OVERBLIK Seks vigtige læk fra Wikileaks

Wikileaks har afsløret en lang række forhold, som det aldrig var meningen, at offentligheden skulle kende til.

I en af de første store læk fra Wikileaks ser vi på tætteste hold, hvordan en amerikansk helikopter åbner ild mod en gruppe mennesker i Bagdad. To af dem viste sig at arbejde for nyhedsbureauet Reuters. (Foto: © screenshot)

Hjemmesiden WikiLeaks.org har siden 2006 lagt millioner af dokumenter frem, der bestemt ikke var tiltænkt offentligheden. Dokumenter, der er overbragt til Wikileaks af såkaldte whistleblowere og formidlet videre af aktivister og af udvalgte medier.

Herunder følger seks af de mest markante afsløringer fra whistblowerorganisationens hånd.

Vault 7: CIA overvåger dig via dit smart-tv og din iPhone

8.000 hemmelige dokumenter viser, hvordan verdens mest magtfulde efterretningstjeneste, CIA, har udviklet sofistikerede digitale værktøjer, der kan infiltrere folks personale digitale enheder og hermed spionere med enkeltpersoner.

Dokumenterne blev lagt online den 7. marts 2017 og viser blandt andet, hvordan CIA har udviklet spionsoftware, som kan inficere Samsung smart-tvs og blandt andet aflytte samtaler, som efterfølgende sendes tilbage til efterretningstjenesten. Ligeledes viser dokumenterne, hvordan CIA kan tage ekstern kontrol over iPhones, iPads og Android-enheder. Softwaren kan blandt andet tage billeder uden dit vidende, lytte til dine samtaler og overvåge din position.

CIA har hverken ønsket at be- eller afkræfte dokumenternes autencitet.

Du kan læse alle dokumenterne her.

DNC Hack: Forsøgte russerne at påvirke det amerikanske valg?

20.000 lækkede mails fra hovedorganisationen i det ene af de to store amerikanske partier, Democratic National Committee, blev publiceret mens præsidentvalgkampen mellem Hillary Clinton var på sit højeste i juli sidste år.

Dokumenterne viste blandt andet, at Hillary-lejren på flere områder havde forsøgt at sabotere konkurrenten Bernie Sanders' valgkampagne.

Flere amerikanske efterretningstjenester har undersøgt lækket og er senere nået frem til, at det var russerne, som stod bag, og at Vladimir Putin havde sanktioneret aktionen.

Du kan læse dokumenterne her.

Collateral Murder: Amerikansk helikopter dræber fotograf og assistent i Bagdad

I en video filmet fra en amerikansk helikopter ser vi, hvordan amerikanske styrker skyder på en gruppe mennesker, der samler sig ved vejsiden i det østlige Bagdad.

Episoden fandt sted i 2007 og skete angiveligt, efter at de amerikanske tropper i området havde været udsat for en række angreb fra irakiske oprørere. Blandt de, der blev dræbt, var Namir Noor-Eldeen, en irakisk fotograf, der arbejdede for nyhedsbureauet Reuters, og hans assistent og chauffør, Saeed Chmagh.

På lydsiden hører vi radiokommunikationen mellem amerikanerne før, under og efter, at irakerne bliver dræbt.

Skærmbillede fra videoen.

Én siger ’Åh ja, se på de døde skiderikker’, da helikopterens maskingeværer har dræbt irakerne på jorden. Efterfølgende åbner helikopteren ild mod en mand i en varevognen, der lader til at standse for at hjælpe de, der er blevet ramt af kuglerne.

Se videoen her.

Dagbog fra krigen i Afghanistan: Pakistans efterretningstjeneste holdt møder med Taleban

I 2010 delte Wikileaks en meget omfattende samling af interne dokumenter fra den amerikanske hær om indsatsen i Afghanistan med aviserne. Her fremgår det blandt andet, at amerikanerne anser den pakistanske efterretningstjeneste, ISI, som Talebans største støtte uden for Afghanistan. Den pakistanske efterretningstjeneste holdt angiveligt møder med Taleban.

Offentligheden fik samtidig indblik i, hvordan det foregår, når de amerikanske styrker kom til at slå civile ihjel. Og der blev sået tvivl om den officielle udlægning af flere af de tilfælde, hvor civile var blevet dræbt.

Wikileaks offentliggjorde 75.000 dokumenter, og blandt andre journalistorganisationen Reporters Without Border kritiserede efterfølgende Wikileaks for ikke at have sløret identiteten på de afghanere, der arbejdede sammen med de amerikanske styrker tilstrækkeligt. Det danske forsvar gennemgik dokumenterne og fandt, at der ikke var noget i de lækkede dokumenter, der kunne være til fare for danske soldater i Afghanistan.

Se materialet her.

Iraq Warlogs: Danske soldater overlod irakiske fanger til tortur hos irakisk politi

Logbøgerne fra Irak-krigen er – ligesom dagbøgerne fra Afghanistan – interne dokumenter fra den amerikanske hær om indsatsen i Irak. 391.832 hemmelige amerikanske militærrapporter, helt præcist.

Dokumenterne tegnede et billede af Irak, der var langtfra så stabilt, som det amerikanske forsvar gav indtryk af.

Information var blandt de medier, der fik lov til at arbejde med de lækkede dokumenter, inden de blev offentliggjort. Avisen kunne på baggrund af dokumenterne fortælle, at danske soldater i 2004 og 2005 var med til at holde mindst 95 personer tilbage, hvoraf 62 blev overladt til de irakiske myndigheder. På trods af en lang række advarsler om, at det irakiske politi brugte tortur.

Se materialet her.

Cablegate: Udenrigsministeriet ønskede stilhed om CIA-overflyvninger

I november 2010 offentliggjorde Wikileaks de første af omkring 250.000 telegrammer og efterretninger, sendt fra de amerikanske ambassader til udenrigsministeriet i Washington. Omfanget var enormt, og telegrammernes åbenhjertige formuleringer om statsledere bragte USA i forlegenhed. Blandt andet blev den daværende franske præsident Nicolas Sarkozy beskrevet som ’Kejseren uden klæder’.

Politiken får gennem norske Aftenposten særlig adgang til de lækkede dokumenter og publicerer en lang række historier.

Blandt andet fortæller Politiken, at en topembedsmænd fra Udenrigsministeriet havde sagt til ambassadøren i København, at Danmark nok officielt protesterede over ulovlige CIA-flyvninger over Grønland, men i virkeligheden ikke krævede en forklaring af USA.

Se materialet her.

Artiklen er opdateret den 08-o3-2017 med oplysninger om CIA-læk og læk fra Demokraternes Partikontor.