OVERBLIK Sådan blev tre forsvundne drenge til en ny krise i Mellemøsten

Spændingerne i Mellemøsten mellem Israel og Palæstina er eskaleret, efter at ligene af tre israelske teenagere blev fundet mandag aften.

Israelske styrker skulle angiveligt have sprængt de to mistænkte hjem i Hebron. (Foto: Said Khatib © Scanpix)

Tre teenagedrenge, to på 16 og én på 19 år, blev bortført om aftenen d. 12. juni udenfor en jødisk bosættelse syd for Jerusalem, hvor de forsøgte at tomle hjem, skriver The Times of Israel.

Dagen efter iværksatte Israel en massiv eftersøgning for at finde de tre teenagere, hvoraf den ene ifølge Haaretz, nåede at foretage et opkald til en alarmcentral.

Israels eftersøgning, Operation Brother's Keeper, satte hårdt ind i kampen om at finde de tre forsvundne drenge. En indsats, der kostede fem palæstinensere livet.

I forbindelse med eftersøgningen navngav israelske myndigheder to mænd, som de mistænkte for drengenes forsvinden. De to, Marwan Qawasmeh og Amer Abu Aisha, skulle angiveligt være tilknyttet Hamas, som Israel fra begyndelsen har beskyldt for at stå bag. Begge de mistænkte har også siddet i fængslet i Israel.

Udløste krisemøder

Mandag aften blev de tre drenges lig så fundet i byen Halhul, der ligger nord for den palæstinensiske by Hebron, hvor der ifølge The Economist findes 400 jødiske bosættelser.

Det fik Israels premierminister Benjamin Netanyahu til at hasteindkalde sikkerhedskabinettet for at diskutere et modsvar til Hamas. Indtil videre er der ikke truffet nogen beslutning, og ifølge nyhedsbureauet Reuters mødes kabinettet igen senere tirsdag.

- Der er ikke rigtigt blevet taget en beslutning endnu i sikkerhedskabinettet. Der er uenighed om, hvor dramatisk det israelske svar skal være, forklarer mellemøstkorrespondent for Berlingske, Allan Sørensen.

Hamas: Det er deres egen skyld

Hamas har hele tiden afvist beskyldningerne om at være indblandet i de tre drenges forsvinden og død.

Hanne Foighel, freelancejournalist i mellemøsten, mener, at der kan være en sandhed i Hamas' udmeldinger.

- Jeg tror helt klart, at det er lokalt initiativ. Det er ikke en ordre, de har fået fra toppen af organisationen, og det er derfor Hamas siger, at de ikke står bag, siger hun.

Selv siger Hamas, at både dødsfald og forsvinden er Benjamin Netanyahus ansvar.

- Bosættelser er ulovlige, og drengene burde ikke have været der. Dette Apartheid-system bør slutte, siger Mustafa Barghouti, der er medlem af Det Palæstinensiske Selvstyres Parlament.

Har bombet Gaza

Israel har i nat sendt jagerfly på vingerne og bombet Gaza-striben. Det skete blot timer efter, at militæret mandag aften fandt tre forsvundne teenagere døde på den besatte Vestbred.

Ifølge Reuters er har bombningerne ikke direkte forbindelse til fundet af de forsvundne teenagere, men derimod en række palæstinensiske missilangreb, der er fundet sted siden søndag.

Boligerne til Hamas-medlemmerne Marwan Qawasmeh og Amer Abu Eisheh i Hebron skulle dog være blevet sprængt i luften, oplyser øjenvidner til nyhedsbureauet AFP.

Flere israelske politikere har dog ytret ønske om at ramme Hamas meget hårdt, men det er svært at forudse, hvad reaktionen fra Israel bliver, vurderer Hanne Foighel.

- Israelerne har jo i de 18 dage drengene har været væk, allerede slået meget hårdt ned på HamasVestbredden, så på den ene side har de allerede foretaget en hævnaktion, inden de vidste om drengene var i live eller ej, siger hun.