OVERBLIK Sådan endte det med rigsretssag for Brasiliens præsident

Brasiliens senat har stemt for at stille landets suspenderede præsident, Dilma Rousseff, for en rigsret.

Mange brasilianere er de seneste måneder gået på gaden i protest mod præsident Dilma og har udtrykt vrede over hendes politiske arbejde. (Foto: Nelson Almeida © Scanpix)

Brasiliens suspenderede præsident, Dilma Rousseff, anklages for at have fiflet med de nationale regnskaber for at få dem til at se pænere ud, end de reelt var.

Det skete forud for præsidentvalget i 2014, hvor Rousseff blev genvalgt.

Her er en gennemgang af den proces, der er gået forud for rigsretssagen mod hende.

* 17. april vedtog Underhuset i Brasiliens parlament at stille Rousseff for en rigsret. Den 6. maj stemte en komité i overhuset, Senatet, for det samme.

* Senatet har det endelige ord i spørgsmålet, og 12. maj stemte et flertal af senatorerne for at indlede en rigsretssag.

Anklagen lyder, at præsidenten har hentet penge fra statsbanker til at fylde huller i budgettet. På den måde har hun ifølge kritikerne sminket på sine politiske bedrifter. (Foto: Paulo Whitaker © Scanpix)

* Dermed blev Rousseff suspenderet fra præsidentposten i 180 dage, mens rigsretssagen behandles. Vicepræsident Michel Temer er fungerende præsident i mellemtiden.

* Onsdag 10. august stemte 59 af medlemmerne i Senatet for at fortsætte rigsretssagen mod præsidenten. 21 stemte imod. Afgørelsen i senatet var ventet, men timingen er interessant, da der som bekendt er fuld gang i de olympiske lege i Rio de Janeiro.

* En rigsretssag skal efter planen indledes 25. august, mens den endelige afgørelse i sagen tages af Senatet 29. august, en uge efter at De Olympiske Lege er afsluttet.

* Hvis Dilma Rousseff kendes skyldig i rigsretssagen, er det op til Senatet at afgøre, om hun skal afsættes fra præsidentposten. Det sker, hvis to tredjedele af Senatets medlemmer stemmer for at afsætte hende.

Kilde: NTB

/ritzau/