OVERBLIK Her er verdens reaktioner på USA’s klima-exit

Toppolitikere og markante personer kritiserer Trumps beslutning om at trække USA ud af den globale klimaaftale.

Frankrigs præsident Emmanuel Macron gik i går på tv for at dele sin holdning til USA's beslutning om at træde ud af Paris-aftalen. (Foto: JOHN SCHULTS © Scanpix)

Kritikken hagler ned over USA’s præsident, Donald Trump, efter hans beslutning om at trække USA ud af den globale klimaaftale fra Paris blev kendt i går.

Vi har her samlet et overblik over, hvad nogle af verdens ledere og markante personer har sagt i forbindelse med Trumps beslutning:

Lars Løkke Rasmussen (V), Danmarks statsminister:

- Det er en sørgelig dag for verden. Danmark er klar til at fortsætte klimakampen for at redde fremtidens generationer, skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Twitter.

https://twitter.com/larsloekke/status/870366824923377668

Barack Obama, USA's tidligere præsident:

- De lande, som bliver i Paris-aftalen, vil være de lande som høster fordelene i jobs og industrier, som bliver skabt. Jeg mener, at USA burde stå forrest. Men selv uden amerikansk ledelse, og selv når denne administration går sammen med en lille håndfuld lande, der afviser fremtiden, er jeg sikker på, at vores stater, byer og industrier vil træde frem og gøre endnu mere for at lede vejen og hjælpe med at beskytte vores planet for fremtidige generationer, lyder det fra Obama i en skriftlig meddelelse.

Bernie Sanders, Demokraternes tidligere præsidentkandidat:

- Trumps beslutning om at trække USA fra Paris klimaaftalen er en frasigelse af amerikansk ledelse og en international vanære.

https://twitter.com/SenSanders/status/870363612350754817

Bill de Blasio, Demokraternes borgmester i New York:

- At vælge at gå ud af Paris-aftalen er en alvorlig fejltagelse. Klimaforandringer er reelle - vi kan mærke påvirkningen nu. Trumps valg sikrer, at det kun vil blive værre.

https://twitter.com/BilldeBlasio/status/870392232171495425

John Kerry, tidligere demokratisk udenrigsminister:

- Præsidenten, som lovede "USA først" har taget et selvdestruktivt tiltag, som sætter vores nation til sidst. Det er en hidtil uset fortabelse i amerikansk ledelse, som vil koste os indflydelse, koste os jobs og invitere andre lande til at gå væk fra at løse menneskehedens mest eksistentielle krise, skriver Kerry blandt andet på Facebook.

  • Flere monumenter gik i grønt i protest, efter at Trump havde annonceret, at USA trak sig ud af Paris-aftalen. Her uafhængighedsmonumentet i Mexico City (Foto: Carlos Jasso)
  • Grønt lys prægede også Hotel de Ville i Paris. (Foto: Philippe Wojazer)
  • I New York blev også One World Trade Center prydet med grønt lys. (Foto: DREW ANGERER © 2017 Getty Images)
1 / 3

Emmanuel Macron, Frankrigs præsident:

- Klimaforandringer forandrer allerede vores daglige liv. Det er ikke den fremtid, vi ønsker for vores verden.

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/870404228820471808

Theresa May, Storbritanniens premierminister:

- Paris-aftalen giver de globale rammer, der skal til for at beskytte fremtidige generationer velstand og sikkerhed, alt imens den sikrer, at energien er til at betale og sikrer vores borgere og industrier, lyder det blandt andet i en meddelelse.

Justin Trudeau, Canadas premierminister:

- Vi er dybt skuffede over, at USA's føderale regering har besluttet at trække sig fra Paris-aftalen.

https://twitter.com/JustinTrudeau/status/870386250762645504

Hilda Heine, præsident for de truede Marshall-øerne:

- Dagens beslutning er ikke alene skuffende men også højst bekymrende for os, der lever på frontlinjen af klimaforandringerne.

Frank Bainimarama, præsident for Fiji:

- Som kommende præsident for COP23-klimakonferencen gjorde jeg sammen med mange andre ledere fra hele verden, hvad jeg kunne, for at overbevise præsident Trump om at blive stående skulder ved skulder i den største kamp, vores planet nogensinde har stået overfor. Tabet af USA's lederskab er uheldigt, men kampen er langt fra slut.

Mark Zuckerberg, direktør for Facebook:

- At trække sig fra Paris-aftalen er dårligt for miljøet, dårligt for økonomien og truer vores børns fremtid.

Elon Musk, direktør for Tesla:

- (Jeg) fratræder alle præsidentielle råd. Klimaforandringerne er virkelige. At forlade Paris er ikke godt for Amerika eller verden.

https://twitter.com/elonmusk/status/870369915894546432

Arnold Schwarzenegger. Skuespiller, tidl, guvernør:

- Én mand kan ikke ødelægge vore fremskidt. Én mand kan ikke bremse vores grønne energirevolution. Én mand kan ikke rejse tilbage i tiden (kun jeg kan det).

Se øjeblikket, hvor Donald Trump offentliggør beslutning om at trække USA ud af klimaaftalen: