OVERBLIK Sådan kan 18-årige i Italien bruge deres 500 euro til kultur

I dag får unge i Italien 3.700 kroner af staten til live-kultur, bøger og seværdigheder.

Opera, bøger og museer er alle på positivlisten i Italiens nye kulturinitiativ. (© Getty Images)

I dag er flere end en halv million unge i Italien vågnet op til en kontant gave fra regeringen i Rom.

500 euro eller godt og vel 3.700 danske kroner får hver eneste person med bopæl i Italien, der er fyldt - eller fylder - 18 år mellem 1. januar og 31. december 2016. Pengene må udelukkende bruges på koncertbilletter, bøger, museumsbesøg og andre kulturelle formål.

Gaven er et led i den italienske anti-terrorpolitik. Regeringsleder Matteo Renzi lovede nemlig efter terrorangrebene i Paris i november 2015, at hver gang, der blev brugt én euro på sikkerhed, skulle der også bruges én euro på kulturen.

Den mest profilerede del af dette initiativ er den såkaldte kulturbonus, der træder i kraft i dag.

Hvad må pengene bruges til?

Det har været et af de mest stillede spørgsmål i Italien den seneste tid, og først nu kender vi det præcise svar.

I dag åbnede det italienske kulturministerium for app'en www.18app.it, som er stedet, hvor de unge italiener kan se, hvad de kan få adgang til.

Italienske boghandlere burde mærke øget interesse fra unge læsere i den kommende tid. (Foto: Awakening © 2016 Awakening)

Listerne på app'en udelukker alle former for downloads og streamingtjenester, da tanken er, at kulturbonussen skal understøtte den levende kultur såsom koncerter, biografer og teatre. Derudover vil der være muligheder for at købe bøger - både elektroniske og hardback - entrébilletter til Italiens utallige arkæologiske og historiske seværdigheder, naturparker og museer.

Udover streamingtjenester er abonnementer, magasiner og blade heller ikke på positivlisten hos det italienske kulturministerium.

Hvor langt rækker 500 euro?

Bøger og indgangsbilletter er generelt lidt billigere i Italien end i Danmark.

Bøger koster omtrent det halve, mens teater og biografbilletter også ligger lidt under dansk niveau, så de 500 euro kan række langt, med mindre man ønsker de bedste billetter til La Scala operaen i Milano. Her rækker kulturbonussen til to.

Operaen La Scala i Milano. (Foto: Eric VANDEVILLE © 2011 Gamma-Rapho)

Hvordan virker det?

De unge italienere skal registrere sig hos postvæsenet eller forskellige teleudbydere, hvor man kan få aktiveret Italiens svar på Nem-ID.

Herefter skal man downloade app'en www.app18.it og der får man adgang til listerne over hvilke bøger, begivenheder og kultursteder man kan bruge sine penge på.

Når man har valgt sit indkøb, får man en voucher, der enten kan bruges til at indgå handlen elektronisk eller som kan fremvises i butikker.

Hvorfor giver regeringen penge til de 18-årige?

Den italienske regeringsleder Matteo Renzi kalder selv bonussen for en kulturel oprustning vendt mod terrorgruppen Islamisk Stat.

Italiens regeringsleder, Matteo Renzi. (Foto: tony Gentile © Scanpix)

- Det som skete i Paris (terrorangrebet november 2015, red.) er et slag mod vores kultur og vores måde at leve på. Målene for angrebet var steder, som var symboler for en generation, der kun har kendt fred og frihed, sagde Renzi ved lanceringen af initiativet:

- De ødelægger statuer, vi elsker kunsten. De ødelægger bøger, vi er bibliotekernes land. Vi opgiver aldrig vores måde at leve på.

Kritikkerne mener at Renzis bonus er en gave til de 18-årige, der udover 500 euro, også får stemmeret - når de bliver 18.

Regeringslederen står foran en afgørende folkeafstemning om en ændring af forfatningen og har brug alle de stemmer han kan få.

Andre kritikere påpeger, at hvis regeringen vil gøre noget for de 18-årige, så burde de hellere bruge penge på de mange nedslidte skoler.