OVERBLIK Kontroversielle benådninger i USA

Chelsea Mannings er ikke den første benådning, der har delt vandene i USA.

Chelsea Manning er snart fri.

Efter knap syv år skal hun ikke længere sidde bag tremmer, takket være den amerikanske præsident, Barack Obama.

Men nedsættelsen af straffen har fået en blandet modtagelse. Nogle kalder Chelsea Manning for en helt, mens andre kalder hende en forræder. Blandt andre den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan.

- Chelsea Mannings forræderi udsatte amerikanske liv for fare og afslørede nogle af nationens mest følsomme hemmeligheder, skriver Paul Ryan i en udtalelse.

Ifølge loven har præsidenten ret til både at udstede delvise og fulde benådninger. Mange af dem bliver udstedt i præsidentens sidste dage i Det Hvide Hus.

- Det er jo lidt blevet en tradition, at man gør det - ligesom man i gamle dage gjorde det på kongens fødselsdag, siger USA-analytiker Mette Nøhr Claushøj, der også sidder i bestyrelsen i whistleblower-organisationen Veron.

Men til tider skaber benådningerne stor medieomtale, forargelse og sågar undersøgelser.

- De relativt ukendte, der får sat straffen ned, er ikke kontroversielle, det er mere de kendte og spektakulære sager som med Chelsea Manning, siger Mette Nøhr Claushøj.

Hun peger blandt andet på sagerne med Richard Nixon og Marc Rich, som du kan læse mere om her:

Chelsea Manning

Benådet af Barack Obama i 2017.

Afsonede syv år ud af 35.

Chelsea Manning, tidligere Bradley Manning, blev i 2013 idømt 35 års fængsel for at lække en række oplysninger om den amerikanske hærs aktiviteter. Sagen delte allerede fra starten vandene, for var Chelsea Manning en landsforræder - eller en whistleblower, der gjorde det eneste rigtige i at lække dokumenterne? I fængslet skiftede Manning sit fornavn fra Bradley til Manning, og hun har to gange forsøgt at begå selvmord. En lang række menneskerettighedsadvokater har arbejdet for, at Manning skulle løslades. Efter knap syv år bag tremmer nedsatte Barack Obama straffen. Der var ikke tale om en fuld benådning, og straffeattesten er altså ikke ren. Flere politikere har kritiseret Barack Obamas beslutning.

Marc Rich

Benådet af Bill Clinton i 2001.

Eftersøgt før benådning.

Tiltalt for skatteunddragelse.

På sin sidste dag i Det Hvide Hus valgte Bill Clinton at benåde Marc Rich. Rich var tiltalt for omfattende skatteunddragelse og var flygtet fra myndighederne til Schweiz. FBI frigav kort før det seneste præsidentvalg dokumenter, der viser, at der måske har været urent trav. Af dokumenterne fremgår det, at en forbindelse mellem Det Demokratiske Parti, og Marc Richs kone, Denise, kan have spillet en rolle. Konen var nemlig stenrig og havde doneret store summer til Demokraterne.

Det fremgår blandt andet, at Denise Eisenberg Rich "har været en stor politisk donor til Det Demokratiske Parti, og disse donationer har muligvis haft til formål at påvirke flygtningens benådning."

Sagen mod Marc Rich blev formelt lukket i 2005 - uden at der blev rejst tiltale mod Bill Clinton eller andre involverede.

Roger Clinton Jr.

Benådet af Bill Clinton i 2001.

I 1985 blev Bill Clintons halvbror anholdt og fængslet for besiddelse af kokain.

Han tilbragte et år i fængsel. I 2001 fik han en benådning af sin egen halvbror. Straffeattesten blev visket ren, men kort tid efter blev Roger Clinton anholdt for spirituskørsel. Hans advokat, Mark Geragos, sagde dengang, at han kun blev stoppet, fordi han var den tidligere præsidents bror.

- De vidste tydeligvis, hvem han var. Jeg mener, de gik direkte efter ham. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det var det, der skete.

Senere blev Roger Clinton en del af en officiel undersøgelse, da man mente, at han havde forsøgt at påvirke præsidenten til at benåde bekendte.

Jimmy Hoffa

Benådet af Richard Nixon i 1971.

Den berømte fagforeningsleder blev idømt 13 års fængsel for at forsøge at bestikke et medlem af en jury og bedrag. Hoffa afsonede kun få år, før Richard Nixon nedsatte hans straf i 1971. Kritikere mener, at Richard Nixon til gengæld blev lovet, at fagforeningen Teamsters ville støtte en valgkampagne. I 1974 forsvandt Jimmy Hoffa sporløst. Flere har spekuleret i, at forsvinden skyldes forbindelser til mafiaen.

Richard Nixon

Benådet af Gerald Ford i 1974.

Risikerede retsforfølgelse.

Efter Watergate-skandalen, der drejede sig om aflytninger af Det Demokratiske Partis hovedkontor, valgte Richard Nixon at trække sig, da han stod over for en rigsretssag. En retsforfølgelse var ikke udelukket af den grund, og Gerald Ford benådede Nixon.

- Det var en helt vild sag og meget kontroversiel. Ford gav en benådning, for nu skulle man lægge sagen bag sig. Det var der virkelig mange, der var utilfredse med, og man spekulerede også i, om Nixon havde krævet, at han skulle benådes, hvis han gik af, siger Mette Nøhr Claushøj.

Patty Hearst

Benådet af Jimmy Carter og Bill Clinton.

Dømt for bankrøveri.

Afsonede 22 måneder.

Patty Hearst-sagen var allerede før benådningen en stor sag i USA. Som datter af den berømte forlægger Randolph Hearst, kom hun ud af en rig familie, og da hun blev kidnappet i 1974, var det en stor historie. Større blev historien, da Patty Hearst kun få måneder senere bevæbnet med en riffel var med til at begå et bankrøveri. Hendes advokat påstod, at hun var blevet hjernevasket af sine kidnappere. Hun blev idømt syv års fængsel, men fik straffen nedsat af Jimmy Carter. I 2001 modtog hun fuld benådning af Bill Clinton.

Kilder: CNN og Time Magazine.

Facebook
Twitter