OVERBLIK Hvem kæmper mod hvem i Yemen?

Krisen i Yemen har udviklet sig til en stedfortræderkrig, der har skabt en humanitær katastrofe.

Mindst 10.000 mennesker har mistet livet under borgerkrigen i Yemen, siger FN. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

FN betegner situationen i Yemen som den "verdens værste humanitære krise".

Civilbefolkningen lider efter snart tre års borgerkrig mellem Yemens regering og oprørere fra Houthi-stammen, der kontrollerer hver sin del af landet:

Konflikten er blevet en del af kampen om magten på Den Arabiske Halvø mellem Saudi-Arabien og Iran.

De to regionale stormagter udkæmper en klassisk stedfortræderkrig ved at støtte hver sin part i borgerkrigen, mens terrorister fra al-Qaeda og Islamisk Stat forsøger at udnytte kaos til egen fordel.

Her følger en gennemgang af aktørerne i konflikten: Hvem er de, og hvem støtter dem?

Regeringen

Præsident Abdrabbuh Mansour Hadi Mansour talte til FN's generalforsamling i september i år. (Foto: © Lucas Jackson, Scanpix)

Hvem er de?

Yemens regering ledes af præsident Abdrabbuh Mansour Hadi. Han var vicepræsident, da Yemens leder gennem tre årtier, Ali Abdullah Saleh, blev væltet i 2011 af en folkelig opstand i forbindelse med Det Arabiske Forår.

Hadi overtog præsidentposten midlertidig. Siden blev han valgt - uden modkandidat - af folket i 2012.

Præsidenten stod i spidsen for en national fredsproces, der skulle forene Yemens kludetæppe af stammer og forskellige fraktioner. Det var netop utilfredshed med fredsprocessen, som fik houthierne til at rykke frem mod hovedstaden Sanaa og tvang Hadi på flugt i 2015.

Præsidenten har siden opholdt sig enten i Saudi-Arabien eller i havnebyen Aden, der fungerer som regeringens hovedkvarter Yemen. Abdrabbuh Mansour Hadi har i lange perioder i praksis været i husarrest i den saudiske hovedstad, Riyadh.

Situationen har skabt udbredt tvivl om, hvem der i virkeligheden tegner regeringssiden i Yemen.

Hvem støtter dem?

Yemens regering støttes af en international koalition under ledelse af Saudi-Arabien, som siden 2015 har bombet Houthi-kontrollerede områder fra luften.

Koalitionen har også opretholdt en blokade af farvandene omkring Yemen, og flere af deltagerlandene har haft soldater på jorden i Yemen i forbindelse med operationer.

Før borgerkrigen pumpede USA hundreder millioner af dollar i Yemen, primært for at bremse al-Qaeda på Den arabiske Halvø (AQAP).

Under konflikten har amerikanerne sammen med Storbritannien støttet Hadi-regeringen med logistik og efterretninger. Både USA og Storbritannien har profiteret på konflikten i Yemen i form af et markant øget våbensalg til Saudi-Arabien.

Houthierne

Houthi-krigere under en parade i Sanaa tidligere på ugen. (Foto: © Khaled Abdullah, Scanpix)

Hvem er de?

Houthi-bevægelsen er en oprørsgruppe, som tilhører en gren af shia-islam, der kaldes zaidisme. Zaidier udgør en tredjedel af den yemenitiske befolkning og herskede over det nordlige Yemen i næsten 1.000 år frem til 1962.

Fra 2004 og frem har houthierne stået bag en stribe oprør mod magthaverne i Yemen. Gruppen har taget navn efter en tidligere leder, som blev dræbt under et oprør.

Houthierne indgik en våbenhvile med præsident Saleh i 2010, men året efter deltog de aktivt i den opstand, som væltede præsidenten. I det efterfølgende kaos konsoliderede gruppen sin kontrol med det nordvestlige Yemen.

Hvem støtter dem?

De fleste analytikere tager for givet, at houthierne modtager penge og våben fra deres shia-trosfæller i Iran, selvom iranerne officielt benægter.

Derudover har Yemens regering flere gange beskyldt den libanesiske Hizbollah-milits for at kæmpe på houthiernes side i Yemen.

Internt i Yemen har oprørerne i løbet af borgerkrigen haft støtte fra en uventet kant: Militser, som er loyale overfor Yemens tidligere præsident Ali Abdullah Saleh.

Saleh brugte godt nok en betragtelig del af sin præsidenttid på at bekæmpe og bombe houthierne, men alliancer skifter sommetider hurtigt i Yemen.

Ali Abdullah Saleh blev dræbt af en houthi-snigskytte i december 2017, efter han havde brudt sin alliance med oprørsgruppen.

Terroristerne

Militante fra AQAP i en video fra 2014. (© wikipedia)

Hvem er de?

Al-Qaeda på Den arabiske halvø (AQAP), der hører hjemme i Yemen, var i en årrække terrornetværkets mest aktive og frygtede gren i resten af verden.

I modsætning til andre af al-Qaedas afdelinger er AQAP i højere grad forblevet tro mod grundlæggeren, Osama bin Ladens, overordnede mål om at ramme mål i Vesten.

AQAP meldte sig senest på den internationale scene med terrorangrebet mod satirebladet Charlie Hebdo i Paris 7. januar 2015.

Gruppen har hele tiden været en aktiv aktør i borgerkrigen i Yemen, hvor gruppen har udnyttet kaos til at tage kontrollen med større landområder.

I slutningen af 2017 kom der overraskende rapporter om, at grene af AQAP kæmper på regeringens side mod houthierne i visse dele af landet - mens grene af AQAP kæmper mod regeringssoldater, som de plejer, i andre områder.

Siden 2014 har Yemen desuden haft en afdeling af terrorgruppen Islamisk Stat, som tiltrækker frafaldne medlemmer fra AQAP og blander sig i borgerkrigen med angreb, der primært er rettet mod regeringen.