OVERBLIK Forstå hvorfor Trumps rådgiver trækker sig

Sikkerhedsrådgiver Michael Flynn går af efter kontroverser omkring hans samtaler med russisk ambassadør.

Præsident Donald Trump udnævnte Michael Flynn (bagerst) til sin sikkerhedsrådgiver i november sidste år. Han nåede kun at være i jobbet siden indsættelsen 20. januar. (Foto: Jim WATSON © Scanpix)

Præsident Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, er natten til tirsdag dansk tid trådt tilbage.

Hans beslutning kommer efter flere dages omtale i de amerikanske medier om en eller flere telefonsamtaler, som Flynn har haft med Ruslands ambassadør i USA, Sergej Kislyak, før han tiltrådte som præsidentens rådgiver. Efterfølgende har Flynn talt usandt om samtalerne.

- Jeg har uforvarende orienteret vicepræsidenten og andre med ufuldstændige oplysninger om mine telefonsamtaler med den russiske ambassadør, lyder det fra Flynn.

Han går ikke i detaljer om, hvad han har sagt til ambassadøren, men i medierne er der i dagevis blevet skrevet om samtalernes indhold.

Her er et overblik over sagen:

Januar

  • Kilder oplyser til nyhedsbureauet Reuters, at Michael Flynn 29. december 2016 fem gange talte i telefon med den russiske ambassadør i USA. Altså før han tiltræder som sikkerhedsrådgiver. Oplysningerne er dog ikke officielt bekræftet.

  • Det er samme dag, som daværende præsident Barack Obama gengælder Ruslands påståede indblanding i det amerikanske præsidentvalg ved at indføre sanktioner over for landet.

  • 23. Januar skriver Washington Post, at FBI i slutningen af december har gennemgået Flynns opkald med Ruslands ambassadør i USA, og at man ikke fandt beviser for ulovligheder eller ulovlige bånd til den russiske regering. Opkaldene blev angiveligt opsnappet som led i en rutineovervågning af russiske spidser og agenter i USA.

Februar

  • Flynn afviser 8. februar over for avisen The Washington Post, at han har talt med ambassadøren om sanktionerne.

  • Kilder oplyser til avisen, at Obamas sanktioner mod Rusland dog blev drøftet i samtalerne. Angiveligt skulle Flynn havde antydet, at Trump måske kunne lempe sanktionerne som præsident.

  • Via sin talsmand lægger Flynn 9. februar afstand til sin tidligere afvisning. Han er nu ikke sikker på, om emnet kom på banen.

  • Demokrater i Kongressen kræver 10. februar svar på, om Flynn har løjet om samtalernes indhold og dermed vildledt præsident Trump og vicepræsident Mike Pence.

Justitsministerium advarede Det Hvide Hus

Kilder: Ritzau, Reuters, AFP, The Guardian, CNN, NBC, Washington Post

/DR Nyheder

Facebook
Twitter