OVERBLIK Sådan kan de konservative afsætte Theresa May

Kritikere af Theresa May kræver, at hun trækker sig som partileder og som premierminister.

Den britiske premierminister, Theresa May, klarede den første af mange forhindringer, da hun i onsdags fik sin regerings opbakning til et udkast for en skilsmisseaftale med EU. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)

- Jeg kommer til at følge det her til dørs.

Sådan lyder ordene fra den britiske premierminister, Theresa May, som i går blankt afviste, at hun har i sinde at trække sig fra posten som Storbritanniens premierminister, før Brexit er ført ud i livet.

Udtalelsen kom, efter flere ministre i Mays regering har trukket sig i utilfredshed med skilsmisseaftale, som Storbritannien har indgået med EU i forbindelse med brexit.

Men selvom premierministeren ikke selv vil træde tilbage, så kan det ende med, at hun bliver nødt til det alligevel.

I hvert fald har en af Theresa Mays stærkeste kritikere i det konservative parti, Jacob Rees-Mogg, ”og flere andre” allerede indgivet en mistillidserklæring af premierministeren.

Men hvad skal der til, for at Theresa Mays modstandere kan vippe hende af pinden?

15 procent af de konservative

Jacob Rees-Mogg er stærkt EU-kritisk og fortaler for en såkaldt "hård" brexit, hvor Storbritannien gør sig så fri af EU som muligt. (Foto: adrian dennis © Scanpix)

For at Theresa May kan blive afsat som premierminister, skal hun igennem en mistillidsafstemning blandt de konservative parlamentsmedlemmer.

Men det kan ikke bare ske uden videre.

Først skal 15 procent af det konservative parlament - altså 48 parlamentsmedlemmer - følge Jacob Rees-Moggs eksempel og indgive en mistillidserklæring.

Erklæringen skal de sende til formanden for en komité kaldet ’1922 komitéen’. Kort efter vil formanden for komitéen indkalde til en mistillidsafstemning, som skal finde sted så hurtigt som muligt.

Her vil samtlige konservative medlemmer af parlamentet skulle erklære deres tillid eller mistillid til Theresa May som premierminister.

Det simple flertal

Theresa May måtte i onsdags forsvare skilsmisseaftalen med EU i den ugentlige spørgetime i det britiske underhus. (Foto: ho © Scanpix)

Stemmer et simpelt flertal for en mistillidserklæring - det vil sige 158 af de 315 konservative parlamentsmedlemmer - skal Theresa May træde tilbage.

Herefter vil det konservative parti typisk stille med to nye kandidater til premierministerposter. Theresa May kan i så fald ikke stille op.

Det kan tage flere uger for det konservative parti at vælge en ny premierminister, tid som regeringen formentlig ikke har med brexit nært forestående.

Alternativt kan partiet stille med blot en enkelt kandidat - men også det scenario er svært at forestille sig med den nuværende splittelse blandt de konservative.

Tillid udløser en fredning

Premierminister Theresa May under et pressemøde i Downing Street 10 onsdag eftermiddag. (Foto: Matt Dunham © Scanpix)

Stemmer et simpelt flertal derimod nej til en mistillidserklæring, kan de Konservative se frem til endnu længere tid med May ved roret.

Det resultat vil nemlig betyde, at hun bliver fredet på posten den kommende 12 måneder og kan i den periode ikke udfordres.

Storbritannien er formelt ude af EU ved midnat mellem 29. og 30. marts 2019. Hvis en aftale er faldet på plads mellem EU og Storbritannien, vil der alligevel være en overgangsperiode - måske helt frem til udgangen af 2020 - hvor de fleste EU-love og bestemmelser fortsat vil gælde i Storbritannien.

Flere aftaler at holde styr på

  • Skilsmisseaftalen: En aftale om, hvilke vilkår der skal gælde for de 4,5 millioner EU-borgere som bor i Storbritannien og for briter, som bor i EU-landene. Skilsmisse-aftalen skal også håndtere spørgsmålet om, hvordan grænsen mellem Irland og Nordirland skal kontrolleres, når den bliver en ydre EU-grænse. Og endelig skal der laves en aftale om håndtering af de økonomiske forpligtelser, som de 27 EU-lande og Storbritannien har indgået i fællesskab.

  • Overgangsordningen: Det er aftalen, som gør det muligt for Storbritannien fortsat at deltage i store dele af EU-samarbejdet efter skilsmissen. Under overgangsordningen vil Storbritannien ikke være med til at træffe beslutninger i EU. Den er faldet på plads og løber til udgangen af 2020.

  • Handels- og samarbejdsaftalen: Når Storbritannien er ude af EU og overgangsordningen er ophørt, er det tanken, at der skal være indgået en handels- og samarbejdsaftale mellem EU og Storbritannien. Aftalen indeholder vilkårene for fremtidig relationer mellem EU og Storbritannien.

Facebook
Twitter