OVERBLIK National nødretstilstand giver Trump friere hænder - og adgang til milliarder

Nationale nødretstilstande har været brugt til både at internere japanere og torturere formodede terrorister.

Erklærer præsident Trump undtagelsestilstand som ventet, får han en række ekstra beføjelser. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

USA's præsident Trump meddelte her til eftermiddag, at han vil erklære national nødretstilstand.

Trækket er kontroversielt, og demokrater i Washington har allerede taget afstand til planen, som de blandt andet har betegnet som misbrug af præsidentens magt.

Men hvad går en såkaldt national nødretstilstand egentlig ud på, og hvad giver det præsidenten af beføjelser?

Det giver DR Nyheder dig et overblik over her.

Hvad er en national nødretstilstand?

Trump holder pressekonference om sine planer klokken 16 i dag. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

En amerikansk præsident kan erklære "national emergency" - en såkaldt national nødretstilstand - ved en krisesituation.

Når sådan en er erklæret, får præsidenten adgang til særlige beføjelser, der giver ham mulighed for at rykke hurtigt uden at skulle vente på godkendelse fra Kongressen.

- Præsidenten får enormt brede beføjelser. Det drejer sig om 136 forskellige love og dekreter, der træder i kraft, siger Phillip Christian Ulrich, der er udlandsredaktør på netmediet kongressen.com, til Ritzau.

Ved at erklære en national nødretstilstand får præsidenten også mulighed for at flytte milliarder af kroner fra andre områder.

CNN peger på, at Det Hvide Hus vil hente 23 milliarder kroner fra forsvarets militære konstruktionsbudget til at bygge den kontroversielle grænsemur.

Der er ikke en klar definition på, hvad en national nødretstilstand er. Derfor har det særlige kort været spillet i vidt forskellige situationer.

Er der tale om en krise?

Præsident Trump ønsker større sikkerhedsforanstalt- ninger ved USA's sydlige grænse. På billedet ses grænsen mellem Tijuana og Californien. (Foto: Guillermo Arias © Scanpix)

BBC peger på, at mange amerikanere er enige om, at der er et problem ved USA's grænse til Mexico. Men om der er tale om en regulær nødsituation, er der langt fra enighed om.

Præsident Trump siger, at der er tale om en krise ved USA's sydlige grænse skabt af de mange migranter, der ønsker at komme ind i landet.

I november blev 2.000 mennesker dagligt afvist eller arresteret ved den amerikanske grænse. Det udgør en national nødsituation, lyder argumentet fra den ene side.

Modargumentet er derimod, at tallet er meget lavere end tidligere. Tal for de amerikanske grænsemyndigheder viser blandt andet, at der i 2007 blev tilbageholdt omkring 800.000 personer ved grænsen til Mexico, mens tallet sidste år var faldet til under en fjerdedel.

Elizabeth Goitein, meddirektør i det tværpolitiske institut for lovgivning og politik The Brennan Center for Justice, vurderer over for BBC, at der ikke er tale om en national krise, der bør udløse nødretstilstand.

- Der skal være tale om noget, der sker hurtigt og er totalt uforudset, siger hun.

- Det er meningen, at det skal være en midlertidig løsning.

Men det er der ikke tale om, og erklærer Trump national nødretstilstand, vil der være tale om groft magtmisbrug, vurderer hun.

Hvordan kan det bruges?

En kvinde flygter fra tåregas sammen med to børn på den mexicanske side af grænsen til USA. (Foto: Kim Kyung Hoon © Scanpix)

Amerikanske præsidenter har brugt deres særlige beføjelser ved krisesituationer mange gange før.

Washington Post peger på, at der har været 58 såkaldte nødretstilstande, siden den nuværende lovgivning kom på plads i 1976. Af dem er 31 stadig aktive.

Men selvom de kaldes nationale, er de fleste nuværende nødretstilstands-erklæringer blevet brugt til at sanktionere andre lande, terrorister og narkotikasmuglere. Blandt andet ved at indefryse personers konti i USA.

Kongressen har mulighed for at gå imod præsidentens beslutning. Det vides dog ikke, hvor sandsynligt det er, skriver BBC.

Derudover kan præsidenten også forvente retssager, hvis han gennemfører sin plan.

Hvordan har det været brugt før?

USA's præsident Franklin D. Roosevelt på talerstolen i Kongressen. I 1942 underskrev præsidenten den såkaldte Executive Order 9066, som førte til, at over 110.000 personer med japansk baggrund blev interneret i lejre i USA. (Foto: ukendt © Scanpix)

Præsidenter har forbigået Kongressen med henvisning til en eller anden form for nødsituation af vidt forskellige årsager gennem historien.

Præsident Obama gjorde blandt andet brug af værktøjet i forbindelse med udbruddet af svineinfluenza i 2009.

Efter terrorangrebene 11. september 2001 fik præsident George W. Bush ved hjælp af de særlige beføjelser mulighed for at gennemføre omfattende telefonaflytning og afhøringsmetoder, som beskyldes for at være tortur, påpeger BBC.

Der har også tidligere været enkelte eksempler på, at nødretstilstand er blevet brugt til at finde penge til at opføre byggerier - det skete op til Golfkrigen i 1990 og efter terrorangrebet mod USA i 2001.

Analytikere mener dog, at præsident Trump betræder ny jord, hvis han bruger loven til at opføre en grænsemur.

Under Koreakrigen forsøgte USA's daværende præsident, Harry Truman, at nationalisere stålindustrien. Noget retssystemet sagde nej til. Præsident Trump skal forvente en lignende afgørelse, lød det fra formanden for Efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, Adam Schiff, over for CNN i sidste måned.

- Hvis Harry Truman ikke kunne nationalisere stålindustrien i krigstid, har denne præsident ikke beføjelser til at erklære en nødretstilstand og bygge en milliarddyr mur ved grænsen, lød det fra demokraten.

Det mest kendte eksempel er dog nok præsident Frankling D. Roosevelts beslutning om at internere mere end 110.000 amerikanere med japansk baggrund efter angrebet på Pearl Harbor under Anden Verdenskrig.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk