OVERBLIK Sådan straffer Vesten Rusland - og omvendt

Krisen på Krim har trukket en række sanktioner med sig. Europæiske og amerikanske sanktioner samt russiske svar.

Tysklands kansler Angela Merkel har tidligere slået fast, at EU er klar til at indføre hårdere sanktioner mod Vladimir Putins Rusland.Arkivfoto. (Foto: MAXIM SHEMETOV © Scanpix)

Den 28. februar overtog russiske soldater en ukrainsk militærlufthavn på Krim og siden da, kom flere og flere russiske soldater på gaden i den ukrainske provins.

Det endte som bekendt med, at der blev afholdt en afstemning, hvor lokalbefolkningen på Krim stemte for at blive del af Rusland, og Putin bød dem velkommen i den russiske føderation.

EU's sanktioner

6. marts

EU's regeringsledere beslutter, at unionen stopper samtaler om visumliberalisering og økonomisk samarbejde med Moskva.

17. marts

EU sanktionerer 21 russere og ukrainere. Personerne må ikke rejse ind i EU og kan heller ikke hæve de penge, som de måtte have i europæiske banker.

20. marts

12 nye personer bliver ramt af sanktioner, beslutter EU's regeringsledere. De 12 personer rammes af indrejseforbud og indefrysning af midler, som de 21 personer der tidligere blev tilføjet.

Desuden har EU-lederne bedt EU-Kommissionen om at forberede sanktioner inden for det økonomiske område mod Rusland.

USA's sanktioner

6. marts

USA varsler begrænsninger på visa over for russere og personer på Krim, der er ansvarlige for at true freden, sikkerheden, stabiliteten, suveræniteten eller den territoriale integritet for Ukraine.

17. marts

Kort efter afstemningen på Krim søndag den 16. marts lægger USA yderligere sanktioner på russerne. 11 personer, der får forbud mod at rejse ind i USA, ligesom de aktiver, de eventuelt måtte have i landet, blev fastfrosset.

20. marts

USA's præsident Barack Obama føjer 20 russiske lovgivere og embedsmænd til listen over personer, der er omfattet af sanktioner.

Ruslands sanktioner

20. marts

Rusland svarer igen på de europæiske og amerikanske sanktioner ved at indføre sanktioner i form af indrejseforbud overfor ni personer i den amerikanske regering og kongres. Herunder den tidligere præsidentkandidat og nuværende senator John McCain.

FacebookTwitter