OVERBLIK Takeaway, hjemmearbejde og en krammekontakt per person: Sådan lukker Europas lande ned

Mens dagene bliver kortere og temperaturen falder i Europa, så stiger antallet af corona-smittede.

To maskeklædte rejsende venter på et tog i Londons metro. Også englænderne bliver nu opfordret til at blive hjemme. (© (c) Ritzau Scanpix)

På bare fem uger er antallet af smittede i Europa blevet fordoblet – det samlede antal smittede overstiger nu 10 millioner. Det skriver Reuters.

Den triste rekord kommer i kølvandet på, at også Asien og Latinamerika i sidste måned hver især rundede 10 millioner smittede.

Og selvom nedlukninger i denne omgang ser anderledes ud, end de gjorde i foråret, så har det store smittetal fået de europæiske lande til endnu en gang at lukke ned for alt fra barer og restauranter til svømmehaller og kirker.

Selvom smittetallet også har været stigende i Danmark, så befinder vi os stadig ikke i en situation, hvor vi i den nærmeste fremtid står overfor en lockdown. Det vurderer Viggo Andreasen, matematik-epidemiolog og lektor ved Roskilde Universitet.

- Epidemien er ikke særlig meget i vækst i Danmark - det er faktisk lige før den stagnerer. Der er ikke vækst på en måde, der indikerer, at vi om en uge eller 14 dage kommer til at se en eksplosion i antallet af smittede, fortæller han til P1 Morgen.

Men andre steder i Europa ser det lige nu ganske anderledes ud. Her kan du få et overblik over, hvilke europæiske lande, der er hårdest ramt af corona lige nu, og hvordan de håndterer det.

Østrig: Lockdown light

I går den 1. november blev 4.956 personer i Østrig testet positive. Indtil videre har 1.130 mistet livet med corona-virus. (Foto: © Leonhard Foeger, Scanpix)

- Det har ikke været let at tage den her beslutning, men det er nødvendigt.

Sådan lød det fra Østrigs kansler, Sebastian Kurz, da han i sidste uge annoncerede, at Østrig endnu en gang bevæger sig mod en nedlukning af samfundet. I morgen træder nye restriktioner i kraft, der skal dæmme op for antallet af smittede.

Fredag nåede Østrig et dagligt antal smittede på 5.627 – et spring på 26 procent og kun ganske få hundrede smittede fra det antal, som ifølge regeringen er det maksimale antal, landets hospitaler kan håndtere, nemlig 6.000.

- En næsten ukontrollerbar stigning er i gået i gang, lød det i sidste uge fra landets sundhedsminister, Rudolf Anschober, som tilføjede, at antallet af smittede var ”de facto eksploderet.”

De nye restriktioner betyder udgangsforbud og lukkede museer og restauranter, mens børn kan fortsætte i skole og børnehave. Danmarks ambassadør i Østrig, Rene Dinesen, kalder nedlukningen denne gang for en "lockdown light":

- Man hører om nogle ret alvorlige tiltag, som for eksempel udgangsforbud. Det kan lyde meget alvorligt, og det er det også, men der er også en række undtagelser. Hvis man skal på arbejde eller hjælpe en syg person eller lufte sin hund, så kan man selvfølgelig det, fortæller Rene Dinesen.

De seneste restriktioner, som gælder til den 30. november, gælder blandt andet:

 • Udgangsforbud mellem klokken 20 om aftenen og klokken 6 om morgenen (gældende til den 14. november). Det er dog stadig tilladt at dyrke motion eller gå en tur under udgangsforbuddet.

 • Restauranter, barer og cafeer må udelukkende sælge mad ud af huset, teatre og museer lukker, ligesom også træningscentre må lukke dørene.

 • Butikker, fabrikker, daginstitutioner og folkeskoler holder åbent, mens ungdomsuddannelser og universiteter skal hjemmeundervise de studerende.

Belgien: "Det her er sidste chance"

Obligatorisk mundbind er bare en af mange nye restriktioner, siden antallet af smittede i er tidoblet i løbet af oktober. (Foto: © NICOLAS MAETERLINCK, Scanpix)

Belgierne går også en ny uge i møde med endnu flere restriktioner på deres frihed.

Nedlukningen, som ifølge premierminister Alexander De Croo skal sikre, at sundhedssystemet ikke kollapser, trådte i kraft søndag aften og gælder frem til 13. december. Ved annonceringen kaldte han tiltagene for Belgiens "sidste chance".

Stramningen sker efter, at landets sundhedsminister i midten af oktober slog alarm på grund af stigende smittetal.

- Vi er den mest berørte region i hele Europa. Vi er virkelig tæt på en tsunami. Vi er tæt på ikke længere at kunne kontrollere, hvad der sker, lød det dengang fra sundhedsminister Frank Vandebroucke.

Da var antallet af smittede 10 gange større end tre uger tidligere.

Det er anden gang, at Belgien må lukke ned for samfundet på grund af corona, og ligesom andre steder i verden, er befolkningen ved at være ramt af corona-træthed. Det fortæller Danmarks ambassadør i Belgien, Odd Sinding.

- 80 procent bakkede op om nedlukningen i foråret, men i august-september var det kun 50 procent af belgierne, der kunne se en idé med det. Så det er svært at få dem med, for det præger dagligdagen stærkt. Men med de tal, der ligger nu, så er det svært at se et alternativ, siger han.

De nye restriktioner gælder blandt andet:

 • Det bliver ikke længere tilladt at få besøg i sit hjem - med undtagelse af en enkelt "krammekontakt".

 • Folk, der bor alene, har to tilladte "krammekontakter".

 • Ikke-væsentlige butikker, frisører, ferieparker, zoologiske haver og flere andre steder lukker.

 • Skoler skal holde lukket indtil 15. november, og hjemmearbejde bliver obligatorisk.

 • Udendørs forsamlinger må være med maksimalt fire mennesker.

England: Vinteren kan betyde en fordobling

Handlende i et næsten tomt Kirkgate Marked i Leeds, Yorkshire i England, i lørdags. (Foto: © Paul ellis, Scanpix)

Også i Storbritannien har man i den seneste tid set en stigning i antallet af smittede og døde med covid-19.

Ifølge BBC døde der i ugen op til 1. november 260 personer om dagen i gennemsnit med covid-19, mens det daglige gennemsnitlige antal smittede i samme uge var 23.016 personer. Ligesom andre steder i Europa, er antallet stadig lavt, hvis man sammenligner med statistikken fra foråret.

Antallet af corona-dødsfald kan dog ende med at blive dobbelt så højt henover vinteren, som det var i foråret, lød advarslen fra Storbritanniens premierminister Boris Johnson, da regeringen i lørdags annoncerede en fire uger lang lockdown i England.

Ifølge premierministeren er der intet alternativ til nedlukningen, som vil betyde at der fra torsdag og fire uger frem vil være lukkede døre i landets pubber, restauranter, træningscentre, ikke-essentielle butikker og religiøse bygninger.

De engelske restriktioner gælder blandt andet:

 • Alle bør blive hjemme med mindre de har specifikke grunde til at forlade hjemmet, f.eks. skole, arbejde, der ikke kan udføres hjemmefra, indkøb eller lægebesøg.

 • Alle ikke essentielle butikker skal holde lukket.

 • Alle pubber, barer og restauranter må kun sælge takeaway.

 • Alle sammenkomster indendørs eller i private haver forbydes.

 • Træningscentre og svømmehaller lukkes, ligesom også alle teatre, biografer, frisører og skønhedssaloner skal lukke.

 • Religiøse bygninger skal holde lukket, undtagen i forbindelse med begravelser, hvor der max må deltage 30 personer.

Tyskland: En national nødsituation

Politiet håndhæver krav om mundbind på en station i den tyske hovedstad, Berlin, tidligere i dag. (Foto: © ANNEGRET HILSE, Scanpix)

Danmarks nabo mod Syd har også taget konsekvensen af stigende smittetal og har fra i dag indført nye, striksere restriktioner for at dæmme op for smitten i landet.

Det sker efter, at landet i sidste uge registrerede knap 15.000 nye smittede på 24 timer. I går var tallet over 20.000.

- Vi må gøre noget nu for at undgå en akut national nødsitutation, lød det i torsdags fra den tyske kansler, Angela Merkel, om restriktionerne, som i første omgang vil gælde i to uger.

Hun tilføjer, at man er nået til et punkt, hvor 75 procent af smittetilfældene ikke kan findes i smitteopsporingen.

Ligesom mange andre steder i Europa holder man skoler og daginstitutioner åbne, mens man lukker for træningscentre, teatre, biografer, museer og koncersale. Fodboldkampe vil stadig blive afholdt – men uden publikum.

Derudover tæller de seneste tyske restriktioner blandt andet:

 • Restauranter skal lukke for spisende gæster, men må stadig sælge mad ud af huset.

 • Medlemmer af en husholdning må kun mødes med medlemmer af en anden husholdning uden for – og antallet af personer må ikke overstige 10.

 • I regioner, hvor antallet af smittede overstiger 35 per 100.000 indbyggere, er det obligatorisk at bære mundbind i det offentlige rum, hvor der er mange mennesker.

 • I områder, hvor der er mange smittede, skal restauranter og barer lukke klokken 11.

Frankrig: Fire ugers lockdown

De nye restriktioner blev annonceret af præsident Emmanuel Macron i sidste uge og trådte i kraft i fredags. (Foto: © LUDOVIC MARIN, Scanpix)

Også i Frankrig har stigende smittetal ført til nye coronarestriktioner.

Man har forsøgt sig med natlige udgangsforbud i de store byer, heriblandt hovedstaden Paris, men også i Rouen, Lille, St. Etienne, Lyon, Grenoble, Montpellier, Marseille og Toulouse fra klokken 21 til klokken 06.

Men det har ikke været nok, lød det i sidste uge fra præsident Emmanuel Macron, som annoncerede, at landet fra torsdag midnat ville gå ind i en ny lockdown, denne gang i fire uger.

- Vi er overvældet af en andenbølge, som vil være hårdere og mere dødelig end den første, sagde præsidenten.

Frankrig var også hårdt ramt i foråret, hvor landet i to måneder var næsten helt lukket ned.

De seneste tiltag betyder blandt andet at:

 • Alle barer og restauranter skal lukke.

 • Man skal have dokumentation på sig, når man forlader sit hjem.

 • Det er kun tilladt at forlade hjemmet, hvis man skal på arbejde, handle ind, til lægen, eller hvis man skal dyrke motion i en time.

 • Muligheden for at bevæge sig på tværs af de franske regioner bliver også indskrænket.

 • De fleste skoler forblive åbne.

Italien: "Vi må bide tænderne sammen"

De seneste restriktioner i Italien har medført voldsomme protester, som her i lørdags - men nu står indbyggerne sandsynligvis overfor endnu flere stramninger i den nærmeste fremtid. (Foto: © ALBERTO PIZZOLI, Scanpix)

I sidste uge trådte der også nye restriktioner i kraft i Italien, som har set en voldsom stigning i antallet af smittede i den seneste tid.

- Vi bliver nødt til at lide en smule denne måned og bide tænderne sammen med de her restriktioner, så vi kan trække vejret igen i december, lød det i sidste søndag fra premierminister Guiseppe Conte på et pressemøde om restriktionerne. De er i første omgang er planlagt til at gælde til den 24. november.

Her fastslog han samtidig, at myndighederne ikke havde i sinde at lukke samfundet ned igen, som man gjorde i foråret.

Det kan dog komme til at ændre sig, efter at landet i lørdags satte ny rekord for antal smittede på et døgn. 31.759 blev testet positive for covid-19.

Efterfølgende udtalte sundhedsminister Robert Speranza, at en reel lockdown måske kan være den eneste måde at forhindre, at landets hospitaler bliver overbebyrdet med corona-patienter. Ifølge Reuters kalder ministeren den seneste udvikling for ”frygtindgydende”.

Lige nu har Italien blandt andet følgende restriktioner:

 • Restauranter, barer og cafeer skal lukke for bordservering klokken 18, men må fortsætte med at sælge takeaway indtil midnat.

 • Al kontaktsport forbydes.

 • Svømmehaller, biografer, teatre og træningscentre lukker, mens museer kan forblive åbne.

 • 75 procent af undervisningen i gymnasier og universiteter skal foregå online.

 • Det frarådes at bevæge sig udenfor hjemmet med mindre det er for at tage på arbejde, i skole, til lægen eller i nødstilfælde.