Overblik: Lande lukker ned på ny, efter coronavirus blusser op

Iran, Spanien, Indien, Australien og flere andre lande ruller dele af genåbning tilbage.

Iranerne skal nu ved lov bære ansigtsmasker. Det sker, efter en stigning i antallet af coronasmittede. (Foto: ABEDIN TAHERKENAREH)

Mange steder rundt om i verden går det lige nu den helt forkerte vej med coronasmitten.

Coronavirus spreder sig i øjeblikket hurtigere på verdensplan, end på noget tidspunkt siden pandemien brød ud. Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO blev der i lørdags registreret det højeste antal smittede på en enkelt dag siden slutningen af juni - i alt 212.326.

Flere lande indfører nu tiltag for at bremse lokale udbrud af smitten. Få et overblik her.

1

Indien

Sikkerhedsvagter har våget over Taj Mahal, siden den verdensberømte turistattraktion lukkede. (Foto: RUPAK DE CHOWDHURI)

Det var meningen, at turister skulle have kunnet flokkes til den verdensberømte turistattraktion Taj Mahal fra i dag. Indien har udskudt den planlagte genåbning af monumentet. Det sker, efter nye smittetilfælde er dukket op i regionen omkring det berømte monument.

Indiens kulturministerium har ellers besluttet at genåbne alle monumenter landet over i dag. I over tre måneder har myndighederne begrænset antallet af besøgende. Det har også været obligatorisk at gå med ansigtsmaske.

Beslutningen om at udskyde åbningen af Taj Mahal kommer, efter et rekordhøjt antal nye daglige smittede hen over weekenden. Det nye antal betyder, at Indien er det land, hvor tredjeflest er smittet i verden.

Med Indiens over 1,3 milliarder indbyggere, er andelen af smittede til gengæld relativ lav.

2

Australien

Ni sociale boligblokke er spærret af i byen Melbourne i delstaten Victoria på grund af en voldsom stigning i antallet af coronatilfælde. Nu lukker nabo-delstaten grænsen til Victoria. (Foto: William WEST © AFP or licensors)

En stigning i smitte i Australiens næststørste by, Melbourne, fik myndighederne til at rulle dele af genåbningen tilbage.

De næste seks uger har omkring fem millioner indbyggere udgangsforbud. Man må kun gå ud, hvis man skal til lægen, bliver nødt til at arbejde eller studere, skal handle eller har brug for lidt daglig motion.

I første omgang havde myndighederne ellers spærret 3.000 indbyggere inde i deres lejligheder i frygt for coronasmitte blandt ni boligblokke. Men nu skal hele byen altså blive indendøre.

Derudover er grænsen mellem delstaterne New South Wales og Victoria også blevet lukket. Det er første gang i 100 år, at det sker.

Størstedelen af tilfældene i og omkring Melbourne i delstaten Victoria var lokale. Andre steder i Australien er de fleste blevet smittet i udlandet eller fra en rejsende, der er vendt tilbage fra udlandet.

- Det, vi ser i Victoria, er ikke sket andre steder i Australien. Det er en ny del af pandemien, og kræver en ny type respons. Sådan siger premierministeren i nabo-delstaten New South Wales, Gladys Berejiklian.

3

Spanien

Myndighederne kontrollerer, hvem der kører ud og ind af området La Marina. (Foto: MIGUEL RIOPA © AFP or licensors)

I Spanien er det fra i dag forbudt at rejse ind og ud af to områder i den nordlige del af landet. Formålet med at lukke La Marina og Segrià er at holde virussmitte nede. Myndighederne har indført det efter en stigning i antallet af nye coronatilfælde.

Omkring 270.000 indbyggere er berørt.

Foreløbigt varer ind- og udrejseforbuddet fem dage.

Der er også indført begrænsninger for, hvor mange gæster der må samles på restauranter og barer. Og det er gjort lovpligtigt at bære ansigtsmaske.

Det er to uger siden, at Spaniens regering afsluttede en landsdækkende undtagelsestilstand fra marts. Den gav regeringen lov til at lukke hele landet og forbyde rejser mellem regioner.

4

Israel

Israelerne må nu undvære barer et stykke tid. (Foto: AMIR COHEN)

Israel lukker natklubber, barer og sportsskoler. Det sker, efter smitten er steget voldsomt de seneste uger.

- Pandemien spreder sig. Det er tydeligt. Den stiger dag for dag og medfører en stribe kritiske syge patienter, siger den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

Internationale medier rapporterer om israelere, der står for tæt og ignorerer myndighedernes påbud om at bære ansigtsmaske i det offentlige rum.

Israelske skoler, strande og virksomheder genåbnede ellers i maj.

5

Iran

Iran har set over 2.500 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn. (Foto: ABEDIN TAHERKENAREH)

I Iran skal indbyggerne nu bære ansigtsmaske udenfor hjemmet. Påbuddet kommer, efter sundhedsmyndighederne registrerede 163 nye døde på grund af coronavirus i går. Det er det hidtil højeste antal døde på en enkelt dag, siden udbruddet begyndte i februar.

Flere talspersoner for regeringen og værter på statsligt tv bærer nu ansigtsmaske som en del af en kampagne for at få flere til at benytte maskerne.

Myndighederne har gang på gang opfordret offentligheden til at overholde hygiejneregler for at begrænse smitten. Men optagelser fra statsligt tv viser indbyggere uden ansigtsmaske i offentlig transport. Masker har ellers været obligatoriske i over to måneder i Iran.

6

USA

Lørdag var USA's uafhængighedsdag. I Californien fejrede mange det på stranden. (Foto: Sandy Huffaker © AFP or licensors)

I USA har en række stater de seneste dage lukket barer og restauranter og indført maskepåbud efter flere dage med rekordhøje smittetal.

Det sker blandt andet i Californien, efter delstatens indbyggere i weekenden overhørte myndighedernes advarsler om at blive væk fra strande og andre offentlige steder.

Flere byer aflyste fyrværkerishows i anledning af den amerikanske uafhængighedsdag den 4. juli. Det fik flere til at holde sig væk. Til gengæld var høje bølger i havet ud for det sydlige Californien uimodståelige for en række surfere.

Californien registrerede 6.500 smittetilfælde bare lørdag.

Også i Florida er antallet af smittede steget voldsomt - med næsten 11.500 tilfælde lørdag. Her har lokale myndigheder lukket en række strande og virksomheder og indført udgangsforbud om natten.