OVERBLIK: Her kan Trump ændre dansk politik

Trump-sejr kan få betydning for Danmark på emner som forsvarsbudget, frihandel og klima.

Donald Trump har endnu ikke fremlagt den politik, han vil føre som præsident for USA. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Donald Trump ventes i den kommende tid at fremlægge den politik, han vil føre som præsident for USA. Indtil det sker, skal man være forsigtig med at udlægge konsekvenserne for Danmark af valget i USA.

Men bedømt alene på udmeldingerne i valgkampen kan den nye republikanske præsident få betydning for Danmark på flere områder. Det er blandt andet:

Øget forsvarsbudget og Nato

- USA har længe presset på, for at de europæiske Nato-lande skal leve op til løftet om at bruge 2,0 procent af bnp på Forsvaret. Donald Trump har vakt opsigt ved at gå skridtet videre og tale om, at USA ikke nødvendigvis skal beskytte Nato-lande, der ikke lever op til løftet. Danmark bruger i øjeblikket lidt under 1,2 procent af bnp på Forsvaret. Det svarer til cirka 22 milliarder kroner årligt. Det vil med andre ord koste et tocifret milliardbeløb årligt for Danmark at indfri løftet.

Svækket kamp for klimaet

- Donald Trump har kaldt klimaforandringerne for en "hoax", altså et svindelnummer. Han har sagt, at han vil afblæse klimaaftalen, der blev indgået i Paris sidste år. Det kunne tyde på et væsentligt mere klimaskeptisk USA end under Barack Obama. Sker det, vil det både blive svært og meget dyrt for Danmark og EU at bekæmpe klimaforandringerne.

Mindre frihandel

- Hillary Clinton og især Donald Trump har i valgkampen udtalt sig skeptisk om frihandel. Med Trump som præsident bliver det formentlig vanskeligere for EU at indgå en stor frihandelsaftale med USA. Aftalen kaldes også TTIP, en forkortelse for Transatlantic Trade and Investment Partnership. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener, at aftalen vil kunne øge både eksporten og antallet af job i Danmark.

Nyt forhold til Rusland

- Trump ventes at forsøge at ændre USA's forhold til Rusland. Det kan måske få betydning for, om USA ligesom EU vil opretholde sanktioner mod Rusland. Rusland har svaret igen på sanktionerne ved at indføre handelssanktioner mod Vesten. Det har medført tab for dansk erhvervsliv, hvor især landbruget er blevet ramt på eksporten. Landbrug & Fødevarer anslog sidste år, at alene svinebønderne har tabt 3,5 til 4 milliarder kroner på grund af fødevareembargoen.

Ny strategi for Syrien

- Et nyt forhold til Rusland kan måske også få konsekvenser for USA's strategi i Syrien. Hidtil har Vesten ønsket at fjerne Assad som leder af Syrien, mens Rusland har stået bag det syriske regime. Trump har sagt, at han ikke bryder sig om Assad, men at Assad bekæmper Islamisk Stat og dermed terrorister. Det kan måske føre til, at USA forsøger at afslutte krigen ved ligesom Rusland at stille sig bag Assad.

/ritzau/