OVERBLIK Hvad ved vi om ny migrantaftale mellem USA og Mexico?

I ellevte time afblæste Donald Trump en told på alle mexicanske varer.

En gadehandler skubber sin salgsvogn mellem hundreder af lastbiler, der venter på at krydse grænsen til USA i Tijuana, Mexico. (Foto: David Maung © Scanpix)

I går blev en i forvejen lang kø af køretøjer ved grænsen mellem Mexico og USA endnu længere.

Mexicanske firmaer havde ifølge nyhedsbureauet AP nærmest i panik fyldt lastbiler, varevogne og pickupper med varer, som de ville have til USA, inden amerikanerne indførte en told på fem procent fra på mandag på al import fra Mexico.

På den anden side af grænsen havde de amerikanske toldmyndigheder mindst lige så travlt med at forberede den kolossale opgave, det ville være at skulle kræve told fra Mexico, der årligt eksporterer for 346,5 milliarder dollar varer til USA, skriver New York Times.

Men kort tid før Donald Trump havde deadline for at underskrive den ordre, der ville gøre tolden til virkelighed, skrev præsidenten i stedet to tweets, som afblæste - eller i hvert fald udsatte - det hele, fordi der var indgået en aftale mellem USA og Mexico.

Her er et overblik over, hvad vi ved aftalen, som forhindrede krisen:

Hvordan begyndte det?

Donald Trump er netop hjemvendt fra en rejse til Europa. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

I slutningen af maj meddelte Donald Trump højst overraskende, at USA ville lægge ekstra told på fem procent på alle varer fra Mexico fra 10. juni. Derefter ville toldsatsen gradvist stige, "indtil problemet med den illegale indvandring er afhjulpet," skrev Trump på Twitter.

Præsidenten havde forinden anklaget den mexicanske regering for ikke at gøre nok for at få bugt med bølgen af centralamerikanske migranter, der rejser mod USA fra blandt andet El Salvador, Honduras og Guatemala.

De seneste tal fra de amerikanske grænsemyndigheder viser, at antallet af migranter, som var blevet pågrebet ved grænsen til Mexico, i maj måned i år var det højeste i et årti: 132.887.

Et stop for ulovlig indvandring til USA var et centralt valgløfte for Donald Trump, inden han blev valgt til præsident i 2016.

Hvad var kravene til Mexico?

Migranter på vandring i Mexico efter de ulovligt har krydset grænsen til Guatemala. (Foto: Pedro PARDO © Scanpix)

I dagene efter Trumps toldtrussel kæmpede både mexicanerne og præsidentens egen stab med at forstå, hvad der skulle til, for at Mexico kunne undgå den voldsomme sanktion.

Den fungerende chef for indenrigssikkerhed i USA, Kevin McAleenan, opstillede tre brede kriterier: Mexico skal øge sikkerheden på grænsen til Guatemala, slå ned på kriminelle bander, som hjælper migranter, og give USA mere hjælp med asylansøgere.

Den mexicanske udenrigsminister, Marcelo Ebrard, har hele ugen været til forhandlinger i USA. Amerikanerne har undervejs forlangt, at Mexico udstationerer soldater på grænsen til Guatemala, og at migranter, som ønsker at søge asyl i USA, skal begynde deres ansøgningsproces, mens de opholder sig i Mexico.

Sideløbende med forhandlingerne i Mexico er toldtruslen blev mødt af advarsler og kritik fra blandt andet Trumps eget parti, Republikanerne, som lovede at blokere for præsidentens indgreb i overhuset Senatet.

Hvad går aftalen ud på?

Mexicos nyoprettede nationalgarde får en nøglerolle i den nye aftale. (Foto: JOSE TORRES © Scanpix)

Ligesom det var tilfældet med den oprindelige trussel fra USA, står det ikke lysende klart, hvad Mexico nu har forpligtet sig til, og hvordan man vil kontrollere, at de overholder det.

Aftalen indeholder i stedet nogle mere generelle formuleringer, som at mexicanerne nu vil "tage hidtil usete skridt" for at bremse ulovlig migration.

Lidt mere konkret er de to lande blevet enige om:

  • At Mexico indsætter landets nationalgarde i hele landet fra på mandag og lover at sende op til 6.000 ekstra soldater til Mexicos grænse til Guatemala.

  • At Mexico tager afgørende skridt for at tackle menneskesmulgere.

  • At USA vil udvide sit program med at sende asylansøgere tilbage til Mexico, mens de venter på, at deres sag bliver behandlet. USA vil arbejde på at accelerere sagsbehandlingen.

  • At begge lande lover at styrke samarbejdet om grænsesikkerhed, inklusiv koordinerede aktioner og vidensdeling.

Til gengæld kom USA altså ikke igennem med kravet om, at behandlingen af migranters ansøgning om asyl i USA skal begynde, mens de opholder sig i Mexico.

Mexico har desuden sagt, at man vil give job, uddannelse og lægehjælp til migranter, som opholder sig i landet, mens de afventer deres asylbehandling i USA.

Hvad sker der nu?

Den mexicanske delegation til forhandlingerne i USA. (Foto: handout © Scanpix)

Aftalen mellem USA og Mexico indeholder en afgørende advarsel: Hvis Mexicos indsats "ikke har de forventede resultater", så kan der træffes yderligere foranstaltninger.

De to parter vil fortsætte deres samtaler, og nye tiltag kan blive annonceret i løbet af de kommende 90 dage.

Den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, har i dag udtalt, at præsident Trump fortsat har bemyndigelse til at indføre told på mexicanske varer, hvis Mexico ikke lever op til aftalen.

Hvad er reaktionerne på aftalen?

En mand går forbi et vægmaleri ved grænsen til USA i Tijuana, Mexico. (Foto: Guillermo Arias © Scanpix)

Både den amerikanske og den mexicanske regering præsenterer aftalen som en sejr.

Donald Trump mener, at den vil "markant formindske eller eliminere ulovlig indvandring" fra Mexico.

Den mexicanske præsident, Andrés Manuel López Obrador, takker på sin side alle sine landsmænd for støtten og indkalder til en fejring i grænsebyen Tijuana senere i dag.

Trumps politiske modstandere er mindre imponerede. Formanden for Demokraterne i Senatet, Chuck Schumer, kalder sarkastisk aftalen for "historisk" og glæder sig over, at problemet med illegal indvandring nu er løst.

En anden fremtrædende demokrat, Beto O'Rourke, der forsøger at blive præsidentkandidat i 2020, siger, at vi endnu engang har set Trump i rollen som brandstifter, der skaber et problem, for bagefter at ville have æren for at være den brandmand, som slukkede ilden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk