OVERBLIK Ja, der blev rent faktisk talt politik under nattens debat

Corona, race, politiet og valget: Trump og Biden diskuterede (også) politik i nat.

TV-skærme i hele USA var tunet ind på nattens debat, men blev der overhovedet talt politik? (Foto: pool © Scanpix)

Lad os bare være ærlige:

Det er næppe kandidaternes corona- eller klimapolitik, der i dag er blevet diskuteret rundt omkring i de amerikanske hjem og arbejdspladser.

I stedet er sætninger som 'så du, at Biden kaldte Trump for en klovn' og 'stakkels moderator' ganske sikkert gået igen flere steder.

De to præsidentkandidater, Donald Trump og Joe Biden, krydsede i dag klinger ansigt-til-ansigt for første gang inden valget den 3. november.

Trods personangreb og fornærmelser blev kandidaternes politik og vision for fremtidens USA også lagt frem - DR Nyheder har samlet et politisk overblik fra den første debat.

1

Raceuroligheder og politi

I månederne op til denne første debat har aften- og nattetimerne i mange amerikanske byer været præget af bål og brand.

Over hele landet har Black Lives Matter-protesterne ikke blot domineret gadebilledet, men i flere tilfælde trumfet en pandemi, der har kostet flere end 200.000 amerikanere livet, på dagsordenen.

Flere gange er det kommet til sammenstød mellem demonstranter. Senest i Kenosha, Wisconsin, hvor en blot 17-årig mand er sigtet for at have skuddræbt to moddemonstranter.

For tre år siden kom det også til sammenstød mellem venstre- og højrefløjen i byen Charlottesville. Urolighederne eskalerede, da en ung mand med højreekstremistiske synspunkterne kørte en bil ind i en gruppe mennesker. En kvinde blev dræbt og flere såret, men efterfølgende udtalte Trump, at begge grupper bar skylden for urolighederne.

Tidligere vicepræsident Joe Biden har sagt, at det blandt andet var Trumps ord for tre år siden, der fik ham til at stille op. En pointe, der blev gentaget i nat.

- En ung kvinde blev dræbt, og præsidenten sagde, at der var 'meget fine personer på begge sider', lød det i nat fra Biden.

Joe Biden har fremlagt en plan, der vil føre flere midler til politiet, selvom den venstreorienterede del af Demokraterne ønsker at fjerne støtten til korpset. En pointe, som præsident Donald Trump også fremførte overfor Biden:

- Du kan ikke engang sige ordet 'ordenshåndhævelse', for hvis du gør, så mister du støtten fra de venstreorienterede, sagde Trump med henvisning til betegnelsen 'law and order', som præsidenten flere gange har understreget vigtigheden af.

Han flyttede umiddelbart herefter fokus og pegede på, at ansvaret for de fleste af uroligheder, som har ført til sammenstød og kostet flere mennesker livet i byer over hele USA, skal placeres hos den stærkt venstreradikale bevægelse Antifa.

- Vi ser det mest fra venstrefløjen, ikke højrefløjen, hævdede Trump.

2

Sundhed og corona

Den nyligt udpegede kandidat som højesteretsdommer Amy Coney Barrett har tidligere i sin karriere udtrykt konservative synspunkter og sået tvivl om både abortlovgivningen fra 1973 samt sundhedslovgivningen Affordable Care Act, bedre kendt som Obamacare.

Nattens debat kom hurtigt til at handle om sundhedslovgivningen. Trump afviste ikke, at en eventuel indsættelse af Amy Coney Barrett blandt andet kan være med til at afskaffe den nuværende abortlovgivning.

Demokraterne har dog gjort klart, at de vil gøre, hvad de kan for at forhindre, at der bliver et klart konservativt flertal i Højesteretten, og Joe Biden undveg spørgsmålet om, hvorvidt han aktivt vil støtte eksempelvis en mulighed for at udvide antallet af dommere fra ni dommere.

Vil du have mere fra nattens debat, kan du lytte til et særafsnit af DR's USA-podcast "Stjerner og striber":

Biden lovede at udvide Obamacare, så flere af de omkring 100 millioner amerikanere med eksisterende sygdomme også kan garanteres forsikring.

Debatten mellem de to kandidater var også ophedet, da spørgsmålet handlede om covid-19-pandemien, som indtil videre har kostet mindst 205.000 amerikanere livet.

Trump understregede som før, at der snart er en vaccine klar, mens vicepræsident Biden - med blikket direkte vendt mod kameraet - advarede vælgerne imod at lytte til mere til præsidenten.

- Mange flere vil dø, medmindre han bliver klogere, lød det fra Biden, der anklagede præsidenten for ikke at have en plan.

3

Valgets integritet

- Vi må se, hvad der sker.

Donald Trump nægtede at svare præcist, da han for en uges tid siden blev spurgt af en journalist, om han vil garantere en fredelig magtoverdragelse, hvis han taber valget til Joe Biden.

På grund af coronapandemien ventes antallet af brevstemmer denne gang at være rekordhøjt, hvilket præsidenten i nat betegnede som 'en katastrofe'.

- Der bliver sendt millioner af stemmesedler ud til hele landet. Det er bedrageri. Det her bliver det største fupnummer, I nogensinde har set. Jeg ønsker en ærlig optælling, lød det blandt andet fra Trump.

Ifølge Joe Biden vil han - og også Donald Trump - acceptere resultatet.

- Når stemmerne er talt op, er det slut. Jeg vil være præsident, ikke bare for demokraterne, men også for republikanerne.

Nattens debat mellem kandidaterne var den første ud af tre debatter. Den næste finder sted den 15. oktober.

Vil du se hele den første debat mellem Joe Biden og Donald Trump, kan du se den her på DRTV.

Facebook
Twitter