OVERBLIK Her er Putins største udfordringer

Ruslands-kender peger på den russiske præsidents tre største udfordringer før hans årlige pressemøde med hundredvis af journalister.

Mandag aften forsøgte den russiske centralbank med en kæmpe rentestigning at sætte en stopper for rublens nedtur. Men det virkede ikke, og det bliver dyrere og dyrere for russerne at købe ind, og samtidig rammer det den russiske økonomi hårdt. (Foto: JENS BUETTNER © Scanpix)

Når den russiske præsident Vladimir Putin i dag holder sit årlige pressemøde vil han blive mødt af en lang række spørgsmål om stort og småt.

Det er uvist, om han vil blive spurgt direkte til nedenstående emner, men de er hans største udfordringer i øjeblikket.

Det vurderer Mette Skak, lektor ved institut for statskundskab på Aarhus Universitet og med ekspertise i russisk udenrigspolitik.

1: Ruslands økonomiske krise

- Rublen styrtdykker, og gulvtæppet trækkes væk under den menige russer på grund af faldende oliepriser og sanktioner plus Putins egne sanktioner mod vestlige fødevarer, som tvinger fødevarepriser i Rusland op, siger Mette Skak.

Økonomien har topprioritet i øjeblikket og trumfer Ukraine-konflikten, vurderer hun.

- Samlet set sidder Putin med en meget alvorlig økonomisk og indenrigspolitisk krise. Det er han nødt til at handle på, her har han ikke rigtig noget valg, siger lektoren.

2: Uløst Ukraine-konflikt

Annekteringen af Krim er meget populær i den russiske befolkning. Men de pro-russiske separatister i det østlige Ukraine giver fortsat Putin hovedpine.

- Men Rusland er i øjeblikket i bevægelse, og man er mere indstillet på, at man kommer overens, siger Mette Skak.

Hun peger på, at den russiske økonomiske krise tager så meget fokus, at støtten fra Moskva til separatisternes krav om egne "folkerepublikker" er aftagende.

3: Ruslands plads blandt stormagterne

Rusland forsøger samtidig at fastholde sin plads blandt verdens stormagter som Kina og USA.

- Rusland er meget statusbevidst. Vi lever i en tid med globalt magtskifte, og relativt set må Vestens magt være for nedadgående. Men man overser ofte, at Rusland handler ud fra en svaghedsposition, siger Mette Skak.

Ifølge lektoren peger flere analytikere på, at det er gået op for Rusland, at man er lillebror i forhold til Kina, og at det er noget af forklaringen på, at man farer frem overfor Ukraine.

- Man vil måske indirekte markere overfor Kina, men også USA, at man ikke vil finde sig i noget, siger hun.

Facebook
Twitter