OVERBLIK Lovlig cannabis og moms for første gang - nye love verden rundt

1. januar træder en lang række love i kraft. Her er nogle af de mest bemærkelsesværdige.

Fra i dag skal forbrugerne i Saudi-Arabien for første gang betale moms. (Foto: © FAHAD SHADEED, Scanpix)

Rundt om i verden mærker forskellige befolkninger meget konkret, at vi har taget hul på et nyt år.

1. januar er traditionelt en dato, hvor ny lovgivning træder i kraft, og 2018 bliver ingen undtagelse.

Her får du et overblik over nogle af de mest bemærkelseværdige love, som gælder fra i dag:

Lovlig cannabis i Californien

Californien bliver i dag den største stat i USA, som gør det lovligt at bruge cannabis for fornøjelsens skyld.

I 1996 blev Californien den første amerikanske stat, som lovliggjorde cannabis til medicinsk brug, og for 14 måneder siden afgjorde en folkeafstemning, at der skulle åbnes for salg til rekreationelt forbrug.

Fra i dag kan californiere over 21 år lovligt være i besiddelse af op til 28 gram cannabis, ligesom man må dyrke op til seks marihuanaplanter hjemme i privaten.

Californien har i forvejen en lang række butikker, som sælger medicinsk marihuana. (Foto: © Robyn BECK, Scanpix)

Californien håber, at man med loven kan få fat i nogle af de 31 milliarder kroner, som det illegale marked for cannabis i staten menes at være værd.

Gevinsten kommer dog ikke lige med det samme, for et kompliceret kludetæppe af skatter og regulativer betyder, at kun 49 butikker indtil videre har fået licens til at sælge cannabis til ikke-medicinsk forbrug, skriver Los Angeles Times.

Man kan allerede blive lovligt skæv i sin fritid i staterne Colorado, Washington, Oregon, Alaska og Nevada - og med lovliggørelse i Californien kan hver femte amerikaner nu købe cannabis uden at skulle skaffe en recept først, oplyser BBC.

Mindsteløn stiger med 40 procent i Venezuela

Venezulas præsident, Nicolas Maduro, kom med en forsinket julegave, da han holdt sin nytårstale i går.

Maduro meddelte, at mindstelønnen i det kriseramte land stiger med 40 procent i januar. Når man indregner de madbilletter, som mange venezuelanere er afhængige af, vil den laveste løn i landet nu lyde på omkring 44 kroner om måneden, skriver Reuters.

Venezuelanere hængte værdiløse pengesedler på træer i slutningen af december. (Foto: © HUMBERTO MATHEUS, Scanpix)

Økonomer frygter, at lønstigningen yderligere vil forværre Venezuelas inflation, som ligger på cirka 2.000 procent og er en af verdens højeste.

Venezulas socialistiske planøkonomi ligger i ruiner, og millioner af borgere er fanget i dyb fattigdom, som flere gang har ført til omfattende protester mod regeringen.

Tysk lov mod had

Fra i dag har sociale medier og andre tjenester med over to millioner brugere, der opererer i Tyskland, kun 24 timer til at fjerne "åbenlyst ulovligt" materiale.

Initiativet, som ifølge BBC er det mest radikale af sin art i verden, skal blandt andet være med til at stoppe spredningen af falske nyheder og hadefuld tale.

Loven, der formelt trådte i kraft i oktober, men først bliver håndhævet nu, retter sig især mod de sociale medier Facebook, Twitter og Youtube. Men også tjenester som Reddit, Tumblr og Vimeo risikerer bøder på op til 370 millioner kroner, hvis de ikke fjerner ulovligt materiale, inden der er gået et døgn.

Facebook har efter sigende ansat hundreder af nye medarbejdere i Tyskland for at efterkomme Netzwerkdurchsetzungsgesetz, som loven hedder.

Moms - hvad er det?

Borgerne i Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater skal til at prøve noget helt nyt i år: Moms.

Oliestaterne ved Den Persiske Golf har længe brystet sig af deres skattefrie velfærdssystemer, skriver Economic Times. Men faldende oliepriser har medført store budgetunderskud i de superrige lande, som er tvunget til reformer.

Oveni introduktionen af moms på de fleste varer på 5 procent, benyttede Saudi-Arabien også årsskiftet til at øge benzinpriserne med op til 127 procent.

De øvrige golfstater Bahrain, Kuwait, Oman og Qatar har ligeledes planer om at indføre moms, men har alle udskudt startdatoen til 2019.