Det politiske system i USA favoriserer alderdom. Her er forklaringen

Indbyggede strukturer i amerikansk politik såvel som pres fra parti og donorer er en del af forklaringen på de amerikanske politikeres høje alder.

Den amerikanske aldersdebat vokser, og mange amerikanere vil have en øvre aldersgrænse for landets politikere. (Foto: © NHAC NGUYEN, Ritzau Scanpix)

- Det er på tide, at folk som jeg går af og lader næste generation komme til.

Sådan lød det forleden, da den republikanske senator Mitt Romney annoncerede, at han ikke genopstiller i 2024.

Her pegede han på, at han ved afslutningen af en ny periode som senator ville have været i midten af firserne.

Ved samme lejlighed opfordrede han Joe Biden og Donald Trump til at trække sig fra præsidentvalget og lade deres partier pege på "nogen fra den næste generation".

Og den tidligere præsidentkandidat er ikke alene om at sætte spørgsmålstegn ved de aldrende amerikanske politikere.

Ifølge YouGov mener mere end 70 procent af amerikanerne, at der bør være en aldersgrænse for de amerikanske politikere.

Og i løbet af de seneste måneder har den amerikanske aldersdebat fået hældt benzin på bålet af en række opsigtsvækkende episoder med ældre amerikanske politikere.

  • Eksempelvis da den 90-årige demokratiske senator, Diane Feinstein, virkede forvirret under en vigtig afstemning i Senatet i juli. Tilbage i maj skabte hun også bekymring, da hun efter flere måneders sygdomsfravær vendte tilbage til Senatet og sagde, at hun ikke havde været væk. (Foto: © Alex Brandon, Associated Press)
  • Eller da den 82-årige republikanske mindretalsleder, Mitch McConnell, ved to forskellige lejligheder gik fuldkommen i stå ved pressekonferencer i løbet af sommeren. (Foto: © ABC AFFILIATE WCPO, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Gennemsnitsalderen i det amerikanske senat er ifølge AP over 64 år, hvilket forleden fik den republikanske præsidentkandidat Nikki Haley (på 51) til at kalde Senatet for "landets mest privilligerede plejehjem".

Men hvorfor er de amerikanske politikere så gamle?

Det kigger vi nærmere på her.

Magt kommer med årene

  • YouGov peger på, at der er et stort flertal for en øvre aldersgrænse for de amerikanske politikere. 73 procent vil have en grænse for senatorer, mens 72 procent vil have en for medlemmerne af Repræsentanternes Hus. (Foto: © Chip SOmodevilla, Ritzau Scanpix)
  • 76 procent vil have en øvre grænse for, hvor gammel en amerikansk præsident må være. Adspurgt om, hvad grænsen bør være, er gennemsnittet 67 år for præsidenter og 66 år for kongresmedlemmer. (Foto: © Evan Vucci, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Der er flere årsager til, at de amerikanske politikere er så gamle, fortæller Mads Dalgaard Madsen, seniorkonsulent og tidligere indenrigspolitisk rådgiver på den danske ambassade i Washington D.C.

Den første årsag, mener han, skal findes i det såkaldte seniority system, hvor alt fra formandskaber og udvalgsposter til kontorplads først og fremmest går til dem, der har været i Kongressen i længst tid.

Man prioriterer altså anciennitet, og det betyder, at ældre senatorer, som har siddet i flere årtier, opnår stor magt i Kongressen.

Diane Feinstein er den længst siddende politiker i Senatet. Det skabte store problemer for Demokraterne, da hun var sygemeldt med helvedesild. Hun er nemlig den afgørende stemme i Senatets retsudvalg og dermed essentiel, når hendes parti skal udpege dommere til føderale domstole. (Foto: © DREW ANGERER, Ritzau Scanpix)

- Det er en mindre faktor, hvor dygtig du er. Din magt og indflydelse stiger for hvert år, du er i Kongressen, siger Mads Dalgaard Madsen.

Siddende politikere har en fordel

Medlemmerne af Repræsentanternes Hus er på valg hvert andet år, mens senatorer sidder i seks år ad gangen. Derfor har de amerikanske vælgere med større eller mindre mellemrum mulighed for at vise deres utilfredshed med deres valgte repræsentanter.

Men det kan gøre ondt at miste en erfaren repræsentant på de bonede gulve i Washington, påpeger Mads Dalgaard Madsen.

- Jo mere magtfuld du bliver i Kongressen, desto flere penge kan du levere tilbage til din stat og dit valgdistrikt, og jo flere politiske resultater kan du levere til dine vælgere og dine donorer.

- Så for dem er der en ekstrem stor pointe i at blive ved med at satse på den samme hest i væddeløbet. For så snart man vælger en anden politiker, så starter vedkommende forfra i Kongressen. Så er man slået hjem i Ludo.

Tidligere på måneden annoncerede den 83-årige topdemokrat Nancy Pelosi, at hun genopstiller som medlem af Repræsentanternes Hus. (Foto: © Anna Moneymaker, Ritzau Scanpix)

Derfor taler man i USA om en såkaldt incumbent advantage – altså en fordel til den siddende politiker.

- Som siddende politiker har du en ekstrem fordel, siger Mads Dalgaard Madsen, der peger på, at 94 procent af de siddende medlemmer af Repræsentanternes Hus og samtlige siddende senatorer opnåede genvalg ved midtvejsvalget i 2022.

  • En af dem var den 89-årige republikanske senator Chuck Grassley, der sikrede sig seks år mere. (Foto: © DREW ANGERER, Ritzau Scanpix)
  • Mads Dalgaard Madsen peger på, at senatspladsen i Iowa ville kunne blive vundet af både Demokraterne og Republikanere, hvis Grassley ikke stillede op. Men efter 57 års tjeneste i Washington var Grassleys genvalg garanteret. (Foto: © Alex Brandon, Associated Press)
1 / 2

Ønske om erfaring

Derudover er der et vigtigt kulturelt aspekt, hvad angår amerikanernes syn på alder, siger Mads Dalgaard Madsen.

For selv om mange amerikanere mener, at deres politiske repræsentanter er blevet for gamle, så er der samtidig en særligt respekt omkring erfaring.

Han peger på, at han ved flere lejligheder har rejst spørgsmålet omkring de amerikanske politikeres høje alder under sine ophold i USA.

- Der vender amerikanerne det om og spørger, hvorfor pokker vores politikere er så unge, siger seniorkonsulenten, der peger på, at amerikanerne forventer, at deres politikere har et fyldigt cv bag sig.

- I amerikansk politik skal du generelt set have en uddannelse og en lang erhvervskarriere bag dig og være en person i din stat eller lokalområde, før du overhovedet bliver taget alvorligt.

- Så du ser mange politikere, der enten er levebrødspolitikere, som har været i politik i mange år og fået opbygget et navn, eller også har de en stor succesfuld erhvervskarriere bag sig.

  • I en meningsmåling fra Associated Press-NORC i sidste måned svarede 77 procent, at de mener, at Joe Biden er for gammel til at kunne klare en præsidentperiode mere (Foto: © Susan Walsh, Associated Press)
  • 51 procent svarede det samme om hans største rival, 77-årige Donald Trump. (Foto: © SCOTT MORGAN, Ritzau Scanpix)
1 / 2

- Så det at være politiker i USA er typisk noget, man er på bagkant af en karriere, siger Mads Dalgaard Madsen, der peger på, at der derfor er få politikere under 50 år.

- 45 år er ungt i amerikansk politik, men dem ser man mange af i dansk politik.

Magtmennesker

En fjerde faktor, som Mads Dalgaard Madsen peger på, omhandler, hvilke typer mennesker amerikansk toppolitik består af.

- For at være i det game, skal du være af den overbevisning, at du er den eneste, der kan gøre arbejdet så godt, som du gør.

- Hvis du på noget tidspunkt tror, at andre kan gøre det lige så godt, så var du der slet ikke i forvejen. Så det er en bestemt persontype, der bliver politikere i USA.

- De er magtmennesker helt ind til knoglerne. Og derfor skal de typisk enten væltes eller dø, før de går af posten.

Kritikken af præsident Bidens alder blev ikke just mindre efter Bidens pressemøde i Vietnam tidligere på måneden oven på et par hektiske dages mødeaktivitet i Asien. Her sagde præsidenten blandt andet, at han skulle i seng og snublede senere over sine ord, inden hans pressefolk afbrød pressemødet, mens han var i gang med at tale:

Kombineret med de andre faktorer, så har man den perfekte opskrift på, hvorfor de amerikanske politikere bliver siddende så længe, mener Mads Dalgaard Madsen.

- Når man har en magtpolitiker, der ikke har noget som helst blik for, hvornår det er realistisk for vedkommende at gå på pension kombineret med en struktur, hvor det er et princip om anciennitet, der afgør, hvor meget magt du har, og der samtidig er en hel organisation omkring dig, der prøver at beholde dig i din position, så har du forklaringen på, hvorfor amerikanske politikere er så hulens gamle.

Du kan høre mere om den amerikanske aldersdebat i DR's valgpodcast: Stjerner og Striber