OVERBLIK Nordkorea bag lukkede døre

I dag markerer Nordkorea 70 år under kommunistisk styre.

I dag fejrer Nordkorea 70-året for grundlæggelsen af landets kommunistiske parti.

Det sker blandt andet ved en stor militærparade i hovedstaden Pyongyang, hvor inviterede udenlandske journalister får et sjældent kig på det lille lands arsenal af tanks og soldater.

Du kan læse meget mere om Nordkorea her.

En mand arrangerer blomster under et portræt af Kim Jong-Il (t.h.) i en hotellobby i den nordkoreanske hovedstad, Pyonyang. (Foto: ED JONES © Scanpix)

Den unge leder

Der bor omkring 24 millioner mennesker i Nord Korea, som befinder sig på den nordlige del af Koreahalvøen. Landet opstod i 1953 efter våbenhvilen i den tre år lange Koreakrig, og genopbygningen af det krigsskadede land fandt sted med russisk og kinesisk hjælp.

Landets leder, Kim Johg Un, overtog magten i landet efter sin fars, Kim Jong-Il, død i 2011. Det er uvist præcis, hvor gammel Kim Jong-Un er, men han vurderes til at være omkring 32 år. Det gør ham til verdens yngste statsleder.

Nordkoreas leder, Kim Jong-Un, inspicerer en nybygget landsby i Paekhak-dong i Sonbong-distriktet, Nordkorea. (Foto: KNS © Scanpix)

Nordkorea er på mange måder isoleret fra resten af verden, og informationer har ingen let gang hverken ind eller ud af landet.

Samtidig udøver landets militærdiktatur en streng kontrol over landets medier, ligesom nordkoreanerne ikke må se tv og film eller høre musik, der stammer fra udenfor landets grænser.

Befolkningen er udsat

Ifølge FN lider den nordkoreanske befolkning under mangel på et velfungerende sundhedssystem, ligesom store dele af befolkningen lider af fejlernæring.

Boligbyggerier i det centrale Pyanyong tidligt i morges lokal tid. (Foto: damir Sagolj © Scanpix)

18 millioner ud af landets 24 millioner indbyggere er ifølge FN ramt af fødevaremange. 1,8 millioner gravide kvinder, børn og ældre er særligt udsatte.

Mere end seks millioner mangler adgang til grundlæggende sundhedsydelser som vacciner og medicin, og syv millioner nordkoreanere ikke adgang til rent vand og ordentlige sanitære forhold.

En dreng og en kvinde sidder i et tog under et stop på en station i Pyonyang, hvor en gruppe udenlandske journalister deltog i en statsarrangeret rundvisning. (Foto: damir Sagolj © Scanpix)

Samtidig er landet også særdeles udsat for til naturkatastrofer i form af tørke, voldsom regn og oversvømmelser, vurderer FN - et faktum, der sætter landets allerede udsatte befolkning i endnu større risiko.

Gennemsnitslevetiden for en nordkoreaner er 69,3 år.

Fjenden mod syd

Det lukkede Nordkorea deler grænse med det langt mere åbne Sydkorea. De to lande har teknisk set været i krig siden Koreakrigen fra 1950-53. Dengang sluttede krigen med en aftale om våbenhvile og ikke en fredsaftale.

Så sent som i august indgik de to lande så igen en aftale, der skal "stoppe de krigslignende tilstande" mellem landene. Det skete blandt andet efter en episode, hvor to sydkoreanske soldater var blevet såret af en nordkoreansk landmine i den demilitariserede zone mellem de to lande.

Nordkoreansk militærpersonel i det centrale Pyonyang i går. (Foto: damir Sagolj © Scanpix)

Det fik Sydkorea til at indlede en propagandakampagne med højttalermeldinger langs grænsen - hvorefter affyrede Nordkorea affyrede fire granater over grænsen. Sydkoreanerne besvarede angrebet med artilleri.

Der var tilsyneladende ingen dræbte.

Slogans til folkeånden

I februar lancerede Nordkorea intet mindre end 310 nye patriotiske slogans i anledning af 70-års jubilæet.

Mens nogle slogans handler om om blandt andet fiske- og svampeproduktion, har andre politik, militær, arbejdsmoral eller arbejdsmoral som omdrejningspunkt. Et eksempel lyder:

"Lad os blive et champignonland ved at gøre dyrkningen af champignon videnskabelig, intens og industrialiseret!"

To jernbanemedarbejdere på den jernbanestation, hvor udenlandsk presse i går var på statsarrangeret rundvisning. (Foto: damir Sagolj © Scanpix)

BBC har samlet en fuld liste af de 310 nordkoreanske slogans. Læs hele listen her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter