer som aftalt.

* Aktuelt "tilbageholdes" tre milliarder euro på grund af løfter, som ikke er indfriet i henhold til programmet.

* Parterne har i et "memorandum of understanding" - kaldet MoU - nedfældet de krav, der skal sikre målet med låneprogrammet: Øget vækst og konkurrenceevne, bæredygtig økonomi, finansiel stabilitet og en modernisering af staten.

* For at nå disse mål - og for at grækerne løbende kan få udbetalt de mange milliarder - skal de opfylde en række krav, som blev besluttet på et EU-topmøde 12. juli i år:

* Grækerne skal blandt andet strømline skattesystemet, udvide skattegrundlaget, reformere pensionssystemet, sætte fart i sagsgangen ved domstolene, privatisere store statslige selskaber, rydde ud i såkaldt rådne lån og modernisere statsadministrationen.

* De første 10 milliarder euro blev udbetalt i august til rekapitalisering af bankerne.

* Ved de to første låneprogrammer til Grækenland sendte eurolandene henholdsvis 52,9 milliarder euro og 130,9 milliarder euro til Athen.

Kilde: EU-Kommissionen

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk