OVERBLIK: Her er de fem topfolk i Europa

Det er nu besluttet hvilke personer, der skal stå i spidsen på de fem topposter.

Den Europæiske Unions flag uden for parlamentsbygningen i Strasbourg. (Foto: Patrick Seeger © Scanpix)

Efter tre lange forhandlingsdage mellem EU’s stats- og regeringschefer, blev fire af EU’s topposter i aftes fordelt - og i dag kom den femte så også på plads.

Danske Margrethe Vestager (R) var i spil til den tunge post som kommissionsformand, men måtte se sig slået på målstregen. Hun endte i stedet med at få tildelt posten som næstformand for EU-kommissionen sammen med hollandske Frans Timmermans.

Formandsposten gik til tyske Ursula von der Leyen.

Hun skal dog godkendes af parlamentet, før hun kan tiltræde posten, da EU-traktaten foreskriver det. Denne godkendelse vil formentlig finde sted ved en afstemning fra 15.-18. juli, skriver Ritzau.

Men hvem er den nyudnævnte kommissionsformand og de fire andre topfolk? Det kan du blive klogere på her:

Ursula von der Leyen - formand for EU-Kommissionen

Den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, er blevet nomineret til ny formand for EU-Kommissionen. (Foto: CLEMENS BILAN © Scanpix)

Den 60-årige tyske politiker er i dag forsvarsminister - en post hun har siddet på siden 2013. Hun kommer fra det kristenkonservative parti CDU, som også Tysklands kansler, Angela Merkel, er medlem af.

Forinden posten som forsvarsminister har hun været både familie-, beskæftigelses- og socialminister.

Ifølge den danske statsminister, Mette Frederiksen, der netop kender tyskeren fra deres fælles fortid som beskæftigelsesministre, er der udsigt til en bestemt leder, der ikke er bange for at sætte sig igennem:

- Jeg tror, at man vil opleve, at hun er lidt hårdtslående. Det bliver en kommissionsformand, der kan banke i bordet, siger Mette Frederiksen.

Claus Hjort Frederiksen (V) har også flere gange mødt Ursula von der Leyen, mens de begge var forsvarsministre – og han kommer også med ros:

- Hun er et meget sympatisk menneske, som interesserer sig meget for sine medmennesker. Samtidig er hun også en af de stemmer, man lytter meget til under møder, både i Nato- og EU-sammenhæng, siger Claus Hjort Frederiksen.

Ursusa von der Leyen blev medlem af CDU i 1990, men først i 2001 gik hun ind i lokalpolitik. Da var hun 42 år.

Forinden den politiske karriere har von der Leyen læst både økonomi og medicin.

Charles Michel - formand for Det Europæiske Råd

Belgiens premierminister, Charles Michel, efter han blev udnævnt som formand for Det Europæiske Råd. (Foto: Geoffroy Van Der Hasselt © Scanpix)

Den liberale Charles Michel, der i dag er premierminister i Belgien, bliver den næste formand for Det Europæiske Råd.

Han er 43 år og søn af den tidligere udenrigs- og vicestatsminister i Belgien, Louis Michel, der også har siddet som landets EU-kommissær.

Charles Michel er uddannet advokat og har været borgmester i den belgiske by Jodoigne.

Efterfølgende blev han som 25-årig indenrigsminister og i 2014 blev han premierminister. Det var i en alder af 38. Hermed blev han den yngste premierminister i Belgien siden 1841.

Han er gift med Amélie Derbaudrenghien og har tre børn.

På sin Twitter-profil skrev Charles Michel efter udnævnelsen som formand for Det Europæiske Råd:

- Et forenet EU med respekt for national mangfoldighed vil være mit mål. Solidaritet, frihed og respekt er kernen i det, og jeg vil stå op for disse værdier, skrev han.

Hans rolle bliver at lede møderne i Det Europæiske Råd. Det er nemlig her, at EU’s stats- og regeringschefer mødes for at lægge de overordnede politiske linjer for EU-samarbejdet.

David Sassoli - formand for Europa-Parlamentet

Den italienske socialdemokrat David Sassoli bliver ny formand for Europa-Parlamentet. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

Det bliver den 63-årige italienske socialdemokrat David Sassoli, der bliver Europa-Parlamentets nye formand.

I anden valgrunde stemte 345 af parlamentarikere for David Sassoli til formandsposten, hvilket var nok til, at italieneren havde absolut flertal. Han overtager posten fra en anden italiener, Antonio Tajani.

Han er født i den italienske by Firenze og studerede statskundskab på universitet i samme by. Efter endt uddannelse arbejdede han som journalist for forskellige medier i Italien.

I 2009 besluttede han sig for at skifte spor og meldte sig ind i Partito Democratico (det demokratiske parti). Samme år blev han valgt til Europa-Parlamentet og har siden været medlem heraf.

David Sassoli er gift med Alessandra Vittorini, og sammen har de to børn. Han er fan af ACF Fiorentina, som er det lokale fodboldhold.

Josep Borrell Fontelles – EU’s udenrigschef

Den spanske udenrigsminister, Josep Borrell Fontelles, efter udnævnelsen som EU's udenrigschef. (Foto: Stephanie Lecocq © Scanpix)

Josep Borrell er 72 år og fungerende udenrigsminister i den spanske regering. Han har siden 1975 været medlem af Det Socialistiske Arbejderparti.

Det er ikke første gang, at han er blevet kørt i stilling til et topjob i EU. Borrell har nemlig tidligere været formand for Europa-Parlamentet. Det var han fra 2004 – 2007.

Borell overtager posten som EU’s udenrigschef efter italienske Fredericia Mogerini og takker for tilliden på sin Twitter.

Da Spanien på forhånd har udpeget Josep Borrell Fontennes som landets EU-kommissær, skal han godkendes af Europa-Parlamentet, før han kan bestride sin post som EU’s udenrigschef. Det skyldes at Europa-Parlamentet skal godkende de enkelte kommissærer.

Privat blev Borrell gift i 2018 med en anden spansk politiker, Cristina Narbona. Derudover har han to børn fra andre forhold.

Christine Lagarde – formand for Den Europæiske Centralbank

Franske Christine Lagarde bliver formand for Den Europæiske Centralbank. (Foto: MOHD RASFAN © Scanpix)

Det bliver franske Christine Lagarde, der indtager posten som formand for Den Europæiske Centralbank (ECB). Det er banken for de 19 lande, der har indført euroen.

Christine Lagarde er 63 år og kommer fra en stilling som direktør for Den Internationale Valutafond (IMF). En post hun overtog tilbage i 2011, som den første og eneste kvinde, der har varetaget det job.

Inden da fungerede hun som Frankrigs finansminister – et embede hun blev udnævnt til i juni 2007. Hun har desuden været handelsminister fra 2005 til 2007.

Hun er født i Frankrigs hovedstad, Paris. Sammen med sin eksmand, Wilfried Lagarde, har hun to voksne børn. I dag er hun sammen med en fransk iværksætter Xavier Giocanti.

Christine Lagarde har læst jura og siden hen fået en master i statskundskab.

På Twitter skriver Lagarde, at hun er beæret over at være nomineret til formandskabet for Den Europæiske Centralbank.

Godkendelsen af formandsposten for Den Europæiske Centralbank skal forbi Europa-Parlamentet. Her vil der være en afstemning, hvor parlamentsmedlemmerne enten kan stemme for eller imod, at Christine Lagarde skal være formand.

Dog er dette kun en formalitet, da stats- og regeringslederne kan underkende en eventuel afvisning fra parlamentsmedlemmerne.

IMF-chef Christine Lagarde afløser italienske Mario Draghi.

Rettet 11. juli 12.20: I den oprindelige artikel stod der, at Charles Michel ikke havde nogle børn. Det passer ikke, da han har tre børn. DR Nyheder beklager.

FacebookTwitter