OVERBLIK Hvem er de prorussiske separatister?

De prorussiske separatister kom på alles læber, da de begyndte at kæmpe i Østukraine. Men hvem er de egentlig?

Rusland beskyldes for at sende soldater og våben til Ukraine for at fremme oprøret. Her ses prorussiske separatister i Lugansk. (Foto: © Arkivfoto: Dimitar Dilkoff, Scanpix)

Konflikten i Ukraine begyndte som et oprør mod daværende præsident Viktor Janukovitjs kurs. Han sprang i november 2013 fra en aftale med EU for i stedet at knytte tættere bånd til Rusland.

Regeringen blev væltet, en ny kom til, og den har vendt sig fra Rusland og i stedet underskrevet aftalen med EU.

Siden er krisen eskaleret, da prorussiske separatister greb til våben.

Det er der et overblik over i denne grafik.

Land delt på sprog, religion og politik

Ukraine har været en del af Sovjetunionen, og landets indbyggere er delt på både sprog, religion og politik.

Det er illustreret i denne grafik.

Mange ukrainere er blevet fordrevet fra deres hjem på grund af kampe. Her ses en mand forlade sit hjem i Avdiyivka i Donetsk. (Foto: © Arkivfoto: Oleksandr Ratushniak, Scanpix)

Separatisterne er både almindelige ukrainere og trænede militærfolk. De kæmper for løsrivelse i den østlige del af landet, hvor mange indbyggere har russisk som modersmål og ser sig selv som russere frem for ukrainere.

Drømmen hedder Novorossiya

Separatisterne har udråbt to republikker i Donetsk og Lugansk og valgt deres egne politiske ledere, som ikke anerkendes internationalt. Separatisterne vil forene de to selvudråbte republikker i én stat kaldet Novorossiya.

NATO og Ukraine beskylder Rusland for at støtte separatisterne med våben og for at sende soldater ind over grænsen. Det afviser Rusland.

Nøglefigurer i Østukraine

Blandt de centrale aktører er oprørsleder og selvudnævnt premierminister i den selvudråbte Folkets Republik Donetsk Alexander Zakharsjenko.

Mange ukrainere er blevet fordrevet fra deres hjem på grund af kampe. Her ses en mand forlade sit hjem i Avdiyivka i Donetsk. (Foto: © Arkivfoto: Maxim Zmeyev, Scanpix)

Han kom på EUs sanktionsliste i september sidste år, da han ved at påtage sig rollen som premierminister har 'støttet handlinger og politikker, der underminerer Ukraines territoriale integritet, suverænitet og uafhængighed,' skriver EU på listen.

I den anden udbryderrepublik, der har taget navnet Folkerepublikken Lugansk, sidder Igor Plotnitsky som selvudråbt premierminister.

Mange ukrainere er blevet fordrevet fra deres hjem på grund af kampe. Her ses en mand forlade sit hjem i Avdiyivka i Donetsk. (Foto: © Andrey Vasilevich, Scanpix)

Da Igor Plotnitsky i juli sidste år kom på EUs sanktionsliste, skete det med begrundelsen, at han var ansvarlig for 'regeringsaktiviteter' i Lugansk.