OVERBLIK Her kæmpes der mod falske nyheder og disinformation

OVERBLIK I Europa sætter både virksomheder, medier og overstatslige organer ind i kampen mod falske nyheder og informationer på sociale medier.

Falske nyheder blev spredt og delt via sociale medier under den amerikanske valgkamp. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Lige om hjørnet venter der valg i Europa.

Hollænderne, franskmændene og tyskerne skal alle til stemmeurnerne i det kommende år for at vælge, hvem der skal sidde på regeringsmagten i de tre lande.

Men i EU vil man ikke risikere, at falske nyheder, som det skete under det amerikanske valg, kommer til at have en betydning for udfaldet af de europæiske - derfor sættes der i disse dage ind fra flere sider mod falske nyheder og misinformation.

Her kan du få overblikket over, hvor kampen bliver taget.

EU's fælles front

I EU bekæmper den europæiske task force East Stratcom de falske nyheder, især fra Rusland. Det forventes, at gruppen får rigeligt at se til i de kommende måneder, hvor både Holland, Frankrig og Tyskland afholder store valg.

EU's task force skal blandt andet samle konkrete eksempler på forsøg på falske nyheder og misinformation, som de vil sende ud i nyhedsbreve.

Samtidig vil indsatsgruppen benytte sig af et frivilligt netværk, der skal registrere så mange forsøg på at sprede falske informationer som muligt, ligesom den vil støtte uafhængige medier i særligt Østeuropa, hvor russernes indblanding har været mærkbar.

Arbejdet med den europæiske indsatsgruppe har været i gang i årevis. Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har kæmpet for, at EU skulle gå i krig mod "den russiske propaganda".

Som udenrigsminister stod han bag en EU-konference i København i foråret 2015 med det formål at stable gruppen på benene.

- Det var lige efter besættelsen af Krim-halvøen, hvor der kom frygtelig propaganda ud fra Russia Today (statstøttet russisk medie, -red.). Det måtte vi imødegå. Konferencens mål var at finde ud af, hvordan EU bedst kan bekæmpe russisk disinformation. Det kom der to forslag ud af. Det ene var at oprette en task force. Det andet var at støtte uafhængige medier i Østeuropa, siger Martin Lidegaard til dr.dk.

- Vi diskuterede, hvordan man kunne modgå propaganda uden selv at blive propagandist. Derfor var det vigtigt med en fælles EU task force med et armslængdeprincip. Ingen europæiske politikere kigger East Stratcom over skulderen, understreger Martin Lidegaard.

"Vi tror ikke, vi opklarer"

Det sociale medie Facebook annoncerede for nyligt, at de nu vil give deres brugere mulighed for at anmelde nyheder, hvis de mistænker dem for at være falske.

Tiltaget, som starter i Tyskland, kommer efter, at utallige falske nyheder florerede og blev spredt frivilligt på Facebook under den amerikanske valgkamp - og med al sandsynlighed påvirkede valgkampen.

Tyske politikere er bekymrede for, om russisk disinformation eller falske nyheder også kan komme til at påvirke valget i Tyskland til efteråret.

- Målet er at bekæmpe det her angreb på vores samfund - et angreb med falske nyheder på vores fredelige samliv, på vores demokrati, siger David Schraven, der står i spidsen for Facebooks såkaldte fakta-tjekkere.

De uafhængige journalister, der faktatjekker i Tyskland, er organiseret i Correctiv.org. På hjemmesiden står: "Vi tror ikke, vi spørger ind og opklarer."

Bliver en nyhed meldt tilstrækkelig mange gange, vil den ryge over til den uafhængige gruppe undersøgende journalister, som faktatjekker og eventuelt markerer nyheden som værende utroværdig.

Også i Tjekket har man oprettet et center, der skal bekæmpe falske nyheder. Især er de nervøse for russisk propaganda, og hvad det vil betyde for valget senere i år. Centeret har nu fungeret i en måned.

Medierne går egne veje

Også i de europæiske mediehuse gør man sit for at få sat en stopper for de falske nyheder.

I denne uge lancerer den franske avis Le Monde en stor database ved navn ”Decodex”, som indeholder 600 websider med falske nyheder.

Databasen giver avisens læsere mulighed for at indsætte en URL i systemet og se, om nyheden er falsk. Man kan også få udvidelse til internetbrowserne Google Chrome og Firefox, som vil give læseren en advarsel, hvis nyheden er falsk.

Tidligere på måneden offentliggjorde også det britiske medie BBC, at de indsætter en arbejdsgruppe dedikeret til at opspore og afsløre falske nyheder, som florerer på sociale medier.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk