OVERBLIK: Paul Manafort rådgiver for diktatorer og hjælper for tre amerikanske præsidenter

Donald Trumps tidligere kampagnechef er tiltalt for skatteunddragelse og hvidvaskning af penge.

Paul Manafort, da han var Donald Trumps kampagneleder. (Foto: WIN MCNAMEE © Scanpix)

Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort og hans tidligere samarbejdspartner Rick Gates er anklaget for blandt andet konspiration mod USA.

Anklagerne kommer som resultat af den igangværende undersøgelse af Ruslands indblanding i præsidentvalget i 2016 samt potentielt samarbejde mellem Donald Trumps kampagne og Rusland.

Hvem er dagens hovedperson Paul Manafort?

Manafort har livslang erfaring med amerikansk politik.

Han er søn af en republikansk borgmester og byggematador fra den amerikanske delstat Connecticut.

Efter jurastudiet har han hjulpet flere republikanske præsidenter til magten i USA - blandt andet Ronald Reagan og George W. Bush Sr.

Han har som politisk konsulent udvidet sin forretning til resten af verden: Manafort har op gennem 1980'erne og 1990'erne blandt andet rådgivet den tidligere diktator Ferdinand Marcos fra Fillippinerne, tidligere diktator i det forhenværende afrikanske land Zaire (nu den Demokratiske Republik Congo), Mobuto Seko, og den tidligere pro-russiske præsident for Ukraine, Viktor Janukovitj.

Netop Paul Manaforts forbindelser til Ukraine er nu i søgelyset:

Tidslinje over Paul Manaforts russiske forbindelse

  • I 2004 vendte Ukraines daværende præsident og støtte til Ruslands præsident,Vladimir Putin, Viktor Janukovitj sig mod konsulenten Manafort for at få hjælp til at genopbygge støtten blandt ukrainerne - det skete efter oprør, anklager om valgsvindel og den ukrainske højesterets underkendelse af valget af Janukovitj i 2004.

  • De næste fem år førte Manafort Janukovitj til politiske sejre - han blev blandt andet premierminister. Den amerikanske rådgiver genopbyggede Janukovitj' image - for eksempel ved at overbevise den ukrainske leder om at tale ukrainsk til sine vælgere i stedet for russisk, som han havde for vane.

  • Paul Manafort hjalp i 2010 præsidentkandidat Janukovitj til magten. Konsulenten fik skarp kritik af amerikanske myndigheder for at støtte den russiske præsidents allierede. Ifølge Manafort bragte han netop Ukraine tættere til Vesten.

  • Efter et folkeoprør i 2014 tvang den ukrainske præsident til at flygte til Rusland, opholdt Manafort sig fortsat i Ukraine for at hjælpe med at stifte et nyt parti - et parti i opposition til det pro-vestlige regeringsparti. Det nye parti har siden vundet en række pladser i det ukrainske parlament.

Blandt andet Manaforts tætte forbindelse til den tidligere ukrainske præsident kostede ham posten som Trumps kampagneleder i august sidste år.