OVERBLIK Hvad gør verdens lande nu med AstraZeneca-vaccinen?

Der er mulige sjældne risici ved vaccinen - men fordelene ved vaccinen overgår stadig ulemperne, lød det i går fra det europæiske medicinagentur.

En sygeplejerske forbereder en vaccine fra AstraZeneca på et vaccinationscenter i Ealing i det østlige London i slutningen af februar. Vaccinen er udviklet i samarbejde med det britiske Oxford Universitet. (Foto: Neil hall © (c) Ritzau Scanpix/AFP)

Der er en "mulig forbindelse" mellem AstraZenecas covid-19-vaccine og sjældne tilfælde af en kombination af usædvanlige blodpropper, blødninger og et lavt antal blodplader.

Sådan lød det i går fra det europæiske medicinagentur, EMA, som samtidig slog fast, at bivirkningen er så ekstremt sjælden, at fordelene ved vaccinen stadig opvejer ulemperne.

Udmeldingen kom som konklusion på en undersøgelse af forekomsten af blodpropper hos personer, der er blevet vaccineret med vaccinen fra AstraZeneca.

Agenturet konkluderede, at de sjældne blodpropper med lavt antal blodplader bør listes som en af de sjældne bivirkninger ved AstraZenecas vaccine.

Efterfølgende lød det også fra verdenssundhedsorganisationen WHO's vaccinepanel, at selvom forbindelsen mellem de to var "mulig", så var den ikke bekræftet, og tilfælde af blodpropper er "særdeles sjældne" blandt de mere end 200 millioner mennesker over hele verden, der allerede har fået vaccinen fra AstraZeneca.

I Danmark og Norge har man allerede trykket helt på pauseknappen, når det kommer til brugen af vaccinerne fra AstraZeneca, ligesom man i mange andre lande allerede har indført aldersgrænser.

Men hvordan ser det ud dagen efter EMA’s udmelding? Det kan du danne dig et overblik over her.

Flere steder i Europa er det kun for de ældste

Italienere står i kø til at blive vaccineret mod corona-virusset i Napoli i går. (Foto: CIRO FUSCO © (c) Ritzau Scanpix)

Flere steder i Europa har man valgt at begrænse brugen af AstraZeneca-vaccinen til den ældre befolkning.

Det gælder blandt andet i Italien, hvor man efter i går kun vil give den til borgere over 60 år, Spanien, som kun vil give til dem mellem 60 og 65 år, og Belgien, hvor brugen begrænses til dem over 56 år.

Torsdag aften har også Holland og Portugal meddelt, at kun borgere over 60 år vil blive tilbudt vaccinen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I Tyskland var vaccinen allerede kun anbefalet til borgere over 60 år, mens den i Frankrig også allerede er anbefalet til dem over 55 år og i Finland dem over 65 år.

Det er ikke kun aldersgrænsen, der varierer fra land til land. Der er også forskel på, om der bliver indført et forbud, eller om der blot er tale om en anbefaling.

I Belgien er vaccinen for eksempel blevet forbudt for dem under 55 år, mens man i Italien fortsat vil lade beslutningen være op til den enkelte. Det siger Giovanna Reza, talsperson for landets sundhedsråd.

- Enhver, som ønsker at blive vaccineret med AstraZeneca, kan fortsætte med at blive det, siger han ifølge Reuters.

Storbritannien: Ikke for de yngste

En ung kvinde bliver vaccineret med Moderna-vaccinen i Wales i Storbritannien i går. (Foto: Jacob King © Pool/Reuters/Ritzau Scanpix)

I Storbritannien har man valgt at lægge aldersgrænsen endnu lavere end andre steder i verden.

Her vil man så vidt muligt undgå at anvende AstraZeneca-vaccine tíl personer under 30 år. Det oplyser den britiske vaccinationskomité, JCVI.

Personer under 30 år vil i stedet blive tilbudt et alternativ til vaccinen fra AstraZeneca - hvis de ikke er i risikogruppen, og en anden vaccine er tilgængelig.

- Vi tilråder en præferance for én vaccine over en anden udfra den største grad af forsigtighed, snarere end fordi vi har nogen alvorlig bekymring om sikkerheden, siger formanden for JCVI, Wei Shen Lim.

Den britiske regering har tænkt sig at følge anbefalingen, lyder meldingen fra premierminister Boris Johnson.

- Vi vil følge dagens opdaterede råd, hvilket bør sikre, at folk i alle aldre fortsat har fuld tiltro til vaccinerne, hvilket hjælper os med at redde liv og forsigtigt vende tilbage til normale forhold, siger han ifølge BBC.

Mexico og Brasilien fortsætter ufortrødent

En brasilianer modtager en vaccine i sit hjem i byen Anama, som ligger i Amazona-staten i Brasilien. (Foto: Bruno Kelly © /Reuters/Ritzau Scanpix)

Det er ikke kun i EU, at man har reageret på udmeldingen fra EMA.

Mexico og Brasilien, som begge er blandt de lande i verden, der har været hårdest ramt af corona-virusset, har ikke tænkt sig at begrænse brugen af vaccinen ovenpå gårsdagens udmeldinger, før man har undersøgt sagen nærmere. I Mexico er man dog klar til at tilbyde alternativer til borgere under 30 år.

I Brasilien har givet mere end fire millioner stik med AstraZeneca-vaccinen allerede.

Men i Australien har man valgt at ændre på sin praksis, når det kommer til AstraZeneca. Torsdag har man meddelt, at man anbefaler ikke at give vaccinen til folk under 50 år. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Det sker efter det australske medicinagentur har undersøgt EMA’s resultater og nye anbefalinger.

Australiens premierminister, Scott Morrison, siger ifølge AP, at den nye anbefaling skyldes forsigtigheden omkring de "sjældne, men alvorlige bivirkninger".

- Vi har taget de nødvendige forholdsregler, baseret på de bedst mulige medicinske råd, siger han.

Landet har baseret en stor del af sin vaccinestrategi, som skal dække Australiens 26 millioner store befolkning, på netop AstraZeneca-vaccinen.

Desuden har man i Filipinerne sat brugen af AstraZeneca for personer under 60 år på pause, indtil man har undersøgt sagen nærmere.

Da DR udgav artiklen havde Australien en anden holdning til AstraZenecas vaccine. Artiklen er opdateret efter de har skiftet kurs og torsdag aften efter udmeldingen fra Portugal og Holland.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk