Overblik: Hvad er krigens love og krigsforbrydelser?

Rusland beskyldes for at begå krigsforbrydelser i Ukraine, men hvad er en krigsforbrydelse egentlig?

En beboer bærer nogle ting ud af sin lejlighed, der blev ramt af eksplosioner i Kharkiv. (Foto: Sergey Bobok/AFP/Ritzau Scanpix © AFP or licensors)

39 lande, herunder Danmark, har bedt Den Internationale Straffedomstol i Haag om at starte en undersøgelse af mulige brud på krigens love i Ukraine.

Og i Ukraine beskylder præsident Volodymyr Zelenskyj åbent Rusland for at bryde krigens love. Men hvilke regler gælder egentlig i krig?

Vi har samlet et overblik, der forklarer krigens love, krigsforbrydelser og Den Internationale Straffedomstol i Haag.

Hvad er krigens love?

En kvinde bærer sin kat, mens hun flygter ud af byen Irpin. (Foto: Dimitar Dilkoff/AFP/Ritzau Scanpix © AFP or licensors)

Krigens love bliver også kaldt for den ”humanitære folkeret”. Den gælder for alle dem, der deltager aktivt i en væbnet konflikt, lyder det fra Kenneth Øhlenschlæger Buhl, der er militær forsker med speciale inden for krigens love ved Forsvarsakademiet.

- Loven er til for at lindre lidelserne for krigens ofre. Det er humanitære værdier sat i en lov, siger han.

Ifølge krigens love er det forbudt at angribe civile, huse, skoler og hospitaler. Syge og sårede skal evakueres og tilbydes lægehjælp, hvis det er nødvendigt. Overgiver soldater sig og bliver krigsfanger, skal man behandle dem menneskeligt og ikke dræbe dem.

Alt det står nedskrevet i Genevé-konventionerne, der er grundpillen for krigens love.

- Hovedfokusset i Genevé-konventionerne ligger på at beskytte mennesker i forskellige positioner, når der er krig, siger den militære forsker.

Der findes i alt fire konventioner, der hver har et fokusområde herunder krigsfanger og civile i krig.

Alle stater har underskrevet Genevé-konventionerne og er derfor underlagt reglerne.

Det er dog ikke ensbetydende med, at de bliver overholdt. Hvis det sker, at stater overtræder lovene groft, kan de retsforfølges af Den Internationale Straffedomstol (ICC).

Hvad er en krigsforbrydelse?

Et civilt boligbyggeri blev tidligere i dag ramt af bomber i Obolon distriktet i Kyiv. (Foto: Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix © REUTERS)

En krigsforbrydelse er et brud på krigens love og bliver begået i forbindelse med en væbnet konflikt.

- En krigsforbrydelse er overordnet set en grov tilsidesættelse af krigens love. Alvorlige krigsforbrydelser er blandt andet drab på civile, tortur og bombning af civile ejendomme, siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

Brud på loven kan derudover også være mishandling af civile og fanger samt gidseltagning. Det er heller ikke tilladt at bruge kemiske eller biologiske våben i krig som for eksempel giftgas.

ICC har indledt en undersøgelse af, om Rusland har begået krigsforbrydelser.

Rusland beskyldes blandt andet af Amnesty International for at bruge klyngebomber i nærheden af en børnehave, og Ukraines præsident Zelenskyj har beskyldt russerne for at bombe et hospital i Mariupol.

Hvem vurderer krigsforbrydelser?

ICC chefanklager Karim Kahn har iværksat en undersøgelse af mulige krigsforbrydelser begået i Ukraine. (Foto: Staff/Reuters/Ritzau Scanpix)

Hvert land har selv ansvaret for at retsforfølge mennesker, der har begået krigsforbrydelser. Men hvis landet ikke er i stand eller villig til at gøre det, så kan Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag iværkstætte en efterforskning.

ICC blev oprettet i 2002 og er en permanent krigsforbryderdomstol, der tager sig af grove krigsforbrydelser som for eksempel folkedrab eller forbrydelser mod menneskeheden.

- Som udgangspunkt har ICC kun mulighed for at dømme for krigsforbrydelser, der knytter sig til de lande, som har tilsluttet sig domstolens statut. Det gælder i forhold til krigsforbrydelser begået på disse landes territorier samt krigsforbrydelser begået af disse landes statsborgere andre steder, siger den militære forsker.

Hverken Ukraine eller Rusland er formelt set medlemmer af ICC, hvilket egentlig betyder, at domstolene ikke har mulighed for at dømme personer i begge lande.

- Dog har Ukraine bedt ICC om at undersøge mulige krigsforbrydelser i Ukraine. Derfor vil krigsforbrydelser begået på ukrainsk territorium af andre lande kunne retsforfølges, også selvom hverken Rusland eller Ukraine er medlemmer af ICC, lyder det fra Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

Her ses Anton Korynevych, repræsentanten for præsidenten i Republikken Krim og Oksana Zolotaryova, fra den internationale juridiske afdeling i Udenrigsministeriet i Ukraine, foran Den Internationale Straffedomstol i Haag den 7. marts. (Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix © Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved)

Det kan dog blive en udfordring for ICC at få fat i for eksempel Putin, hvis han skulle kendes skyldig for krigsforbrydelser i en retssag i Haag.

- Hvis Rusland ikke samarbejder og udleverer Putin eller andre, der skulle findes skyldige, skal ICC vente på, at Putin rejser ind i et land, der er medlem af Den Internationale Straffedomstol, der ville kunne udlevere ham, siger militærforskeren.

Men skulle der ske et magtskifte i Rusland, kunne Putin ifølge Kenneth Øhlenschlæger Buhl også risikere at blive udleveret til ICC i Haag.

- Et bud kunne også være, at hvis der sker en politisk omvæltning i Rusland, hvor Putin bliver afsat, så kunne en ny magthaver have interesse i at sende sin besværlige forgænger på en enkeltbillet til Haag.