OVERBLIK Nye uroligheder i USA: Den indviklede sag om Breonna Taylor

Den 26-årige sorte kvinde døde under narkorazzia og blev et symbol på kampen mod politivold.

Et mindesmærke for Breonna Taylor i hendes hjemby, Louisville, Kentucky. (Foto: © Bryan Woolston, Scanpix)

"Sig hendes navn - Breonna Taylor!"

Navnet på den sorte kvinde lyder taktfast ved de demonstrationer mod racisme, som i månedsvis har præget billedet i mange amerikanske byer.

Breonna Taylor blev 26 år. Hun døde af politiets skud under en narkorazzia i marts i år i byen Louisville i staten Kentucky.

Både tidligere førstedame Michelle Obama og vicepræsidentkandidat Kamala Harris nævnte Breonna Taylors navn i deres taler ved Demokraternes konvent i august. Og berømtheder som tv-værten Oprah Winfrey, musikstjernen Beyoncé og basketballspilleren LeBron James har støttet en kampagne for at få tiltalt de betjente, som skød den unge kvinde, for drab.

Det besluttede en storjury onsdag ikke at gøre. Afgørelsen har udløst nye demonstrationer i USA.

Sagen om Breonna Taylors død kan dog ikke uden videre sammenlignes med for eksempel drabet på den sorte mand George Floyd. Han døde i maj i år, efter en politimand havde presset et knæ mod hans hals i over otte minutter. En video af episoden udløste den bølge af demonstrationer, som også har givet Breonna Taylor national opmærksomhed.

Men hendes sag er noget mere indviklet end andre sager om politivold mod sorte amerikanere. Her er et overblik:

Hvad skete der den nat i marts?

Forbundspolitiet FBI arbejder ved Breonna Taylors lejlighed i juni. (Foto: © Bryan Woolston, Scanpix)

Det, der skulle blive Breonna Taylors sidste dag, tilbragte hun i sin lille lejlighed i selskab med kæresten Kenneth Walker. Parret havde haft et on-off forhold i længere tid, og den unge kvindes kærlighedsliv var i det hele taget kompliceret. Mere om det senere.

Taylor og Walker gik på restaurant, inden de endte dagen med at se en film i sengen, hvor Breonna Taylor faldt i søvn.

Hun vågnede ved, at det bankede hårdt på døren.

Herfra er de involverede parter uenige om hændelsesforløbet. Men det står klart, at civilklædte politifolk, der havde en ransagningskendelse, brød døren til lejligheden op.

Der er også enighed om, at kæresten Kenneth Walker, der havde våbenlicens, affyrede et skud mod politifolkene med sin pistol. Han ramte en betjent i låret.

Den sårede betjent og to af hans kollegaer begyndte nu at skyde. Politifolkene affyrede over 20 skud. To af betjentene skød fra lejlighedens indgangsparti, mens en tredje bevægede sig udenfor og skød mod facaden.

Breonna Taylor blev ramt af i alt fem kugler og blev erklæret død på stedet.

Hvorfor vækker sagen protester?

Demonstranter gik på gaden med billeder af Breonna Taylor i den amerikanske hovedstad Washington D.C. efter afgørelsen i Kentucky. (Foto: © DREW ANGERER, Scanpix)

Politiet ville ransage Breonna Taylors lejlighed, fordi hun i en årrække havde haft et forhold til den dømte narkohandler Jamarcus Glover.

Men Taylor havde aldrig selv været mistænkt eller sigtet i forbindelse med kærestens forbrydelser.

Selv om Jamarcus Glover var under længerevarende overvågning, havde politiet ikke opfattet, at Breonna Taylor endeligt havde afbrudt forholdet til ham i midten af februar. Hun var i det hele taget tilsyneladende ved at få sit liv tilbage på sporet efter flere års tumult.

Politiet havde også en form for overvågning af hendes lejlighed, dagen før hun blev dræbt. Men betjentene på stedet havde ikke set, at Breonna Taylor var i selskab med sin genfundne kæreste Kenneth Walker. De troede, hun var alene og planlagde ransagningen derefter.

Den kendelse, som gav betjentene lov til at bryde ind i lejligheden, var en såkaldt "no-knock" kendelse. Det vil sige, at politiet ikke behøvede at give sig til kende, inden de gik ind.

Betjentenes overordnede besluttede dog, at de skulle råbe "politi", inden de gik ind. Om det så rent faktisk skete, er et af de store stridspunkter i sagen.

Politifolkene siger, at de tydeligt gav sig til kende, mens Kenneth Walker siger, at de ikke gjorde. Han troede derfor, at det var Breonna Taylors kriminelle ekskæreste, som var på vej ind i lejligheden - og derfor skød han.

Avisen New York Times har talt med over ti naboer til lejligheder, og kun en enkelt siger, at vedkommende hørte politiet identificere sig inden skyderiet.

Politiet har desuden fået kritik for, at de ikke medbragte en ambulance til razziaen, som det ellers er kutyme.

Hvad siger politiet?

Fungerende politichef i Louisville, Robert Schroeder, taler med pressen i nat. (Foto: © JEFF DEAN, Scanpix)

Politiet i Louisville har et omfattende bevismateriale mod Breonna Taylors ekskæreste Jamarcus Glover.

Og selv om hun aldrig selv blev opfattet som mistænkt, så optræder hun mange steder i materialet.

Overvågningen af Glovers bil havde vist, at han ofte kørte hen til Breonna Taylors lejlighed. Hun var også selv blevet observeret ved et af de huse, som ekskæresten brugte til sin narkoforretning.

Han har også fået leveret pakker til lejligheden, som han tilsyneladende så sent som i februar opgav som sin hjemmeadresse.

I telefonsamtaler fra fængslet antydede Jamarcus Glover desuden flere gange, at han havde gemt penge i Taylors lejlighed.

Så da politiet planlagde en større razzia mod Glovers narkoreder, fandt de det berettiget også at ransage lejligheden. Og en dommer gav dem altså en kendelse.

På selve natten henholder de involverede betjente sig som tidligere nævnt til, at de gav sig til kende, og at deres liv var i fare, da Kenneth Walker skød mod dem.

Onsdag afgjorde en storjury, at de tre betjente i sagen ikke skal sigtes for drab mod Breonna Taylor. Til gengæld bliver den ene af dem, Brett Hankison, tiltalt for "hensynsløst at udsætte andre for fare". Hankinson var betjenten, som affyrede skud mod facaden på det hus, hvor Breonna Taylor døde.